In de gemeente Wijk bij Duurstede vindt een mooi project plaats: de vervanging van de historische bruggen in het pittoreske Kasteelpark. Het is de favoriete plek van Mark Brouwer, beheerder en directievoerder water en ondergrondse infra bij de gemeente Wijk bij Duurstede.
Mijn plek: de historische brug in kasteelpark Wijk bij Duurstede
“Als ‘Wijkenaar’ heb ik in mijn jeugd veel tijd doorgebracht in het kasteelpark. Als kind ben je er vooral aan het spelen, maar later gaan je toch wat dingen opvallen. Je ziet het verval van de bruggen in de loop der jaren toenemen. Dat je dan nu de mogelijkheid krijgt om deze te herstellen en/of te vervangen is natuurlijk geweldig.”
Het project is niet alleen gericht op het behouden van de esthetische waarde van deze prachtige locatie, maar ook op het waarborgen van de veiligheid voor de vele bezoekers die jaarlijks genieten van het park, vertelt Mark. “De nieuwe bruggen worden zo ontworpen dat ze het historische karakter van het park respecteren, terwijl ze tegelijkertijd duurzaam en veilig zijn voor toekomstig gebruik. In het ontwerp is nagedacht over circulariteit, daardoor worden oude materialen zoveel mogelijk hergebruikt.”
De bruggen in Kasteelpark zijn meer dan alleen functionele verbindingen; ze zijn een essentieel onderdeel van het historische karakter van het park. “Deze bruggen die al vele jaren standhouden, vormen een belangrijk element van het erfgoed van Wijk bij Duurstede. Hun unieke ontwerpen en historische uitstraling dragen bij aan de charme en het culturele belang van het park.”
Bij de vervanging van de bruggen staat veiligheid centraal. Het is cruciaal dat de nieuwe bruggen niet alleen visueel overeenkomen met de oude, maar ook zoveel mogelijk voldoen aan moderne veiligheidsnormen. Dit betekent dat er niet alleen gekeken wordt naar de buitenkant van de bruggen, maar ook naar de 'binnenkant'. De constructie wordt iedere drie jaar geïnspecteerd en aan de hand van deze rapporten wordt het onderhoud, uitgevoerd.
Een belangrijk doel van het project is om het Kasteelpark toegankelijk te houden voor iedereen. Het behoud van deze mooie historische plek is van groot belang voor de gemeenschap en de bezoekers. Niet alleen voor toeristen maar ook voor omwonenden.
“Ik ben trots dat ik bij de gemeente Wijk bij Duurstede werk, en ook nog eens als beheerder van civieltechnische kunstwerken mij met deze mooie bouwwerken mag bezighouden. Natuurlijk werk ik niet alleen, gelukkig heb ik fijne collega’s die medeverantwoordelijk zijn voor het soepele verloop van dit project. Veel komt in dit project samen; de ‘persoonlijke kant’ en de ‘professionele kant’ ontmoeten elkaar op deze bruggen.”
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Innovatieve oversteekplaatsen verbeteren verkeersveiligheid Etten-Leur
2 dec om 09:49 uurIn de strijd voor een veiliger straatbeeld heeft Etten-Leur een vooruitstrevende stap gezet. De gemeente heeft…
Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker
29 nov om 09:11 uurIn deze rubriek bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te stellen. Maurice…
Utrecht gaat dode bomen vaker laten staan
22 nov om 17:29 uurDe gemeente Utrecht kiest ervoor om dode bomen en boomstronken vaker laten staan. Deze kunnen namelijk van…
Knipperlichten in wegdek maken oversteken in Valkenburg veiliger
16 nov om 10:38 uurBreda test verschillende manieren van scooter- en fietsparkeren
15 nov om 13:52 uurBreda draait een pilot voor fiets- en scooterparkeerplaatsen. De gemeente wil de stad zo nog fietsvriendelijker…
Slimme stroomvoorziening voor markten en evenementen
15 nov om 08:11 uurBij Seijsener ontwikkelen we al jaren praktische en betrouwbare oplossingen voor het beheer van openbare…
Na anderhalve eeuw heeft Borculo weer een 'haven'
14 nov om 06:35 uurEeuwen geleden, tot 125 jaar terug, voeren er talloze boten af en aan naar het Achterhoekse stadje Borculo om…
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…