Nieuws

Ministeries trekken samen op tegen waterproblemen

Nog voor 2019 moeten de waterproblemen in zeker acht stedelijke delta's zijn verminderd. Samenwerking tussen de ministeries van Buitenlandse Zaken, Economische Zaken en Infrastructuur en milieu moet hieraan bijdragen.

De ministeries gaan financiering en expertise bundelen. Het internationale draagvlak voor een preventieve aanpak moet worden vergroot. Dit en meer staat in de Internationale Waterambitie 'Convergerende Stromen' die de ministers hebben opgesteld. Nederland kan een belangrijke rol spelen in de internationale waterproblematiek. 

 

Het World Economic Forum riep watercrises afgelopen jaar uit tot de grootste wereldwijde dreiging. De internationale waterambitie kan helpen de gevolgen van klimaatverandering te beperken. Het gaat om een totaalpakket van preventie tegen overstromingen, waterschaarste en watervervuiling, vooral in stedelijke delta’s en hun stroomgebieden. Voorbeelden zijn Jakarta, de delta van Bangladesh en de Mekong Delta in Myanmar en Vietnam. De schaal, urgentie en complexiteit van de wereldwijde wateruitdagingen vragen om een internationale en integrale aanpak.

Deel dit artikel