Nieuws

Deze afvalbak tjilpt als bedankje voor het weggooien van afval

De Trash Tree van Francien Fleuren en Marcel Lamers is dinsdag door de jury van ontwerpwedstrijd ‘Wat een (afval)bak’ gekozen als beste ontwerp voor een interactieve afvalbak.

Deze afvalbak in de vorm van een boom onderscheidt zich volgens de jury van de rest doordat er een 'gevoel' van uitgaat. De Trash Tree werkt op zonne-energie, licht op in het donker en er klinkt vogelgeluid - als bedankje van de natuur - als er afval in gegooid wordt.

Interactieve prullenbak

De ontwerpwedstrijd is een initiatief van de gemeentes Eindhoven en Tilburg. Iedereen was welkom om ideeën voor een interactieve prullenbak in de openbare ruimte in te zenden. In het Ontdekstation in Tilburg zijn tien ontwerpen gepresenteerd. De tien deelnemers kregen ieder vijf minuten de tijd om hun ontwerp te pitchen. Naast originaliteit werden de ontwerpen onder meer beoordeeld op beheersbaarheid en in hoeverre het ontwerp 'hufterproof' is, maar vooral ook of met het ontwerp bereikt wordt dat mensen hun afval in de bak gooien en niet op straat.


Fleuren en Lamers ontvingen voor hun ontwerp een cheque ter waarde van 1.000 euro, om de Trash Tree verder te ontwikkelen. Ook wordt hun ontwerp in de schijnwerpers gezet tijdens het congres ‘Rendement van Schoon’ op 20 november.


Deel dit artikel