Nieuws

Provincie Groningen doet proef met reflecterend asfalt

De provincie Groningen kan tot 30 procent besparen op openbare verlichting door reflecterend asfalt aan te leggen. Daarom loopt momenteel een proef op de N980 tussen Oldekerk en Sebaldeburen.

De proef gaat zowel over reflecterend als geluidsreducerend asfalt, een wens van bewoners uit Adorp en Sauwerd. Daar wordt binnenkort de dorpskern heringericht en geluidsreducerend en reflecterend asfalt is één van de opties. Omdat er landelijk nog geen ervaring is met dit type asfalt is in Groningen nu een proefvak aangelegd.


Energiebesparing en minder spoorvorming

In het verleden is al wel ervaring opgedaan met reflecterende banden langs en op de weg. Als stil asfalt wordt gecombineerd met reflecterend materiaal bespaart dat niet alleen energie, maar ontstaat ook minder spoorvorming. Door de lichte kleur wordt de temperatuur van het asfalt in de zomer niet zo hoog, waardoor er minder sporen in  het asfalt ontstaan. Hierdoor is minder onderhoud aan de weg nodig. Verder verbetert de verkeersveiligheid, omdat er door een goede wegdekreflectie een beter contrast ontstaat tussen weg en berm. Andere verkeersdeelnemers en obstakels op de weg worden beter zichtbaar en zo kunnen weggebruikers beter anticiperen op verkeerssituaties.


In opdracht van de provincie hebben Oosterhof Holman en PolyCiviel onderzoek gedaan in het laboratorium. Het blijkt dat de lichtreflectie van het asfalt goed is. De vraag die nu nog beantwoord moet worden is of het asfalt ook voldoende geluidsreducerend blijft als reflecterend materiaal wordt toegevoegd. Hiervoor worden nog metingen uitgevoerd.

Deel dit artikel