Ruinen zet met kwaliteitsimpuls centrum weer op de kaart

maandag 10 mei 2021

Ruinen weer op de kaart met een bruisend en vitaal centrum. Met deze doelstelling is gemeente De Wolden, waar Ruinen onder valt, in 2010 gestart met het Centrumplan Ruinen. In het voorjaar van 2020 is het Centrumplan Ruinen afgerond. 
 
Het centrum van Ruinen en de aantrekkelijkheid als toeristische kern begon de laatste decennia sleets te raken. “Er was veel leegstand, er vielen voorzieningen weg en er was op de Brink weinig te beleven. Het dorp was echt toe aan een opknapbeurt, daarvoor was ook veel draagvlak bij het dorp van inwoners en ondernemers”, vertelt Gerjen Haisma, projectleider van het Centrumplan Ruinen.  

Bij het vormgeven van het Centrumplan is intensief samengewerkt met een klankbordgroep. “Hierbinnen waren de dorpsverenigingen, omwonenden en andere belanghebbende vertegenwoordigd. Het is echt een plan wat met elkaar gemaakt is”, legt Haisma uit.  

Door de ingreep van de gemeente is het weer een aantrekkelijk centrum geworden, met goede voorzieningen voor inwoners én toerist. Maar dit had niet gekund zonder de medewerking van de ondernemers, de betrokkenheid van het dorp en inspanningen van de klankbordgroep.  

Om het centrum weer aantrekkelijk te krijgen moesten de centrumvoorzieningen geclusterd worden in het dorpshart van Ruinen, dus op en rondom de Brink. Ook het aanpakken van verdere verpaupering van panden, leegstand en het verplaatsen van bedrijven die eigenlijk niet primair thuishoren in het centrum was een belangrijk voorwaarde om het centrum weer kwaliteit te geven. Met een stimuleringsregeling zijn de meer essentiële winkels en horecafuncties ten dienste van het dagtoerisme naar het centrum verplaatst en is een autogarage vanuit het centrum naar het bedrijventerrein verplaatst.  

f

Brink  
Met het centrumplan is tegemoetgekomen aan de wensen en behoeftes van ondernemers, dorpsbewoners en bezoekers/toeristen. “Maar het belangrijkste is misschien nog wel dat er met het centrumplan is geïnvesteerd in een toekomstbestendig Ruinen”, zo stelt wethouder Gerrie Hempen van gemeente De Wolden. De Brink moest haar eigenlijke functie weer krijgen. Daarom zijn de kruispaden op de Brink verwijderd en is een deel van de bomen geveld, zodat er meer ruimte ontstond voor activiteiten op de Brink. Zo ontstaat er weer een Brink dat een ontmoetingsplek is, waar jong en oud graag komt. Waar de terrassen in de zomer vol zitten en waar de toerist graag wil verblijven. Door de herinrichting is dit in gang gezet. Ook is met het project veel meer reuring ontstaan in het karakteristieke Drentse Brinkdorp. “Er is nu ruimte om iets te organiseren, er is meer horeca, er is volop levendigheid”, vervolgt Hempen.  

Karakteristieke elementen 
Niet alleen is nabij de centrale Brink is veel veranderd, ook het terrein rondom de nabijgelegen Mariakerk heeft een metamorfose ondergaan. “De kerk is nu bijvoorbeeld erg mooi verlicht ’s avonds”, vertelt Hempen. Het kerkterrein is op een bijzondere manier open en toegankelijk gemaakt. Zo zijn de contouren van de voormalige kapel zichtbaar gemaakt.  

Ook is in deze fase de bushalte met fietsenstalling op de Brink aangepakt en is de bestrating hier aangepast voor een betere aansluiting op de terrassen. “Er is met sprekende materialen, die qua kwaliteit goed in een dorpshart passen, gezorgd voor een mooie en levendige uitstraling”, vervolgt Haisma. “De gebakken klinker die er al was, is in dit dorpskarakter ook weer teruggebracht en hergebruikt. Verder is gewerkt met sfeerverlichting, straatmeubilair in een  zwart-antracieten kleurstelling als ook de toepassing van cortenstaal geeft dit een krachtige meer ingetogen en daarmee passende uitstraling aan de historische dorpskern, de Brink van Ruinen.”  

rere

Ontwikkeling nieuwbouw woningen 
Nadat de werkzaamheden aan de Brink succesvol zijn afgerond, is er in 2015 gestart met de herontwikkeling van het leegstaande pand waar voorheen de SNS Bank gevestigd was. Hier zijn in twee bouwblokken op de begane grond winkelruimten met op de verdiepingen appartementen gerealiseerd. In de zomer van 2019 zijn de nieuwe appartementen en de nieuwe commerciële winkelruimte opgeleverd. Aansluitend is het naastgelegen parkeerterrein De Kaamp aangepakt. Het parkeerterrein is ingepast in het groen en heeft daardoor een vriendelijke uitstraling op de omgeving. Met de nieuwbouw op de vm. SNS locatie is ook een goede directe verbinding gerealiseerd tussen de Brink met de voorzieningen en parkeerterrein de Kaamp. Ruinen heeft daarmee als toeristische trekpleister haar parkeervoorziening in het centrum ook weer op orde.  

