Nieuws

Kunst- en speelobject brengt ode aan Zwolse poorten

Het kunst- en speelobject ‘Ode aan de poorten’ is uitgeroepen tot winnaar van de prijsvraag rond de herinrichting van het Gasthuisplein in Zwolle. Het ontwerp is van Dingeman Deijs Architects. 

Het object refereert aan de acht poorten die de Overijsselse hoofdstad vroeger had. Daarvan is er nog maar één over, de Sassenpoort. "Het ontwerp toont de rijke geschiedenis van Zwolle. Tegelijkertijd vormt het een icoon en baken voor de stad. Fragmenten van de verschillende poorten zoals ornamenten, raamopeningen en kantelen vormen de basis voor het kunstwerk. Het kunstwerk stimuleert kinderen om te spelen met poorten om doorheen te gaan, muurtjes om achter te verstoppen en kantelen om op te klimmen en overheen te lopen. Tevens is het voor jong en oud de plek om te ontmoeten, te zitten en te verblijven op het Gasthuisplein", vertelt ontwerper Dingeman Deijs.

 

In totaal werden 33 ideeën ingezonden voor de prijsvraag, die allemaal werden beoordeeld door een jury die bestond uit vertegenwoordigers van de gemeente Zwolle en leerlingen van basisschool De Werkschuit. Het kunstobject zal dit najaar worden gerealiseerd.

 

De ontwikkeling van het kunstobject maakt deel uit van een grootscheepse herinrichting van het Gasthuisplein. De openbare ruimte krijgt een make-over en de oude bioscoop maakt plaats voor appartementen.

Deel dit artikel