Nieuws

Dit gaat allemaal veranderen aan het station Zwolle

Het station Zwolle staat aan de vooravond van een ingrijpende verandering. De komende jaren wordt het belangrijke vervoersknooppunt rigoureus verbouwd. Bureau Karres+Brands, uitgekozen door de gemeente om het plan voor de spoorzone te ontwerpen, geeft een impressie van hoe het stationsgebied er over 10 tot 15 jaar uit moet komen te zien.

Een flinke verbouwing aan het station Zwolle is geen overbodige luxe, schrijft wethouder Ed Anker van de gemeente Zwolle in het voorwoord van het ‘Ontwikkelperspectief stationsgebied Zwolle’. Eén ochtend polshoogte nemen was voldoende voor Anker om te concluderen dat er werk aan de winkel is.

 

“Oké, het functioneert maar op drukke momenten van de dag is het wel noodzakelijk dat verkeersregelaars de boel in goede banen leiden. Als je er een tijdje staat, valt ook op hoe verouderd en schraal het er uit ziet. Het gebrek aan allure dringt zich op. Niet echt een plek om trots op te zijn en bepaald geen visitekaartje voor onze mooie regio en stad”, schrijft Anker.

 


Credit: Bureau Karres+Brands ©

Fietsen verdwijnen in de kelder

Op de planning staan onder andere een busbrug, een nieuw busplatform, een nieuwe fietskelder, maar ook totaal heringerichte stationspleinen. Het aanblik van het station verandert in zijn geheel. Het rommelige karakter, grotendeels veroorzaakt door het verkeer en de vele fietsen op de stoep, verdwijnt. De fietsen kunnen gestald worden in de fietskelder die plek biedt aan 4.800 fietsen.

Bussen naar de zuidkant

Het plein aan de noordkant, de stadszijde van het station, ondergaat een rigoureuze verandering. In de huidige situatie staat het perron aan de noordkant vol met bussen. Daarom wordt het busperron verplaatst naar de zuidzijde, waardoor de noordzijde dient als de verkeersluwe entree naar de binnenstad. Bovendien wordt het historische stationsgebouw door het verplaatsen van de busperrons beter zichtbaar. Door een busbrug over het spoor kunnen de bussen eenvoudig de stad bereiken en rijdt er minder verkeer over de Westerlaan.

Nieuw stationsplein

Aan de zuidzijde van het station ontbreekt in de huidige situatie een duidelijke ingang. Ook is er geen stationsplein. De reizigerstunnel mondt uit op de Hanzelaan, waardoor voetgangers het verkeer moeten kruisen. Niet wenselijk, volgens de gemeente. Daarom wordt in het plan gewerkt aan duidelijke en overkapte entree én een stationsplein.

 

Bekijk hieronder de video waarin de ambities voor het Stationsgebied Zwolle worden uitgelicht.

 

Stationsgebied Zwolle from karres en brands on Vimeo.

Deel dit artikel