Nieuws

Gemeente gaat samen met hotel natuur ontwikkelen

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt: een hotel dat samen met een gemeente natuur gaat ontwikkelen. In Leusden gebeurt het toch echt.

Van der Valk Hotel Leusden heeft de handen met gemeente Leusden ineen geslagen om het gebied rond De Mossel enigszins op te laten fleuren, schrijft gemeente Leusden. Het grasland hier is voor agrarische productie veel te nat. Verder bestond het bosje uit essenbomen, die de strijd tegen essentaksterfte niet konden winnen. Het gebied is nat en heeft veel kwel: grondwater dat onder druk aan de oppervlakte uit de bodem komt. Dat geeft optimale kansen voor bloemrijk hooiland met orchideeën en elzenbroekbos. 


Het herinrichten van het gebied is een echte win-win en biedt kansen voor zowel het hotel als voor gemeente Leusden. Zo is met de gebiedsontwikkeling de parkeerdrukte van het hotel zoveel mogemlijk opgelost en is het een stukje groener in de gemeente. Voor het project is de meest geschikte aannemer gekozen. De dode essenbomen zijn inmiddels verwijderd. 


Nu de bomen zijn weggehaald, kan de aannemer starten met de aanleg van de parkeerruimte en de inrichting van het nieuwe natuurgebied. Om het gebied anders in te richten, moet de vruchtbare grondlaag worden afgegraven, zodat de bodem voedselarmer en natter wordt. Hierdoor krijgen interessante flora als vetblad, zonnedauw en orchideeën een ultieme kans. Deze flora trekken daarnaast verschillende insecten aan. 

Deel dit artikel