Artikel

Boulevard Katwijk schittert in aluminium

De boulevard van Katwijk is het visitekaartje van de gemeente. De houten masten die de afgelopen 10 jaar de kustlijn verlichtten, zijn vervangen door aluminium exemplaren. De uitstraling van de boulevard met de nieuwe masten doet denken aan het vroegere Katwijk aan Zee. Back to the sixties – met de kennis van nu.

Het uiterlijk van de lichtpunten is opvallend te noemen. De onderste delen en de uitleggers zijn blank geanodiseerd, en de bovenste delen zijn geanodiseerd in de kleur brons. Door de decoratieve oppervlaktebehandeling verschillen de masten qua kleur nauwelijks van de modellen die ze vervangen. Langs de kust is anodiseren een betere optie dan poedercoaten, omdat een zoutachtige omgeving extra eisen aan een mast stelt. De 84 masten zijn voorzien van een Schréder armatuur, type Albany led. Zes masten zijn geïnstalleerd op een tweedelige voetplaat, waardoor ze bij festiviteiten tijdelijk verwijderd kunnen worden.

Duurzaam

De bestaande houten masten bleken op termijn niet bestand tegen de omgevingsfactoren. De gemeente Katwijk is op zoek gegaan naar een alternatief, en heeft dat gevonden in aluminium. De gemeente heeft goede ervaringen met aluminium lichtmasten. In de bebouwde kom en langs de kustlijn staan aluminium exemplaren die al meer dan 50 jaar meegaan. De keuze om dit materiaal weer in te zetten, ligt daarom voor de hand. Een groot voordeel van aluminium is duurzaamheid. Aluminium masten garanderen ook op termijn hun levensduur, zelfs in gebieden waar extra eisen aan een mast gesteld worden. 

Samenwerking

Hydro - Pole Products ontwikkelde het aluminium ontwerp in nauwe samenwerking met de gemeente en landschapsarchitect. “Tijdens de ontwerpfase hebben we gekeken naar een mastmodel dat Katwijk in de jaren vijftig reeds eerder op de boulevard heeft toegepast”, zegt Vincent Alberts van Hydro Pole Products. "We hebben het oorspronkelijke ontwerp gewijzigd om het model te verfraaien en te optimaliseren volgens de laatste stand van de EN 40-6." Hij voegt eraan toe dat er een intensieve communicatie met de installateur Heijmans Noordwest aan het plaatsen van de lichtpunten vooraf gegaan is om alle technische en logistieke aspecten op elkaar af te stemmen en een vlekkeloze installatie te garanderen.

Decoratief

Met aluminium is heel veel mogelijk op decoratief gebied. Enerzijds door de goede bewerkings-mogelijkheden: aluminium is buigzaam, flexibel en uitstekend vervormbaar. Anderzijds door de veelzijdige keuze in oppervlakte afwerkingen, zoals anodiseren, poedercoaten en sublimeren. Ook een combinatie van verschillende kleuren of verschillende technieken is een optie. Hierdoor is het mogelijk een geheel eigen look te creëren, passend in de omgeving.

Innovatie

In de relatie Katwijk – Hydro heeft duurzaamheid altijd een belangrijke rol gespeeld. De gemeente Katwijk ondersteunt en moedigt duurzame innovatie aan. Zo was de gemeente een early adopter van CO2-neutrale masten en Cradle to Cradle-gecertificeerde masten, en nam de stad deel aan het eerste Take Back-pilotproject. Take Back is het retoursysteem van Hydro, waarbij oude lichtmasten worden teruggenomen en omgesmolten tot nieuwe masten in een eigen gieterij.

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 5, thema Projecten & Producten. 
Download hier gratis het magazine!

Hydro - Pole Products

Drunen
www.hydro.com/poleproducts

Deel dit artikel