In dezelfde periode is de vrijkomende locatie door uitplaatsing van de autogarage ook herontwikkeld. Op de hoek van De Brink met de Westerstraat is hier een nieuw pand in architectuur gerealiseerd met karakteristieke elementen voor deze streek. Met beide bouwprojecten zijn leegstaande en verpauperde panden vervangen door woningbouw met concentratie van commerciële functies op de begane grond.  

Oude gemeentehuis 
Het blijft niet bij de deelprojecten van project Centrumplan. Er zijn in de afgelopen jaren ook een aantal particulieren in het centrum van Ruinen die het initiatief hebben genomen om de kwaliteit en uitstraling van het centrum verder te versterken.  

Zo wordt de zuidkant van de Brink aangepakt. Met hulp en medewerking van verschillende ondernemers, die plaats hebben genomen in het oude gemeentehuis, ontstaat ook in dat gebouw weer bedrijvigheid en heeft het gebouw een complete metamorfose ondergaan. “Zo zit er een restaurant en een pizzeria in het pand, beneden is een mogelijkheid om feestjes te geven en er komt een doorgang van het ene parkeerterrein naar De Brink toe. Ook zitten er nog een aantal kleine ondernemers in het pand”, somt Hempen op. “Dat het voormalige gemeentehuis nu ook bij de herinrichtingsplannen betrokken kon worden is te danken aan een groep ondernemers uit het dorp zelf. Zij hebben de handschoen opgepakt, het grotendeels leegstaande pand verworven en hier weer een bruisende plek van gemaakt”.  De gemeente heeft vervolgens met deze ondernemers een plan gemaakt voor een goede aansluiting van de terrassen op de openbare groene ruimte van de Brink. Afgelopen najaar is deze laatste stap voor de opwaardering van het centrum gerealiseerd.  

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 02/2021. Lees Straatbeeld gratis in onze digitale bibliotheek

 

Meer artikelen met dit thema

Bos en Lommerplein huiskamer van de buurt

1 dec om 15:10 uurtimer3 min
Een transformatie van een kaal plein naar een huiskamer van de buurt. De herontwikkeling van het plein aan de Bos…
Lees verder »

Enorme tijdsbesparing dankzij revolutionaire afwatering

26 nov om 12:28 uurtimer3 min
De herinrichting van het Koopmansplein was een belangrijk project in de herinrichting van de binnenstad van…
Lees verder »

Parkeerterrein in Maarssen wordt groene verblijfsruimte

18 nov om 12:09 uurtimer2 min
Een parkeerterrein langs het Bisonspoor in Maarssen is veranderd in een groene verblijfsruimte. In samenwerking…
Lees verder »

Tropisch gecertificeerd hardhout voor een duurzame openbare ruimte

17 nov om 14:27 uurtimer5 min
Van den Berg Hardhout is koploper in Nederland als het gaat om duurzaam en gecertificeerd FSC-hout. Het…
Lees verder »

Koopmansplein Assen: huiskamer van de stad

15 nov om 15:13 uurtimer6 min
Het Koopmansplein in Assen heeft de afgelopen jaren een flinke metamorfose ondergaan. Het is nu een plein met…
Lees verder »

Stationsplein in Zwolle groene entree voor de stad

11 nov om 14:17 uurtimer3 min
De herinrichting van het stationsplein in Zwolle is gereed. De ronkende bussen en het vele verkeer rondom het…
Lees verder »

Duurzame materialen voor Pater van den Elsenplein in Tilburg

10 nov om 16:20 uurtimer3 min
Er wordt momenteel hard gewerkt aan het Pater van den Elsenplein in Tilburg. Het plein krijgt een nieuwe en groene…
Lees verder »

Drie Haagse wijken op de schop na intensief participatietraject

5 nov om 15:13 uurtimer5 min
In de wijken Mariahoeve, Nieuw Waldeck en Houtwijk in Den Haag worden de komende jaren zeven…
Lees verder »