Ruinen zet met kwaliteitsimpuls centrum weer op de kaart

maandag 10 mei 2021

Ruinen weer op de kaart met een bruisend en vitaal centrum. Met deze doelstelling is gemeente De Wolden, waar Ruinen onder valt, in 2010 gestart met het Centrumplan Ruinen. In het voorjaar van 2020 is het Centrumplan Ruinen afgerond. 
 
Het centrum van Ruinen en de aantrekkelijkheid als toeristische kern begon de laatste decennia sleets te raken. “Er was veel leegstand, er vielen voorzieningen weg en er was op de Brink weinig te beleven. Het dorp was echt toe aan een opknapbeurt, daarvoor was ook veel draagvlak bij het dorp van inwoners en ondernemers”, vertelt Gerjen Haisma, projectleider van het Centrumplan Ruinen.  

Bij het vormgeven van het Centrumplan is intensief samengewerkt met een klankbordgroep. “Hierbinnen waren de dorpsverenigingen, omwonenden en andere belanghebbende vertegenwoordigd. Het is echt een plan wat met elkaar gemaakt is”, legt Haisma uit.  

Door de ingreep van de gemeente is het weer een aantrekkelijk centrum geworden, met goede voorzieningen voor inwoners én toerist. Maar dit had niet gekund zonder de medewerking van de ondernemers, de betrokkenheid van het dorp en inspanningen van de klankbordgroep.  

Om het centrum weer aantrekkelijk te krijgen moesten de centrumvoorzieningen geclusterd worden in het dorpshart van Ruinen, dus op en rondom de Brink. Ook het aanpakken van verdere verpaupering van panden, leegstand en het verplaatsen van bedrijven die eigenlijk niet primair thuishoren in het centrum was een belangrijk voorwaarde om het centrum weer kwaliteit te geven. Met een stimuleringsregeling zijn de meer essentiële winkels en horecafuncties ten dienste van het dagtoerisme naar het centrum verplaatst en is een autogarage vanuit het centrum naar het bedrijventerrein verplaatst.  

f

Brink  
Met het centrumplan is tegemoetgekomen aan de wensen en behoeftes van ondernemers, dorpsbewoners en bezoekers/toeristen. “Maar het belangrijkste is misschien nog wel dat er met het centrumplan is geïnvesteerd in een toekomstbestendig Ruinen”, zo stelt wethouder Gerrie Hempen van gemeente De Wolden. De Brink moest haar eigenlijke functie weer krijgen. Daarom zijn de kruispaden op de Brink verwijderd en is een deel van de bomen geveld, zodat er meer ruimte ontstond voor activiteiten op de Brink. Zo ontstaat er weer een Brink dat een ontmoetingsplek is, waar jong en oud graag komt. Waar de terrassen in de zomer vol zitten en waar de toerist graag wil verblijven. Door de herinrichting is dit in gang gezet. Ook is met het project veel meer reuring ontstaan in het karakteristieke Drentse Brinkdorp. “Er is nu ruimte om iets te organiseren, er is meer horeca, er is volop levendigheid”, vervolgt Hempen.  

Karakteristieke elementen 
Niet alleen is nabij de centrale Brink is veel veranderd, ook het terrein rondom de nabijgelegen Mariakerk heeft een metamorfose ondergaan. “De kerk is nu bijvoorbeeld erg mooi verlicht ’s avonds”, vertelt Hempen. Het kerkterrein is op een bijzondere manier open en toegankelijk gemaakt. Zo zijn de contouren van de voormalige kapel zichtbaar gemaakt.  

Ook is in deze fase de bushalte met fietsenstalling op de Brink aangepakt en is de bestrating hier aangepast voor een betere aansluiting op de terrassen. “Er is met sprekende materialen, die qua kwaliteit goed in een dorpshart passen, gezorgd voor een mooie en levendige uitstraling”, vervolgt Haisma. “De gebakken klinker die er al was, is in dit dorpskarakter ook weer teruggebracht en hergebruikt. Verder is gewerkt met sfeerverlichting, straatmeubilair in een  zwart-antracieten kleurstelling als ook de toepassing van cortenstaal geeft dit een krachtige meer ingetogen en daarmee passende uitstraling aan de historische dorpskern, de Brink van Ruinen.”  

rere

Ontwikkeling nieuwbouw woningen 
Nadat de werkzaamheden aan de Brink succesvol zijn afgerond, is er in 2015 gestart met de herontwikkeling van het leegstaande pand waar voorheen de SNS Bank gevestigd was. Hier zijn in twee bouwblokken op de begane grond winkelruimten met op de verdiepingen appartementen gerealiseerd. In de zomer van 2019 zijn de nieuwe appartementen en de nieuwe commerciële winkelruimte opgeleverd. Aansluitend is het naastgelegen parkeerterrein De Kaamp aangepakt. Het parkeerterrein is ingepast in het groen en heeft daardoor een vriendelijke uitstraling op de omgeving. Met de nieuwbouw op de vm. SNS locatie is ook een goede directe verbinding gerealiseerd tussen de Brink met de voorzieningen en parkeerterrein de Kaamp. Ruinen heeft daarmee als toeristische trekpleister haar parkeervoorziening in het centrum ook weer op orde.  

