‘Je ziet ons vooral op plaatsen waar opdrachtgevers iets opvallends willen creëren’

maandag 17 mei 2021
METTEN Stein+Design ontwikkelt hoogwaardige en duurzame betonstenen voor de openbare ruimte. Bij het Duitse familiebedrijf hebben ze recentelijk cement ingeruild voor duurzame bindmiddelen om zo de CO2-uitstoot te reduceren. Als eerste betonsteenproducent ontving het bedrijf het CSC-certificaat Zilver voor alle producten.

Zestig jaar geleden begon het voor het familiebedrijf METTEN allemaal met de grasbetonstenen. “Een voor die tijd vernieuwende combinatie van beton en infiltratie van regenwater”, vertelt Marcel Schemkes, directeur van METTEN Nederland. “Het product kent inmiddels vele varianten en de grasbetonsteen is wereldwijd verworden tot het meest geproduceerde betonproduct. Deze innovatie destijds maakt ons bedrijf schatplichtig aan een verdere ontwikkeling van slimme betonproducten. Nu de derde generatie het beleid bepaalt, ligt de focus op de combinatie groener en beter, juist omdat dit aantrekkelijk is om toe te passen in het openbare domein.” Het thema slimme openbare ruimte heeft vaak verschillende betekenissen, zo schetst Schemkes. “In het verleden werd vooral gekeken naar effectieve kostenbeheersing, nu wordt er breder naar gekeken, zoals in combinatie met intelligente toepassingen en duurzaamheid in meerdere facetten.” 

Grasbetonstenen
Originele METTEN grasbetonsteen


Bij het Duitse familiebedrijf hebben ze recentelijk cement ingeruild voor duurzame bindmiddelen om zo de CO2-uitstoot te reduceren. “Na zeven jaar research hebben wij nu de EcoTerra-technologie ontwikkeld, waarbij het cement in de toplaag van de stenen is vervangen door cementloze bindmiddelen in combinatie met producteigenschappen die de steen beter bestand maakt tegen invloeden van buitenaf. Daarnaast hebben wij onze stenen in de toepasbaarheid ook ‘groener’ gemaakt door ervoor te zorgen dat deze leverbaar zijn in waterdoorlatende- en water passeerbare varianten. Op deze manier creëren wij materialen die een aanzienlijke CO2-reductie opleveren, langer meegaan, minder onderhoud vragen en klimaatbestendig zijn. Dat vinden wij de juiste stappen naar een slimme openbare ruimte.” 

Patent 

METTEN heeft wereldwijd patent aangevraagd voor deze EcoTerra-technologie. “De technologie zorgt ervoor dat de CO2-belasting met 15 procent per vierkante meter daalt in combinatie met een substantiële hogere kwaliteit van het de toplaag zelf. Daarnaast wordt de klimaatbelasting ook nog eens wezenlijk verminderd door het gebruik van gerecyclede grondstoffen en een klimaatneutraal productieproces. We zijn vorig jaar begonnen met deze nieuwe EcoTerra- technologie toe te passen op een eerste serie producten en in de nabije toekomst kan de technologie gebruikt worden op al onze stenen”, aldus Schemkes. 
 

Csc zilvercertificaat
METTEN heeft eind 2020 als eerste betonsteenproducent het CSC-certificaat Zilver ontvangen voor alle producten

Slim beton 

METTEN ontwikkelt en levert ook andere slimme producteigenschappen. “Ik vind het interessant om te zien hoe een relatief kleine fabrikant zich heeft ontwikkeld tot een bedrijf dat met licenties wereldwijd actief geworden is”, begint Schemkes te vertellen. “Zo hebben we de luchtzuiverende BlueAir-technologie ontwikkeld voor onze stenen. Deze technologie zorgt voor een fotokatalytisch proces, waarbij schadelijke stikstofoxiden uit de lucht worden omgezet in nitraat, een stof die bij de juiste hoeveelheden zorgt voor een goed bodemleven. Daarnaast hebben 90 procent van onze betonstenen de CleanTop-bescherming. Dat betekent dat producten een verminderde indringing en aanhechting van vuil, algen en mos hebben en ook behouden gedurende hun gebruiksduur zonder dat deze oppervlaktebescherming de natuurlijke uitstraling beïnvloedt.” 

Als internationale producent ontstond de noodzaak voor een breed gedragen duurzaamheid certificatie. METTEN heeft eind 2020 als eerste betonsteenproducent het CSC-certificaat Zilver ontvangen voor alle producten. Dit keurmerk garandeert de duurzame productie van beton en past binnen de BREEAM-methodiek. CSC-keurmerkhouders moeten voldoen aan strenge eisen ten aanzien van betrouwbaarheid, deskundigheid, duurzaamheid en arbeidsveiligheid.
 

