Lichtcomfort naar een nieuw level

woensdag 24 november 2021
timer 4 min
Zuiniger, een lagere CO2-footprint en meer lichtcomfort. Openbare verlichting innoveert continu. Dat is ook een must om de ambitieuze duurzaamheidsdoelen uit het Klimaatakkoord te halen. Lightronics, producent van verlichtingsoplossingen voor de woon- en leefomgeving, introduceert nieuwe lichtoplossingen die een lager energieverbruik combineren met het hoogst haalbare lichtcomfort.

De nieuwe lichtoplossingen zijn verkrijgbaar onder de vertrouwde naam LED2WELL. LED2WELL bestaat uit twee varianten: LED2WELL-Core en LED2WELL-Pro. De Core-variant is de standaard die reeds wordt toegepast in alle straat- en terreinverlichtingsarmaturen van Lightronics. LED2WELL Core is uitgerust met de meest up-to-date ledtechnologie en zorgt voor een energiezuinige lichtoplossing. 

Lagere milieu-impact  

Naast de Core introduceert Lightronics nu LED2WELL-Pro. In vergelijking met de Core-variant biedt de Pro-variant meer lichtcomfort, een hogere energiebesparing en een lagere milieu-impact. Drie onderscheidende kenmerken van de Pro-variant nader uitgelicht:  

1. Het hoogst haalbare lichtcomfort 
In de LED2WELL-Pro lichtoplossing is het dubbele aantal led’s per ledmodule toegepast, gecombineerd met onder andere door Lightronics ontwikkelde lenzen. Door het dubbele aantal led’s wordt de stroom over meer lichtpunten verdeeld. Dat resulteert in een prettiger lichtbeeld en optimaal lichtcomfort. Bovendien kunnen dankzij onze eigen lensontwikkeling in de LED2WELL-Pro oplossing voor bepaalde lichtprofielen grotere mastafstanden en een betere gelijkmatigheid worden behaald. Daardoor zijn minder armaturen nodig om het gewenste lichtbeeld te creëren. 

2. Het beste rendement 
In de LED2WELL-Pro variant is minder energie nodig om hetzelfde aantal lumen te behalen. De energiebesparing op het systeemvermogen van de LED2WELL-Pro bedraagt tussen de 6 tot 15 procent in vergelijking met de LED2WELL-Core, afhankelijk van de gekozen lumenstroom. 

3. Lagere milieu-impact 
Duurzaamheid is veel meer dan alleen energiezuinige lichttechniek. De milieu-impact van een armatuur wordt uitgedrukt met het zogeheten MKI-getal, gemeten over de gehele levensduur. Bij het vaststellen van de MKI worden alle processen meegenomen die impact hebben op het milieu. Dat varieert van het delven van grondstoffen, het produceren van de verschillende onderdelen, transport en gebruik tot en met het zogenaamde afdankscenario. De LED2WELL Pro-variant gebruikt niet alleen minder energie dan de Core-variant, maar bespaart ook gewicht in het ledboard. Dit zorgt voor een lager MKI-waarde en daarmee een lagere milieu-impact. 

BRisa

LED2WELL-Pro geschikt voor diverse armaturen 

LED2WELL-Pro wordt in eerste instantie toegepast in een aantal armaturen van Lightronics voor de openbare ruimte. De Pro-variant komt als eerste beschikbaar in de PRUNUS-armaturenfamilie. Met de PRUNUS kan de leefomgeving herkenbaar en stijlvol worden ingericht met één armaturenlijn, die bestaat uit verschillende varianten. De PRUNUS onderscheidt zich door moderne lichttechniek en een kenmerkend design en is geschikt voor een breed scala aan toepassingen in de openbare ruimte. 

Na de PRUNUS is LED2WELL-Pro ook beschikbaar voor onder meer de BRISA en CEDER. De BRISA maakt het mogelijk om met één armaturenlijn de complete leefomgeving te verlichten, van woonstraat tot toegangsweg. De CEDER is een armatuur met een maximaal circulair ontwerp. Het energiezuinige ledkegelarmatuur kenmerkt zich door duurzaamheid, geavanceerde lichttechniek en optioneel slimme elektronica. Minimaal gebruik van grondstoffen gaat hand in hand met maximaal hergebruik van onderdelen om hoogwaardige recycling mogelijk te maken. 

almere verlichting

Duurzaamheid 

De ontwikkeling van innovatieve lichtoplossingen vloeit voort uit de visie van Lightronics op duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Lightronics werkt dagelijks gepassioneerd aan een CO2-neutrale toekomst door het, op een maatschappelijke, duurzame en economische verantwoorde manier, ontwikkelen en produceren van professionele verlichtingsoplossingen. Niet voor niets heeft Lightronics het CO2-Prestatieladder niveau 5-certificaat en zijn we aangesloten bij het Grondstoffenakkoord. Daarin staan afspraken om de Nederlandse economie in 2050 volledig te laten draaien op herbruikbare grondstoffen. In deze circulaire economie bestaat geen afval, worden grondstoffen efficiënt benut en steeds opnieuw gebruikt en nieuwe producten circulair ontworpen. 

Benieuwd wat de lichtoplossingen van LED2WELL kunnen betekenen voor uw toepassing? Met de verschillende varianten van LED2WELL kan in iedere situatie gekozen worden voor de beste lichtoplossing. We kijken graag mee op locatie en geven advies met een op maat gemaakte lichtberekening.  
 
Lightronics 
Waalwijk 
0416 - 56 86 00  
https://www.lightronics.nl/  

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 5 / 2021, thema duurzaamheid. Download hier gratis het magazine.

Meer artikelen met dit thema

Focus Op - De Kruijter introduceert innovatieve lichtmeting

28 mei om 13:00 uur

In dit artikel lanceert De Kruijter een geavanceerde methode voor het uitvoeren van lichtmetingen op een raster…

Lees verder »

NLI supporter van BeeGrateful: bijenhotels voor lichtmasten

24 mei om 12:56 uur

Wist je dat bijen ontzettend belangrijk zijn voor onze natuur? Zo is 80% van onze voedselgewassen afhankelijk…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Leiden wil met minder licht op zoek naar juiste balans

15 mei om 09:10 uur

De gemeente Leiden is bezig met het opstellen van een nieuw Beleidsplan Openbare Verlichting. Daarin wordt…

Lees verder »

Een druk­te van je­wel­ste on­der de grond

26 apr om 14:31 uur

Hoe goed heeft jouw gemeente alle kabels in beeld?

We zien het niet altijd, maar ze zijn er wel. Kabels…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bewegingssensoren laten gemeente Helmond maximaal besparen

3 apr om 09:57 uur

De gemeente Helmond is al zo’n tien jaar bezig met het ‘verslimmen’ van de openbare ruimte. Op het gebied van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zó maak je impact in je eigen gemeente

25 mrt om 09:41 uur

Wil jij ook je gemeente mooier, groener en slimmer maken? Kom naar de kennissessie van Signify op 16 april in…

Lees verder »
flash_onNieuws

An ode to darkness, speciale editie van 'Scape Magazine

19 mrt om 13:32 uur

'Scape, het internationale tijdschrift voor landschapsarchitectuur en stedenbouw - wijdt een gehele editie aan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Minder is meer voor duurzame buitenruimtes

8 mrt om 09:12 uur

Een fraaie, goed ontworpen buitenruimte speelt een cruciale rol in hoe we een stad, dorp, of landelijk gebied…

Lees verder »