Aandachtspunten bij de verankering van spandraadverlichting
Krachtenspel
Aan de spandraad hangen één of meerdere verlichtingsarmaturen of sfeerverlichting. Volgens Van den Herik is niet iedereen zich bewust van het krachtenspel. Hij legt uit dat er twee typen belastingen op het systeem uitgeoefend worden. “Allereerst een verticale belasting, de zwaartekracht als gevolg van de massa van het systeem. Ten tweede kan er sprake zijn van een belasting in het horizontale vlak, de windbelasting. De resultante van beide type belastingen is de kracht waarmee aan de ankers wordt getrokken, de kabelkracht. Het is belangrijk dat men zich ervan bewust is dat bij een zeer kleine hoek tussen de kabel en het horizontale vlak die kabelkracht zeer sterk toeneemt.”
Doorrijhoogte
Het is cruciaal dat er te allen tijde voldoende ruimte blijft tussen de onderkant van het armatuur en de rijbaan. Óók in het scenario dat de spandraad maximaal wordt belast. Helaas hebben er in het verleden meerdere incidenten plaatsgevonden die het belang van deze vrije ruimte onderstrepen.
Inspectie
“Voordat wij de ankers belasten voeren wij altijd een visuele inspectie uit. Wij controleren onder andere of de moeren zijn geborgd, iets wat in de praktijk helaas regelmatig niet het geval is, maar wat wel eenvoudig op te lossen of te voorkomen is. Verder wordt beoordeeld of de draadeinden lang genoeg zijn en of er bijvoorbeeld geen kabelspanners met open ogen zijn toegepast. Ook wordt door ons vastgesteld of er sprake is van corrosie en indien dit het geval is, proberen wij de oorzaak hiervan te achterhalen.
Normec Rei-Lux maakt als enige partij binnen de BeNeLux gebruik van een gepatenteerde non-destructieve meetmethodiek waarbij alle onderdelen, van gevelanker tot spanmast, worden gemeten. Eventuele verplaatsing van een onderdeel of beweging van de gevel tijdens het geleidelijk verhogen van de belasting wordt door middel van lasers en camera’s geregistreerd. Hierdoor kan de duale 3D-meting op tijd worden gestopt door de zeer ervaren meettechnici van Normec Rei-Lux.
Nog een paar tips
Van den Herik heeft een aantal tips voor gemeenten die met spandraadverlichting aan de slag willen gaan:
- Laat een krachtenberekening uitvoeren.
- Schakel een bouwkundige in om gevelonderzoek te doen.
- Kies altijd voor een passende combinatie van corrosiebestendige materialen.
- Voer altijd periodieke inspecties en metingen uit, ook bij nieuwe overspanningen.
- Altijd tenminste twee gevelverankeringen per kant in de gevel of binnenmuur.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Verlichting die mens en natuur in harmonie brengt
2 mei om 09:11 uurHoe kan kunstlicht voor veiligheid en oriëntatie zorgen, zonder de omgeving en de natuur te verstoren? Hoe kan…
Jaarlijkse monitor biedt inzicht in wereld openbare verlichting
22 apr om 10:56 uurJaarlijks monitort en rapporteert de stichting OVLNL in de OVL-monitor de stand van zaken in de openbare…
Energiezuinige en vleermuisvriendelijke verlichting in RijswijkBuiten
14 apr om 09:23 uurTussen het centrum van Rijswijk en Delft bouwt de gemeente Rijswijk sinds 2013 samen met ontwikkelaars aan…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
De tien lessen van smart lighting
3 feb om 14:15 uurBij het verslimmen van je openbare verlichting gaat het niet primair om slimme techniek, al klinkt het wel zo.…
Verlichting als brug tussen heden en verleden
17 jan om 15:11 uurMonumentale bruggen zijn niet alleen functionele verbindingen, ze zijn ook iconen van ons cultureel erfgoed en…
Meer aandacht voor comfort en sensorbedieningen
8 jan om 08:44 uurTraditionele lichtbronnen zijn zo langzamerhand volledig uit het straatbeeld verdwenen. Ledverlichting heeft…
Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker
29 nov 2024In de rubriek 'Vijf vragen aan' bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te…