Nieuws

Zo gaat Amsterdam de strijd aan met graffiti en posters

Het Amsterdamse stadsdeel Centrum staan twaalf grijze schakelkasten, bedoeld voor het bedienen van verzinkbare palen. Deze kasten zijn een geliefd doelwit van graffiti-spuiters en posterplakkers. De gemeente hoopt hier nu iets op gevonden te hebben.

Het is de gemeente een doorn in het oog: graffiti en posters op de schakelkasten in het centrum. Soms moeten de kasten zelfs meerdere keren per dag worden schoongemaakt. Een forse kostenpost. Met graffiti-werende stickers hoopt de gemeente hier iets tegen te doen.

Archief als schatkist

De stickers zijn bedrukt met zwart-witfoto's van de straat waar de kast staat. Voor elke kast werd in het archief van de stad een geschikt beeld gevonden. Projectleider Chris Seinen: "Het liefst een foto waarop je letterlijk het deel van de straat ziet waar de kast tegen de muur staat."

Broken Window Theory

Het idee van de gemeente is gebaseerd op de broken window theorie: een rommelig, verloederd straatbeeld zet aan tot vandalisme en verdere verloedering. Terwijl een net en prettig aanzicht juist schoon en veilig gedrag stimuleert. 

Het werkt

Mocht er toch graffiti op de kasten worden aangebracht, dan zorgt een speciale laag op de stickers ervoor dat de kast eenvoudig gereinigd kan worden. Posters die met behanglijm worden aangebracht 'pakken' niet. De maatregel lijkt te werken: er wordt weinig vervuiling meer aangetroffen op de kasten, bewoners en omwonenden zijn enthousiast over de stickers.

Nutskasten

In navolging van stadsdeel Centrum zullen ook in andere stadsdelen de stickers worden toegepast.Niet alleen de zogenaamde vezip-kasten krijgen een sticker, ook nutskasten van Ziggo en KPN krijgen een nieuw uiterlijk. Deze kleinere objecten krijgen gestileerde afbeeldingen van grachtenpanden of elementen uit schilderijen van Van Gogh en Rembrandt.

Deel dit artikel