Column Chantal Verspaille: Meerjarenplan

vrijdag 4 juni 2021
timer 2 min
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad. Ze vertelt in ieder magazine over haar belevenissen.

We moesten gaan nadenken over ons meerjarenplan onderhoud en vervanging. Met de nadruk op moesten, want er kwam niks uit onze pen. Elke vergadering die we eraan wilden wijden verzandde in gezucht, gesteun en een klaagzang over de huidige crisis waarin we ons bevinden: de absentie van Vette Oscar. Ja mensen, het ergste denkbaar is gebeurd: onze huis-cateraar heeft ‘het’.  

‘Aangestoken omdat hij heldhaftig onze stad in leven hield met gevaar voor eigen leven’, sprak Eddy dramatisch, ‘moet ge u dat eens indenken, dat ge uw leven op het spel zet om anderen verse mosselsoep te brengen! Met croutons! Een held is hij, niks minder dan dat!’ 

Oscar heeft enkel een loopneus, en wat ooit begon als Corona kan evengoed inmiddels naadloos zijn overgegaan in hooikoorts, maar zolang zijn neus loopt, mag hij het stadhuis niet in. Dus een held? En bovendien, dacht ik, was hij vooral toch ook een idioot omdat hij zijn mondkapke meestal onder aan zijn kin had hangen terwijl hij ons versgebakken briochebrood met filet Americain serveerde. We mochten zijn dikke pepermolen dan altijd een dag bij ons houden, voor een extra zwaai verse peper op de filet. De tijden zijn al pittig genoeg, maar drie lange weken al, moeten we nu onze eigen lunch naar kantoor meebrengen. 

‘Ik lijk potdoemme wel ‘nen Hollander’, brieste Zjef, terwijl hij zijn plastic zakske met geplette bammekes vanonder uit zijn tas viste. ‘Goed, het meerjarenplan’, ik waagde nog eens een poging, ‘hoe gaan we het aanpakken?’ Alle ogen aan tafel waren gericht op wat er uit het zakske van Zjef kwam. Het leek niet eens meer op brood. En het rook ook vreemd. Georgette leek te weten hoe het zat, maar we zagen alleen haar kleine vinger wijzen naar de lunch-prak van Zjef. Wat ze zei was, zoals gebruikelijk, niet te verstaan. Eddy zat naast haar, hij had het blijkbaar wel kunnen volgen. 

‘Hartig en zoet nooit in hetzelfde zakske, zegt Georgette.’ Osseworst en anijshagel. En zo te zien ook aardbeienjam. ‘Goed, het meerjarenpl..’, verder kwam ik niet omdat Zjef op dat moment een enorme hap van zijn hartig-zoete prak in zijn mond stak. Onmiddellijk kwam het er weer uit, en landde op de tafel voor hem. Ik zag eerlijk gezegd geen verschil tussen ervoor en erna. Nog steeds prut. 

Georgette was al inmiddels alweer terug met een rol toiletpapier om het spul meteen van tafel te kunnen vegen. Een vrouw met voorziende blik. Wat moeten we zonder haar? Zjef keek beteuterd om zich heen en Eddy bood hem zijn lunch aan: keus uit drie repen mars een zakske paprikachips en gevulde koek-kruimels bijeengehouden in de plastic verpakking.  

Ik ging het nog eens proberen. ‘Het meerja..’ Het plastic zakje met chips ontplofte, onhandig gerommel van Zjef om het te openen, waarna de tafel en iedereen onder de chips zat. Onze opdracht om een schonere, duurzame verlichting brandt op mijn agenda. 2030 Is heel dichtbij, maar ik kom even niet verder dan de lunch… 

Meer artikelen met dit thema

Column Chantal Verspaille: Onverhard

4 okt om 10:09 uurtimer2 min
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad. Ze vertelt in ieder magazine over haar belevenissen.
Lees verder »

Expertcolumn Harold Soffner

14 sep om 15:53 uurtimer3 min
Harold Soffner is Teamcoach ‘Beheer en Realisatie’ bij de gemeente Bernheze. In zijn expertcolumn kijkt hij terug…
Lees verder »

Acquire verbindt tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte

10 sep om 12:12 uurtimer3 min
Ook dit jaar organiseren wij vanuit uitgeverij Acquire een aantal kennissessies tijdens de Vakbeurs Openbare…
Lees verder »

Inwoners steeds alerter op vuil en afval op straat

8 sep om 14:20 uurtimer3 min
Afgelopen maand werd de miljoenste melding geregistreerd bij Fixi, het online platform waarmee inwoners problemen…
Lees verder »

Beheer met meerwaarde

30 aug om 13:51 uurtimer3 min
Op donderdag 25 november is het weer tijd voor het jaarlijkse feestje voor de beheerder van de fysieke…
Lees verder »

Alkmaar kiest voor digital twin in ambitie naar duurzaamste stad van Nederland

30 aug om 13:21 uurtimer3 min
Digital twins helpen overheden bij het ontwikkelen van beleid voor de fysieke leefomgeving, en stellen bestuurders…
Lees verder »

Amsterdam maakt gebruik van stille elektrische bloemgieter

13 aug om 14:53 uurtimer2 min
De gemeente Amsterdam zet een elektrisch voertuig in om bloembakken op een duurzame manier van water te voorzien.
Lees verder »

Noord-Brabant maakt werk van verduurzamen bedrijventerreinen

2 aug om 17:05 uurtimer3 min
De provincie Noord-Brabant geeft een impuls aan verduurzaming en vergroening van bedrijventerreinen.
Lees verder »