Artikel

Veilig en handig: fietskluis en oplaadplek ineen

Provincies Drenthe en Groningen ontwikkelen in samenwerking met het OV Bureau Groningen Drenthe een aantal HUBs. Dit zijn hoogwaardige knooppunten met goede voorzieningen voor ketenvervoer (auto, fiets en ov).

De HUBs leveren een bijdrage aan de bereikbaarheid van het openbaar vervoer, ook op het platteland. Want zeker in de noordelijke provincies zijn de afstanden soms groot. Een (elektrische) fiets biedt uitkomst, maar staat soms hele dagen buiten bij de ov-halte. Bezitters van een dure elektrische fiets zijn hier niet happig op. De provincies hebben Armada Mobility gevraagd om bij een aantal HUBs fietskluizen van het type TopSafe te plaatsen.

Vanuit huis reserveren

“De fiets staat droog en veilig en bovendien kan de accu opgeladen worden in de kluis”, vertelt Eric Verschuren van Armada Mobility. “De kluis is te bedienen met een app. Je kunt met deze app vanuit huis al een kluis reserveren, zo weet je zeker dat je een plek hebt en kom je niet voor verrassingen te staan. Als je aankomt bij de HUB open je de kluis met de app.” 


De deur van de fietskluis opent naar boven, waarmee het product zich onderscheidt van soortgelijke kluizen. “De deur blokkeert het pad niet en bovendien kun je zelf ook een stap in de kluis doen”, legt Verschuren uit. De kluis beschikt verder over een stopcontact om een accu van de elektrische fiets op te laden, en lampje en een haak om een jas of tas aan op te hangen. “De kluis is ook prima geschikt om een zware tas of een regenpak in te bewaren tijdens je afwezigheid.”

Maatwerk mogelijk

De TopSafe fietskluis heeft een stalen behuizing met aluminium frames. Een gaaswand scheidt de kluizen aan de binnenkant van elkaar. De kluis kan zowel op zichzelf als in een serie worden geleverd. Standaard heeft de kluis RAL-kleur 7016, maar maatwerk is mogelijk, zowel qua kleur als afbeeldingen. 


In Drenthe en Groningen worden de kluizen geplaatst bij een ov-knooppunt, maar Verschuren ziet legio mogelijkheden voor het product. “De TopSafe is geschikt voor alle plaatsen met relatief weinig toezicht, denk aan transferia, ziekenhuizen of aan de rand van een stadscentrum.”


Dit artikel komt uit Straatbeeld 04/2018. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

Deel dit artikel