Collectief welzijn als sleutel naar klimaatneutraliteit

vrijdag 17 februari 2023
Niet winstmaximalisatie maar collectief welzijn staat als doelstelling bovenaan bij baksteenfabrikant Vandersanden. Via hun Together to Zero-programma streven ze naar een verdere daling van hun milieu impact van 15 procent in de periode 2020-2023 tot uiteindelijk een volledige CO2-neutraliteit in 2050. Hoe pakken ze dit aan bij het Belgisch-Limburgse familiebedrijf en hoe maken ze dit inzichtelijk voor gemeenten en andere opdrachtgevers?

Tekst: Mark Bos

Duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid waren altijd al sterke drijfveren van oprichter Jaak Vandersanden. “Ondernemen staat bij ons in het teken van ondernemen voor volgende generaties, dat komt voort uit een besef om als familiebedrijf ook op langere termijn een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan de leefomgeving”, legt commercieel directeur Straatbaksteen Ivo Grevel uit. In 2018 is die overtuiging via de strategie van Collectief Welzijn verankerd in de missie en visie. Het bedrijf wil daarbij een koploper zijn en de sector motiveren om duurzamer te worden. “Het mooiste maak je samen, is onze pay-off, want wij kunnen kunt het niet alleen.”

Binnen Collectief Welzijn focust Vandersanden zich op enkele specifieke terreinen waar het denkt echt het verschil te kunnen maken: het milieu, het werk, de sector en de gemeenschap. “In die vier pijlers ontplooien wij activiteiten om bij te dragen aan de doelen die we hebben.” Voor de fabrikant is het terugdringen van emissies essentieel. Zodoende is het Together To Zero-programma ontstaan. “We doen daarin een belofte aan onszelf, onze klanten, onze omgeving en de wereld om in 2050 CO2 –neutraal te zijn.” 

Acht domeinen

Met de belofte ‘Together to Zero` streeft Vandersanden naar een verdere verduurzaming van processen, productiemethoden, fabrieken en producten. “Dat uit zich in acht domeinen”, vertelt Grevel. “Zoals dematerialisatie, waarbij we bijvoorbeeld stimuleren en faciliteren om slankere gevel- en straatbakstenen te gebruiken waar dat kan. Een ander domein is CO2-negatieve producten. Daarvoor is onze nieuwste innovatie volop in ontwikkeling, de carbonatatiesteen. Tachtig procent van de grondstof van die steen is gerecycled uit een restproductie van de staalindustrie. Het uitharden van die steen gebeurt door het toevoegen van CO2, in plaats van dat die bij de productie vrijkomt. 

Bij dergelijke innovatieve processen is de samenwerking met anderen van belang. “Bij dematerialisatie nemen we de markt mee en maken we inzichtelijk hoe dit een extra duurzame bijdrage levert, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. En carbonatatie is voor ons een nieuwe technologie, daar betrek je intensief toeleveranciers en specifieke expertise bij.” 

Hernieuwbare energiebronnen 

Een ander domein is het verminderen van emissies en van watergebruik in productieprocessen. En water hergebruiken of zonne-en windenergie inzetten. Zo zijn op vrijwel alle geschikte daken van productielocaties in totaal circa 350.000 zonnepanelen geïnstalleerd. Verder is in Lanklaar een windturbine in gebruik genomen en onderzoekt Vandersanden met partners de mogelijkheden om biogas en waterstof als bron te gebruiken. 

Het gaat niet alleen om andere vormen van energie, maar ook om het verminderen van het verbruik. Zoals een nieuwe tunneloven in Tolkamer die een afname in CO2-uitstoot van 25 procent realiseert. Of bij verpakkingen waar Vandersanden maximaal gebruik wil maken van recyclaat. De plastic hoezen bevatten nu tot 50 procent recyclaat, goed voor ruim 400.000 kg minder CO2 uitstoot.

Samenwerken in de keten 

In mobiliteit zonder fossiele brandstoffen is ook winst te behalen. Behalve in een eigen elektrisch wagenpark zoekt het bedrijf dat ook in het hele logistieke proces. “We zijn bijvoorbeeld betrokken bij het initiatief ‘De Slimme Steen’, hoe ladingen over weg en water zelf de slimste en duurzaamste route naar hun bestemming kunnen bepalen. En we kijken met aannemers naar elektrificeren op de bouwplaats om de uitstoot terug te brengen.” 

“Zo zie je dwars door de markt initiatieven ontstaan en bij dergelijke denktanks sluiten we graag aan om een bijdrage te leveren. Rondom klimaatadaptatie en onze Drainflow® waterpasserende bestrating hebben we een lijvig kennisdocument geschreven en participeren we in meerdere werkgroepen met gemeenten en andere marktpartijen.  Bij de versnelling in de woningbouw leveren we onze robottechnologie RoboBrick® die smart automation in de prefab ondersteunt. En bij de winning van de hernieuwbare grondstof rivierklei werken we samen met overheid en gebiedsontwikkelaars, ook om de biodiversiteit en hoogwaterveiligheid te verbeteren.” 

Circulaire Openbare Ruimte 

Vandersanden helpt gemeenten bij het inrichten van een circulaire openbare ruimte. Dat begint bij de R-ladder en maatschappelijk verantwoord inkopen, waarbij de inkoop van materialen bewust als instrument wordt benut.  

“Voor gemeenten en andere opdrachtgevers kunnen we van elk product de levenscyclus inzichtelijk maken en zo een MKI afgeven, zodat zij in euro’s kunnen zien wat de milieu impact is. Keer op keer zien wij dat gebakken bestrating de meest gunstige MKI-score heeft. Dat komt onder meer door de levensduur van gemiddeld 135 jaar en het extreem hoge hergebruik van ca. 90%. Door de duurzaamheid van onze producten meetbaar te maken, maken we zelf onze voetafdruk inzichtelijk en kunnen we hier op sturen richting onze belofte om in 2050 CO2-neutraal te zijn.” 

-> Meer informatie over het Together To Zero-programma van Vandersanden

Vandersanden
Tolkamer
088-088 55 55
vandersanden.com

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers

19 apr om 19:41 uur

Eindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade

8 apr om 09:51 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Samen herstellen we de waterkringloop

8 apr om 09:25 uur
Hevige regenbuien en extreme droogte zorgen ervoor dat we steeds beter moeten nadenken over een klimaatbestendige…
Lees verder »

Klimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel

2 apr om 08:52 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen weer verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's…
Lees verder »
descriptionArtikel

Circulaire waterberging onder asfalt met duurzame keuzes in Oss

26 mrt om 08:49 uur

Het bedrijventerrein Moleneind in Oss ondergaat een opmerkelijke metamorfose richting duurzaamheid. De…

Lees verder »
flash_onNieuws

Oud asfalt ter plekke omzetten in nieuw asfalt met de Asphalt Recycling Train

22 mrt om 13:37 uur

Rijkswaterstaat voert sinds kort een proef uit met de ‘Asphalt Recycling Train’ (ART). Deze machine ‘eet’ oud…

Lees verder »
descriptionArtikel

Young professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers

21 mrt om 14:53 uur

Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »