Boulevard Katwijk schittert in aluminium

donderdag 12 november 2020
timer 3 min
De boulevard van Katwijk is het visitekaartje van de gemeente. De houten masten die de afgelopen 10 jaar de kustlijn verlichtten, zijn vervangen door aluminium exemplaren. De uitstraling van de boulevard met de nieuwe masten doet denken aan het vroegere Katwijk aan Zee. Back to the sixties – met de kennis van nu.

Het uiterlijk van de lichtpunten is opvallend te noemen. De onderste delen en de uitleggers zijn blank geanodiseerd, en de bovenste delen zijn geanodiseerd in de kleur brons. Door de decoratieve oppervlaktebehandeling verschillen de masten qua kleur nauwelijks van de modellen die ze vervangen. Langs de kust is anodiseren een betere optie dan poedercoaten, omdat een zoutachtige omgeving extra eisen aan een mast stelt. De 84 masten zijn voorzien van een Schréder armatuur, type Albany led. Zes masten zijn geïnstalleerd op een tweedelige voetplaat, waardoor ze bij festiviteiten tijdelijk verwijderd kunnen worden.

Duurzaam

De bestaande houten masten bleken op termijn niet bestand tegen de omgevingsfactoren. De gemeente Katwijk is op zoek gegaan naar een alternatief, en heeft dat gevonden in aluminium. De gemeente heeft goede ervaringen met aluminium lichtmasten. In de bebouwde kom en langs de kustlijn staan aluminium exemplaren die al meer dan 50 jaar meegaan. De keuze om dit materiaal weer in te zetten, ligt daarom voor de hand. Een groot voordeel van aluminium is duurzaamheid. Aluminium masten garanderen ook op termijn hun levensduur, zelfs in gebieden waar extra eisen aan een mast gesteld worden. 

Samenwerking

Hydro - Pole Products ontwikkelde het aluminium ontwerp in nauwe samenwerking met de gemeente en landschapsarchitect. “Tijdens de ontwerpfase hebben we gekeken naar een mastmodel dat Katwijk in de jaren vijftig reeds eerder op de boulevard heeft toegepast”, zegt Vincent Alberts van Hydro Pole Products. "We hebben het oorspronkelijke ontwerp gewijzigd om het model te verfraaien en te optimaliseren volgens de laatste stand van de EN 40-6." Hij voegt eraan toe dat er een intensieve communicatie met de installateur Heijmans Noordwest aan het plaatsen van de lichtpunten vooraf gegaan is om alle technische en logistieke aspecten op elkaar af te stemmen en een vlekkeloze installatie te garanderen.

Decoratief

Met aluminium is heel veel mogelijk op decoratief gebied. Enerzijds door de goede bewerkings-mogelijkheden: aluminium is buigzaam, flexibel en uitstekend vervormbaar. Anderzijds door de veelzijdige keuze in oppervlakte afwerkingen, zoals anodiseren, poedercoaten en sublimeren. Ook een combinatie van verschillende kleuren of verschillende technieken is een optie. Hierdoor is het mogelijk een geheel eigen look te creëren, passend in de omgeving.

Innovatie

In de relatie Katwijk – Hydro heeft duurzaamheid altijd een belangrijke rol gespeeld. De gemeente Katwijk ondersteunt en moedigt duurzame innovatie aan. Zo was de gemeente een early adopter van CO2-neutrale masten en Cradle to Cradle-gecertificeerde masten, en nam de stad deel aan het eerste Take Back-pilotproject. Take Back is het retoursysteem van Hydro, waarbij oude lichtmasten worden teruggenomen en omgesmolten tot nieuwe masten in een eigen gieterij.

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 5, thema Projecten & Producten. 
Download hier gratis het magazine!

Hydro - Pole Products

Drunen
www.hydro.com/poleproducts

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Zó maak je impact in je eigen gemeente

25 mrt om 09:41 uur

Wil jij ook je gemeente mooier, groener en slimmer maken? Kom naar de kennissessie van Signify op 16 april in…

Lees verder »
flash_onNieuws

An ode to darkness, speciale editie van 'Scape Magazine

19 mrt om 13:32 uur

'Scape, het internationale tijdschrift voor landschapsarchitectuur en stedenbouw - wijdt een gehele editie aan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Minder is meer voor duurzame buitenruimtes

8 mrt om 09:12 uur

Een fraaie, goed ontworpen buitenruimte speelt een cruciale rol in hoe we een stad, dorp, of landelijk gebied…

Lees verder »
rrrrrrrr
descriptionArtikel

Innovatie in openbare verlichting: doorontwikkeling armaturen

20 jan om 10:00 uur
De rol van openbare verlichting in de transitie naar duurzaamheid en circulariteit is cruciaal. Het gebruik van…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Column Chantal Verspaille: Laadpalen

19 jan om 12:15 uur
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad en schrijft regelmatig een column voor Straatbeeld. Dit keer…
Lees verder »
eeeeeeee
descriptionArtikel

Lichtmasten die de biodiversiteit bevorderen

17 jan om 11:05 uur
Valmont komt met een nieuw product op de markt genaamd LINNÉ. Dit in samenwerking met een Frans bureau voor Design…
Lees verder »
flash_onNieuws

Ledlampen moeten zebrapaden Harlingen beter zichtbaar maken

12 jan om 12:07 uur

Op initiatief van raadslid Antoinette Berkhouwer is in Harlingen een eerste zebrapad voorzien van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Groningen wil meer regie op plaatsen laadpalen elektrische auto's

8 jan om 10:50 uur

De gemeente Groningen heeft eind december haar eerste door de gemeente zelf geëxploiteerde laadpaal voor…

Lees verder »