Nieuws

Busstation in Almere krijgt overkapping van circulaire materialen

Busstation ’t Oor in Almere krijgt een in het oog springend 100 meter lange overkapping over de gehele breedte. Nu staat de wachtende reiziger nog in weer en wind op het busviaduct boven de A6, maar eind 2021 is dat voorbij. De kap van het busstation wordt gemaakt van circulaire materialen.

De basis van het ontwerp wordt gevormd door twee grote stalen hoofdliggers die de overkapping dragen en overgaan in een grote centrale wachtruimte. Door het deels licht doorlatende dak valt veel daglicht naar binnen. In het plafond van de wachtruimte wordt schematisch de plattegrond van Almere geperforeerd. Hierdoor ontstaat overdag een dynamisch daglichtpatroon op de vloer. De kap wordt gemaakt uit volledig circulaire materialen: staalglas en bamboe. Op de kap liggen zonnepanelen die onder andere de energie leveren voor de reizigersinformatiepanelen en de verlichting ’s avonds.


Armada Mobility heeft de aanbesteding voor de overkapping gewonnen. 
"Voor het ontwerp hebben we de samenwerking gezocht met Arcadis om tot dit tot de verbeelding sprekende resultaat te komen. Door `t Oor te luister te leggen bij de 21ste-eeuwse reiziger, die zich comfortabel, sociaal veilig en duurzaam wil verplaatsen, en hun wensen te vertalen in dit ontwerp is een markante overkapping gecreëerd met een hoogwaardig verblijfsklimaat”, zegt Jan-Willem de Bie, directeur van Armada Mobility. Verantwoordelijk wethouder Julius Lindenbergh vindt het een gaaf ontwerp. "Ik vind het een ontzettend gaaf ontwerp en het is fantastisch nieuws voor de reizigers dat ze straks veel beter beschut kunnen wachten op de bus. 't Oor is een belangrijke locatie, vooral voor busreizigers van en naar Almere Haven en Amsterdam", aldus de wethouder.

Het ontwerp wordt eerst voorgelegd aan de welstandscommissie, en daarna verder uitgewerkt. De bouw start na de zomer van dit jaar en zal december 2021 gereed zijn.

Deel dit artikel