Houthavens Amsterdam
METTEN ontwikkelde voor het gebied de Houthavens in Amsterdam de stenen voor het kleurig visgraat vloerontwerp

Houthavens 

METTEN werkt in Nederland met name aan projecten op locaties als pleinen, winkelcentra en winkelstraten. “Je ziet ons vooral op plaatsen waar opdrachtgevers iets passend en opvallends wil creëren. We zitten wel in een wat hoger prijssegment, dat weten we, maar onze producten zorgen voor een hoogwaardige inrichting van de openbare ruimte. We ontwikkelen per locatie een passende steen en werken nauwelijks met standaard producten. Voor ieder project in de openbare ruimte leveren we maatwerk”, aldus Schemkes. Zo ontwikkelde Metten voor het gebied Houthavens in Amsterdam de stenen voor het kleurig visgraat vloerontwerp. Het markante ontwerp kent een balans tussen functionaliteit, onderscheidend vermogen en een hoog kwalitatieve inrichting met internationale uitstraling. Schemkes: “het gebied heeft een exclusieve uitstraling, mede door de bedrijven die er gevestigd zijn zoals Calvin Klein. Houthavens heeft een veeleisende huurdersgroep. Er moest daarom een ontwerp komen passend bij deze omgeving en de eisen. We kregen de vraag om te werken aan een serie van stenen met vier varianten in het oppervlak, deels met de CleanTop®-bescherming, en met zowel lichte als donkere kleurbestendige grondstoffensamenstellingen.” 
 
Het gekozen patroon laat zich omschrijven als een driedubbel visgraat. “Het was een gebied waar veel schepen aanmeerden met voornamelijk hout aan boord. Er moest in het ontwerp ook een historisch link gelegd worden”, zegt Schemkes. De aanvullende kwaliteitseisen zoals toekomstige belasting is ondervangen door het gekozen formaat, legrichting en patroonvorm. Om de doorgaans besmettelijkheid van lichtere kleuren te verminderen is bij de kleur geel gekozen voor een steen met een geslepen oppervlak. De witte stenen hebben de CleanTo®-bescherming. “Omdat de stenen schoon blijven, blijft de kern van het ontwerp ook intact”, aldus Schemkes. 

Centrumgebied Made 

Niet alleen grote gemeenten kloppen bij de betonstenenproducent aan. “Mooie projecten zijn niet uitsluitend voor de grote steden met veel budget. Er zijn ook veel kleine gemeentes, met liefde voor de openbare ruimte, die veel mooie projecten realiseren”, stelt Schemkes. De herinrichting van het Molenplein in Made, gemeente Drimmelen in Noord-Brabant, is hier een goed voorbeeld van. “Men heeft hier in het plan aspecten als duurzaamheid, demografische ontwikkeling en ondersteuning van de lokale middenstand gecombineerd”, vertelt Schemkes. Het Molenplein is niet alleen een aangename verblijfsplek geworden met een verkoelende waterpartij, maar herbergt nu ook een verzonken waterinfiltratiebassin van 300 kubieke meter.  

Made

Met het oog op een goede toegankelijkheid en het feit dat er grotere evenementen op het plein plaatsvinden, werd er gekozen voor de Boulevard serie van METTEN. Het egale steenoppervlak en de gegarandeerde glijweerstand, in combinatie met de vellingkant vrije randen, geven een comfortabele en veilige begaanbaarheid voor voetgangers, fietsers en automobilisten.  
 
METTEN Stein+Design 
Eck en Wiel 
0344 – 66 17 64 
https://www.metten.nl/   

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

Column Chantal Verspaille: Beheerst

9 aug om 17:26 uur
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad. Ze vertelt in ieder magazine over haar belevenissen.
Lees verder »
flash_onNieuws

Stichting MPS organiseert masterclasses rondom het thema belevingsgestuurd beheer

9 aug om 14:57 uurtimer3 min
Na het succes van de themasessies over circulair beheer organiseert Stichting Managing Public Space (MPS) nieuwe…
Lees verder »
descriptionArtikel

Samenwerken aan een toegankelijke openbare ruimte

26 jul om 09:38 uur
Om tot daadwerkelijke toegankelijkheid te komen, zou vanaf het allereerste moment van het ontwerp van de openbare…
Lees verder »
person_outlineBlog

Laten we Nederland ontregelen!

22 jul om 15:17 uurtimer3 min
Wanneer openbare ruimte leeg staat, vernield of ongewenst gebruikt wordt is dat over het algemeen een indicatie…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Met LiDAR kunnen we voetgangers en fietsers van elkaar onderscheiden’

21 jul om 14:13 uurtimer2 min
Traffic-Care houdt zich al veertien jaar bezig met attentieverhogende maatregelen bij oversteekplaatsen. In die…
Lees verder »
flash_onNieuws

Groningse Leidraad Leefkwaliteit Openbare Ruimte valt in de prijzen

20 jul om 14:11 uurtimer2 min
De ontwerpleidraad Leefkwaliteit Openbare Ruimte ‘Nieuwe Ruimte’ van de gemeente Groningen heeft de Global…
Lees verder »
descriptionArtikel

Het is goed toeven op het Raadhuisplein en de Markt in Waalwijk

18 jul om 12:00 uur
Met de herinrichting van de twee centrale pleinen in Waalwijk; het Raadhuisplein en de Markt, wilde de gemeente…
Lees verder »
descriptionArtikel

Negen modules voor allround beheer van buiten tot binnen

13 jul om 09:00 uurtimer2 min
Walid Rahman is directeur bij Speelplan en Data Control en vind dat beheersystemen wel wat gebruiksvriendelijker…
Lees verder »