In dezelfde periode is de vrijkomende locatie door uitplaatsing van de autogarage ook herontwikkeld. Op de hoek van De Brink met de Westerstraat is hier een nieuw pand in architectuur gerealiseerd met karakteristieke elementen voor deze streek. Met beide bouwprojecten zijn leegstaande en verpauperde panden vervangen door woningbouw met concentratie van commerciële functies op de begane grond.  

Oude gemeentehuis 
Het blijft niet bij de deelprojecten van project Centrumplan. Er zijn in de afgelopen jaren ook een aantal particulieren in het centrum van Ruinen die het initiatief hebben genomen om de kwaliteit en uitstraling van het centrum verder te versterken.  

Zo wordt de zuidkant van de Brink aangepakt. Met hulp en medewerking van verschillende ondernemers, die plaats hebben genomen in het oude gemeentehuis, ontstaat ook in dat gebouw weer bedrijvigheid en heeft het gebouw een complete metamorfose ondergaan. “Zo zit er een restaurant en een pizzeria in het pand, beneden is een mogelijkheid om feestjes te geven en er komt een doorgang van het ene parkeerterrein naar De Brink toe. Ook zitten er nog een aantal kleine ondernemers in het pand”, somt Hempen op. “Dat het voormalige gemeentehuis nu ook bij de herinrichtingsplannen betrokken kon worden is te danken aan een groep ondernemers uit het dorp zelf. Zij hebben de handschoen opgepakt, het grotendeels leegstaande pand verworven en hier weer een bruisende plek van gemaakt”.  De gemeente heeft vervolgens met deze ondernemers een plan gemaakt voor een goede aansluiting van de terrassen op de openbare groene ruimte van de Brink. Afgelopen najaar is deze laatste stap voor de opwaardering van het centrum gerealiseerd.  

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 02/2021. Lees Straatbeeld gratis in onze digitale bibliotheek

 

Meer artikelen met dit thema

Slimme én toegankelijke openbare ruimte

7 jun om 12:02 uurtimer4 min
Toen ik het thema van deze uitgave vernam, slimme openbare ruimte, buitelden er direct allerlei dromen, wensen,…
Lees verder »

Amsterdams Leidseplein heeft een nieuw jasje

27 mei om 17:25 uurtimer2 min
In het verleden struikelden bezoekers van het Leidseplein in Amsterdam soms over de fietsen en brommers. Dat is…
Lees verder »

Veilig en schadevrij parkeren van e-bikes

27 mei om 11:01 uurtimer2 min
Het aandeel elektrische fietsen groeit enorm in Nederland. De elektrische fiets wordt steeds vaker gebruikt als (…
Lees verder »

Klimaatadaptieve maatregelen hangen af van lokale condities en ambities

20 mei om 12:42 uurtimer2 min
Er worden steeds meer eisen gesteld aan klimaatadaptieve watermanagementoplossingen. Deze eisen zijn bijvoorbeeld…
Lees verder »

Methode brengt klimaatadaptief vermogen van een ontwerp in kaart

19 mei om 11:29 uurtimer3 min
We staan voor een enorme uitdaging: klimaatverandering. We krijgen steeds meer te maken met klimaatopgaven als…
Lees verder »

‘Je ziet ons vooral op plaatsen waar opdrachtgevers iets opvallends willen creëren’

17 mei om 14:55 uur
METTEN Stein+Design ontwikkelt hoogwaardige en duurzame betonstenen voor de openbare ruimte. Bij het Duitse…
Lees verder »

Een slimme stad, hoe doe je dat?

11 mei om 16:04 uurtimer2 min
Yvonne Kemmerling is voorzitter van de Future City Foundation, een organisatie die zich bezighoudt met…
Lees verder »

Interactieve fontein in Leuven zorgt voor spectaculaire watershow

10 mei om 09:47 uurtimer2 min
Rots Maatwerk heeft in opdracht van de Belgische stad Leuven een interactieve fontein aangelegd op het H.…
Lees verder »