Meer genieten en flaneren in Utrecht

vrijdag 6 april 2012
timer 4 min
Wethouder Mirjam de Rijk wil van Utrecht weer het kloppend hart van Nederland maken. De gemeente wil de komende vijf jaar 27 miljoen euro investeren in twee initiatieven die samen het centrum moeten transformeren: de pilot Openbare Ruimteplan Centrum en het herziene Ontwikkelingskader Horeca Utrecht 2012.

Meer genieten en flaneren in Utrecht

 

Aantrekkelijk en Bereikbaar Centrum


Maar dan moet er wel wat gebeuren. De gemeente wil de komende vijf jaar 27 miljoen euro investeren in de openbare ruimte van het centrum. De kwaliteit daarvan moet verbeteren door gebruik, inrichting en beheer beter op elkaar af te stemmen. Met twee initiatieven die bij elkaar aansluiten moet de metamorfose gestalte krijgen: de pilot Openbare Ruimteplan Centrum en het herziene Ontwikkelingskader Horeca Utrecht 2012. Onder de pilot valt het werkboek ‘Aantrekkelijk en Bereikbaar Centrum’ die dinsdag in te zien was op de raadsinformatieavond. “Dat werd heel goed ontvangen”, aldus De Rijk.

Flaneren ipv rijden


Volgens De Rijk zijn ondernemers en bewoners zelf al bezig met plannen. “De Twijnstraat moet een fiets-wandelstraat worden voor dat publiek. Nu rijdt iedereen nog door die straat, waardoor het genieten en flaneren in het gedrang komt. We willen de straat bij het hart van de stad betrekken en dat ook met andere straten doen, zoals de Voorstraat en de Nachtegaalstraat.” Een van de redenen om de inrichting te veranderen is de toename van het internetshoppen en de dalende omzet bij ondernemers. “Grote uitgaven doe je via internet. Maar je gaat naar de stad om iets te beleven. Een terrasje, een galerietje en naar meer kleinschalige winkels.”

Samenwerking met ondernemers


De herinrichting moet efficiënt plaatsvinden door allerlei losse projecten met elkaar te combineren. “We willen het geld kwalitatief inzetten en betrekken de gebruikers daarbij. Dan gaat het sneller en wordt het mooier.” Het geld wordt onder meer besteed aan de herinrichting van het stationsgebied, onderhoud en aan de samenwerking tussen diensten en met ondernemers. Daarvoor is een speciaal ondernemersfonds opgezet waar ondernemers ook gebruik van kunnen maken. “De ondernemers hebben bedongen dat 10 miljoen vrijkomt om de aantrekkelijkheid te vergroten. We overleggen met hen over wat exact een impuls zou geven aan de binnenstad.” De werkzaamheden kunnen even voor overlast zorgen, maar zouden door goede afstemming wel sneller afgerond moeten zijn.

Eenduidige bestrating


In het centrum moet zowel eenheid als verscheidenheid te zien zijn. “Een plein is natuurlijk wat anders dan een straat. Maar voor de bestrating worden nu bijvoorbeeld 40 verschillende soorten stenen gebruikt. Het is beter een paar te kiezen. Dat is ook goedkoper in het onderhoud.”

Auto- en fietsverkeer beter reguleren


Ook de verkeersstromen moeten anders. Auto’s moeten niet door de binnenstad rijden als dat niet hoeft. Ze moeten aan de rand van de stad beter kunnen bepalen waar ze de stad ingaan. “We willen niet de hele binnenstad autoluw maken, maar nu is het teveel ‘gestapeld’ met zowel fietsers, auto’s, openbaar vervoer. Fietsverkeer willen we ook beter verdelen over routes in de binnenstad. Nee, ze hoeven niet om te rijden. Fietsers laten zich niet omleiden.” Tot slot hoopt De Rijk op meer geld van het Rijk voor trams in de binnenstad. “Als het geld voor trams er niet komt, dan blijft het proppen. Bussen vormen nu vaak een barrière. Streekvervoer zou wel al om de binnenstad heen kunnen.”

Meer horeca aan randen centrum


In het horecabeleid is plaats voor meer terrassen en meer horeca in de wijken. “Dat vergroot ook het plezier. De binnenstad is vrij klein en daardoor is de beleving dat er weinig horeca is. Maar meer ruimte voor horeca is daar niet. Die is er wel aan de randen van de binnenstad. Mensen kunnen daar dan ook naar het café of restaurant.”

Bron: Binnenlands Bestuur

 

 

 

Meer artikelen met dit thema

Een druk­te van je­wel­ste on­der de grond

26 apr om 14:31 uur

Hoe goed heeft jouw gemeente alle kabels in beeld?

We zien het niet altijd, maar ze zijn er wel. Kabels…

Lees verder »
flash_onNieuws

Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers

19 apr om 19:41 uur

Eindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…

Lees verder »
descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
flash_onNieuws

Oud asfalt ter plekke omzetten in nieuw asfalt met de Asphalt Recycling Train

22 mrt om 13:37 uur

Rijkswaterstaat voert sinds kort een proef uit met de ‘Asphalt Recycling Train’ (ART). Deze machine ‘eet’ oud…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »

Whitepaper: Alle fietsen in het rek met de FietsParKeur norm

23 feb om 13:40 uur

Hoe bereik je gewenst fietsparkeergedrag en hoe kies je bewust het geschikte fietsparkeersystemen?

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »