Nieuws

Dynamische ledwand verlicht onderdoorgang N274

De N274 bij Schinveld kan de verwachte verkeersdrukte niet aan. Provincie Limburg wil met de constructie van de N274 in Onderbanken de doorstroming van het verkeer verbeteren.

Als onderdeel van deze constructie komt er een ecopassage in combinatie met een recreatief voetpad. Deze nieuwe onderdoorgang is onderdeel van een belangrijke fiets- en voetgangersverbinding en daarnaast een faunapassage.

Maatwerk

IPV Delft heeft een totaal ontwerp opgesteld voor deze nieuwe onderdoorgang, die bestaat uit een lichtwand, verlichting in de handregels van de trappen en twee toegangspoorten inclusief verlichting. Armada Janse kreeg de opdracht het ontwerp om te zetten naar een maatwerk lichtobject. 


De zuidelijke wand van de tunnel is voorzien van 30,5 strekkende meter dynamisch verlichte ledwand. De wand, bestaande uit polycarbonaat panelen, is op aluminium constructie profielen bevestigd. Rondom de dynamische wand zijn RVS beschermranden aangebracht die de wanden tegen gebruiksschade beschermen.

Beweging monitoren

De verlichting van deze ledwand is voorzien van bewegingssensoren. Deze sensoren zorgen ervoor dat de verlichting wordt aangestuurd op het moment dat iemand onder de tunnel doorgaat. Hierbij worden tevens diverse grafische beelden zichtbaar. 


De handregels in de trappen zijn voorzien van verlichting en er zijn aan beide zijden van de tunnel verlichte toegangspoorten geplaatst als een soort landmark. Met energiezuinigheid in het achterhoofd is de verlichting in deze elementen uitgerust met een schemerschakelaar die ervoor zorgt dat de verlichting inschakelt zodra de schemer zijn intrede doet. Dit geeft een veilig gevoel wanneer de tunnel gepasseerd wordt. 

Deel dit artikel