‘Wij willen gemeenten verder helpen bij verduurzamen en vergroenen’

woensdag 10 januari 2024

Straatmeubilair van FURNS in de gemeente Horst

De druk om te vergroenen neemt de laatste jaren steeds verder toe. Problemen als hittestress en wateroverlast kunnen hiermee namelijk aanzienlijk worden teruggedrongen. Vanuit de overheid is er echter nog geen eenduidige wetgeving omtrent vergroening. Hierdoor zijn gemeenten voornamelijk op zichzelf aangewezen om beslissingen te nemen over hoe ze dit vraagstuk willen aanpakken. FURNS neemt het initiatief om direct contact te leggen met gemeenten, zodat samen gekeken kan worden naar de mogelijkheden op dit gebied. “Een gemeente zo uniek en persoonlijk mogelijk bedienen, met daarin uiteraard de opgaven op het gebied van duurzaamheid en vergroening meegenomen, dat is wel echt waar wij voor staan.”

Bij FURNS zoekt men naar de balans tussen wat de gemeente wil en wat zij kunnen aanbieden. “Wat wij bijvoorbeeld in huis hebben, zijn modulaire planten- en boombakken met zitelementen, waarmee je groen en zitplaatsen met elkaar kunt verenigen. Daarmee bereik je twee doelen in één keer”, legt Oscar Gathier, hoofd sales bij FURNS, uit. “Het voordeel van de modulaire componenten is dat deze te verplaatsen zijn wanneer dat nodig is, waardoor het een zeer veelzijdige oplossing is.” 

Meedenken in concrete oplossingen 

Wat Gathier opvalt, is dat gemeenten wel op zoek zijn naar oplossingen om te vergroenen, maar dat ze nog niet altijd goed weten hoe ze dit concreet kunnen aanpakken. “Wij proberen dan ook met gemeenten mee te denken in concrete oplossingen. Het gaat natuurlijk niet alleen om het verduurzamen van de materialen, maar het gaat uiteindelijk ook om het vergroenen van de omgeving. Dat zijn twee stromingen die nogal eens door elkaar gehaald worden. Gaat het om het materiaalgebruik of hoe we het in de openbare ruimte kunnen plaatsen? Dit kan ook beide, en dat is ook waarom wij ook veel met bamboe werken. Onze stand op de Vakbeurs Openbare Ruimte in Utrecht van dit jaar was dan ook volledig van bamboe om een goed beeld te creëren over de mogelijkheden.” 

Initiële investering als ‘keerzijde’ 

De ‘keerzijde’ aan het toepassen van bamboe zit hem in de initiële investering. Gathier: “De kosten van bamboe zijn hoger dan die van hardhout. Vaak wordt hierdoor dan toch nog voor hardhout gekozen, omdat dit in eerste instantie goedkoper lijkt. De levensduur van bamboe is echter aanzienlijk langer dan van hout. Wij geven zelfs 25 jaar garantie op bamboe, wat de hogere aanschaf prijs volledig rechtvaardigt. Bamboe verschilt van hout ook in de belasting op het milieu. Waarbij een boom tientallen jaren nodig heeft totdat het volgroeid is en klaar om gekapt te worden, is bamboe in vijf jaar volgroeid.“ 

“De timmerfabriek van ons zusterbedrijf Awood verwerkt bamboe van verschillende kwaliteiten voor verschillende doeleinden”, vervolgt Gathier. “We maken voor 100 procent gebruik van hun expertise waardoor we steeds het juiste advies kunnen geven.  Ik zou heel graag voor me zien dat bij bouwvoorschriften en vergunningsaanvragen opgelegd wordt dat een projectontwikkelaar of een centruminrichter op bamboe gaat sturen. Maar het lastige is; hoe smart en specifiek kun je duurzaamheid uitvragen?”  

