Berkelplein: spelen op het regenplein

woensdag 13 juni 2018
timer 3 min
Door klimaatverandering worden dorpen en steden steeds vaker getroffen door spoelbuien met wateroverlast als gevolg. Rotterdam werkt aan een toekomstbestendige stad met initiatieven zoals het waterplein Berkelplein Kralingen.

Klimatologische modellen voorspellen dat het steeds vaker en harder gaat regenen met daartussen langere periodes van droogte. Deze hevige regenbuien zorgen voor overlast in de stad. In stedelijke gebieden met veel bebouwing, asfalt en betegelde tuinen kan het water niet weg of kan het riool de hoeveelheid water niet aan.

 

Rotterdam werkt aan grote en kleine initiatieven die inspelen op gevolgen van klimaatverandering. Het regenplein op het Berkelplein in Kralingen is een van de initiatieven. Tegenwoordig wordt geprobeerd regenwater zoveel mogelijk vast te houden waar het valt. Voorwaarde daarvoor is dat schoon regenwater gescheiden wordt van rioolwater. Op het Berkelplein wordt daarom regenwater afgekoppeld van de riolering en opgevangen in een apart regenwaterriool. Het schone regenwater hoeft dan niet afgevoerd te worden naar de waterzuiveringsinstallatie, want dat kost onnodig tijd, geld en energie.

Infiltratiekratten

De regen die op de straten en op de daken van de woningen rondom het Berkelplein valt, stroomt via de afvoerputten in de weg of de regenpijp van de huizen het regenwaterriool in. Vanuit het regenwaterriool gaat het water via een regenwaterbuis naar infiltratiekratten onder het plein. Infiltratiekratten zijn speciaal ontworpen kratjes die zorgen voor een holle ruimte onder de grond. Als het regent wordt het regenwater in de kratten verzameld en tijdelijk vastgehouden, waarna het water langzaam in de bodem kan zakken (infiltreren).

 

 

Rotterdam realiseert onder het Berkelplein een infiltratievoorziening van 416 kubieke meter. Met het huidige klimaat kan 98 procent van de buien in deze berging opgevangen worden. De infiltratiekratten nemen bovengronds geen ruimte in beslag. Het plein kan daarom multifunctioneel gebruikt worden: bovengronds een speelplein, ondergronds een waterberging.

Sociale verbinding

Het Berkelplein speelt een belangrijke rol bij de sociale verbinding in het gebied. Het plein is een ontmoetingsplaats voor bewoners; jong en oud komen hier samen en kinderen van de nabijgelegen basisschool De Arent komen er spelen. Bewoners vinden dat de huidige inrichting van het plein niet meer past bij de uiteenlopende leeftijdsgroepen kinderen en de gebruikseisen van de naastgelegen basisschool De Arent. Het nieuwe inrichtingsplan maakt het Berkelplein aantrekkelijker om te spelen voor kinderen van alle leeftijden, zorgt dat het plein visueel beter aansluit op de wensen van omwonenden en dat het plein beter te gebruiken is en verkeerstechnisch veiliger wordt.

 

De gemeente Rotterdam realiseert het waterplein Berkelplein in samenwerking met het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Het waterplein is onderdeel van de herinrichting van het Berkelplein, de Berkelstraat en de Fuikstraat. De werkzaamheden zijn naar verwachting in oktober helemaal gereed, het plein is al wel eerder toegankelijk voor spelen en verblijven.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers

19 apr om 19:41 uur

Eindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…

Lees verder »
descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »
descriptionArtikel

Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade

8 apr om 09:51 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Samen herstellen we de waterkringloop

8 apr om 09:25 uur
Hevige regenbuien en extreme droogte zorgen ervoor dat we steeds beter moeten nadenken over een klimaatbestendige…
Lees verder »

Klimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel

2 apr om 08:52 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen weer verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's…
Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Young professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers

21 mrt om 14:53 uur

Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »