In de gemeente Wijk bij Duurstede vindt een mooi project plaats: de vervanging van de historische bruggen in het pittoreske Kasteelpark. Het is de favoriete plek van Mark Brouwer, beheerder en directievoerder water en ondergrondse infra bij de gemeente Wijk bij Duurstede.
Mijn plek: de historische brug in kasteelpark Wijk bij Duurstede

“Als ‘Wijkenaar’ heb ik in mijn jeugd veel tijd doorgebracht in het kasteelpark. Als kind ben je er vooral aan het spelen, maar later gaan je toch wat dingen opvallen. Je ziet het verval van de bruggen in de loop der jaren toenemen. Dat je dan nu de mogelijkheid krijgt om deze te herstellen en/of te vervangen is natuurlijk geweldig.”
Het project is niet alleen gericht op het behouden van de esthetische waarde van deze prachtige locatie, maar ook op het waarborgen van de veiligheid voor de vele bezoekers die jaarlijks genieten van het park, vertelt Mark. “De nieuwe bruggen worden zo ontworpen dat ze het historische karakter van het park respecteren, terwijl ze tegelijkertijd duurzaam en veilig zijn voor toekomstig gebruik. In het ontwerp is nagedacht over circulariteit, daardoor worden oude materialen zoveel mogelijk hergebruikt.”
De bruggen in Kasteelpark zijn meer dan alleen functionele verbindingen; ze zijn een essentieel onderdeel van het historische karakter van het park. “Deze bruggen die al vele jaren standhouden, vormen een belangrijk element van het erfgoed van Wijk bij Duurstede. Hun unieke ontwerpen en historische uitstraling dragen bij aan de charme en het culturele belang van het park.”
Bij de vervanging van de bruggen staat veiligheid centraal. Het is cruciaal dat de nieuwe bruggen niet alleen visueel overeenkomen met de oude, maar ook zoveel mogelijk voldoen aan moderne veiligheidsnormen. Dit betekent dat er niet alleen gekeken wordt naar de buitenkant van de bruggen, maar ook naar de 'binnenkant'. De constructie wordt iedere drie jaar geïnspecteerd en aan de hand van deze rapporten wordt het onderhoud, uitgevoerd.
Een belangrijk doel van het project is om het Kasteelpark toegankelijk te houden voor iedereen. Het behoud van deze mooie historische plek is van groot belang voor de gemeenschap en de bezoekers. Niet alleen voor toeristen maar ook voor omwonenden.
“Ik ben trots dat ik bij de gemeente Wijk bij Duurstede werk, en ook nog eens als beheerder van civieltechnische kunstwerken mij met deze mooie bouwwerken mag bezighouden. Natuurlijk werk ik niet alleen, gelukkig heb ik fijne collega’s die medeverantwoordelijk zijn voor het soepele verloop van dit project. Veel komt in dit project samen; de ‘persoonlijke kant’ en de ‘professionele kant’ ontmoeten elkaar op deze bruggen.”
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Mijn Plek: Het Koopmansplein in Assen
24 apr om 08:46 uurDiane Schepers draagt vanuit haar functie als adviseur klimaatadaptatie, riolering en stedelijk water al…
Klimaatadaptieve stad begint in eigen tuin
16 apr om 12:10 uurOldenzaal wil groener worden en roept inwoners op om mee te doen. Met de Groenblauwe Tuinsubsidie kunnen…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…