Hofbogenpark in Rotterdam 

Furns houdt zich niet alleen dagelijks bezig met bamboe, maar ook met duurzame herinrichtingen in het algemeen. Een goed voorbeeld hiervan is de inrichting van het Hofbogenpark in Rotterdam. “Dit is een mooi voorbeeld van een herinrichting van een bestaande locatie. De voormalige spoorlijn wordt een park, waarbij een gedeelte van de oude functie intact blijft, en waar ze van het overige deel een park maken. Dat zijn mooie initiatieven vanuit gemeenten om meer met vergroening bezig te zijn. Daar maken wij dan ook graag onderdeel van uit, samen met onze partners.” 

Een andere mooie beweging die Gathier ziet opkomen, is dat de gemeenten steeds vaker de samenwerking zoeken met burgers om stenen te vervangen voor groen. “Daarnaast krijgt verticaal groen ook een steeds belangrijker plek binnen de openbare ruimte. Toch mag dit in binnenstedelijke gebieden naar mijn idee nog wel meer aandacht krijgen.” 

Adviserende rol richting gemeenten 

“Wat wij wel proberen is een adviserende rol in te nemen richting gemeenten. Er zijn zoveel mogelijkheden om de vergroening aan te pakken, maar gemeenten weten niet altijd waar ze moeten beginnen. Door ideeën met elkaar te delen, kom je sneller tot mooie oplossingen. En waar wij wel degelijk werken met een vast assortiment, is een groot gedeelte van de uitvragen en leveringen maatwerk. Wij stellen gemeenten in staat in hun eigen signatuur te geven aan de groene invulling van de openbare ruimte. Hiermee is de individuele identiteit van een gemeente heel goed uit te dragen.” 

De afwezigheid van wet- en regelgeving op het gebied van vergroening, ziet Gathier als een uitdaging. “Als je ervanuit gaat dat er 342 gemeenten zijn in Nederland, zijn er dus ook 342 verschillende opvattingen over vergroening. Door middel van individueel contact treden wij op als adviseur om de mogelijkheden van vergroening voor te leggen en hierover ideeën uit te wisselen. Buiten het rechtstreeks contact, is de samenwerking met onze partners zoals hoveniers belangrijk. Daarnaast bundelen we onze krachten met landschapsarchitecten, aangezien zij de visie vertalen naar de gemeente en inzicht verschaffen in de mogelijkheden binnen de ruimtelijke ordening.” 

Samenwerking 

Het versterken van elkaar zag Gathier ook terug in de samenwerking met de gemeente Horst, in Limburg. “Zij kwamen het eerst met het idee over verplaatsbare plantenbakken die we dan ook in samenwerking met de gemeente hebben ontworpen . Door deze uitvraag en levering is uiteindelijk ons standaard assortiment Greenpoints uit ontstaan. De meeste voldoening halen wij uit maatwerk: unieke projecten, met unieke nieuwe ontwerpen die nergens anders eerder geplaatst zijn. Een gemeente zo uniek en persoonlijk mogelijk bedienen, met daarin uiteraard de opgaven op het gebied van duurzaamheid en vergroening meegenomen, dat is wel echt waar wij voor staan.” 

FURNS 
Uden 
0413 – 39 52 62 
furns.nl

Greenpoints van FURNS in de gemeente Horst

 

Meer artikelen met dit thema

Het belang van straatmeubilair: verrijken en verbeteren van de leefbaarheid

29 apr om 15:01 uur

De noodzaak van een goed functionerende buitenruimte, met voldoende zitmogelijkheden, groen en veilige en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade

8 apr om 09:51 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Samen herstellen we de waterkringloop

8 apr om 09:25 uur
Hevige regenbuien en extreme droogte zorgen ervoor dat we steeds beter moeten nadenken over een klimaatbestendige…
Lees verder »

Design Pixel overkapping voor het Alrijne ziekenhuis Leiderdorp

4 apr om 10:58 uur

Op het terrein van het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp is een prachtige Pixel fietsenstalling voor het…

Lees verder »

Klimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel

2 apr om 08:52 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen weer verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's…
Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Young professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers

21 mrt om 14:53 uur

Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…

Lees verder »

Fila banken op het dak van een appartementencomplex

21 mrt om 12:34 uur

Groen vervult een belangrijke rol in de buitenruimte waarin we leven. Een groene omgeving is niet alleen mooi…

Lees verder »