Nieuws

Rotterdam ruimt herfstafval op

De komende maanden gaan in Rotterdam dagelijks extra medewerkers de straat op om het te ontdoen van herfstblad. Dit om het straatbeeld schoon te houden en daarbij gevaarlijke situaties te voorkomen. De gemeente plaatst geen bladkorven, omdat het efficiënter is gebleken het blad te ruimen.

Als al het blad is geruimd, gaat het naar een verwerker die er compost van maakt. Op deze manier krijgt het blad weer een nieuwe functie. Bewoners kunnen eveneens helpen met het bladvrij maken van stoepen en wegen. Het blad dat zij hebben verzameld kunnen zij deponeren bij een milieustraat of gft-verzamelpunt. Het blad mag zelfs bij de stoeprand worden verzameld. Zo kunnen de veegmachines er gemakkelijk bij. Blad dat in de tuin ligt is voedzaam voor de bodem. 


In de herfstperiode wordt jaarlijks zo'n 2.3 miljoen kilo blad van wegen en stoepen geruimd, schrijft de gemeente op haar website. Ruim 500 medewerkers en 50 veegmachines zijn al sinds september op straat bezig het van blad te ontdoen. Normaal gesproken wordt pas vanaf oktober begonnen met het bladruimen, maar vanwege de lange droge zomer laten de bomen hun bladeren eerder los, waardoor eerder ruimen noodzakelijk is. Ook fietspaden worden meegenomen in de schoonmaakroutine. 

Deel dit artikel