Openbare verlichting aangestuurd via fm-zendmast

maandag 13 mei 2013
timer 3 min
Ziut BV heeft een nieuwe methode uitgevonden om openbare verlichting te bedienen: R-tf®. Commando's worden via het FM-omroepsignaal naar de lichtmasten gebroadcast. Elke lichtmast, straat of wijk kan afzonderlijk aangestuurd worden, rechtstreeks vanaf een computer. 

Openbare verlichting aangestuurd via fm-zendmast

Huidige methoden voldoen niet altijd

Bestaande methoden om openbare verlichting te schakelen en te dimmen, voldoen niet altijd aan alle behoeften van de klant. Zo is er toonfrequent (TF) schakelen door de netbeheerder, waarmee alle lampen tegelijk aan of uit gaan. Met een aanvullende controller kan men per lichtmast autonoom dimmen en schakelen volgens een vast programma. In veel gevallen voldoet dat uitstekend. Maar indien meer flexibiliteit is gewenst, komen beheerders automatisch uit bij het dure telemanagement. Daarbij wordt elke lichtmast individueel aangestuurd, welke tevens data terugzendt over het eigen functioneren. De communicatie verloopt via het mobiele datanetwerk GSM, met abonnementskosten voor datatransport. Zo is telemanagement eigenlijk uitsluitend geschikt voor kleine aantallen masten. Meestal worden daarbij licentievrije frequenties gebruikt die met name door medegebruik van Wifi ook nog eens storingsgevoelig zijn. Als specialist in openbare verlichting wil Ziut haar klanten naast genoemde opties nog meer keuze bieden. Daarom ontwikkelt Ziut in eigen beheer R-tf®.

Het betrouwbare alternatief: R-tf®

R-tf® is een nieuwe variant van telemanagement. Het grootste verschil is dat het communiceert via het krachtige FM-omroepsignaal, waarmee een onbeperkt aantal ontvangers ineens kan worden bereikt en wat ongevoelig is voor storingen. Bovendien is het eenrichtingsverkeer: uitsluitend aansturen. Dat bespaart een dure informatiestroom van terugkomende gegevens die steeds minder belangrijk zijn, een led-lamp werkt immers vrijwel altijd. Het R-tf®-signaal reist mee op het FM-omroepsignaal, vergelijkbaar met het RDS-signaal op de autoradio. Het signaal heeft een hoog bereik, waardoor het ook wordt ontvangen in beboste gebieden of tussen hoge gebouwen.Het enige benodigde apparaat is een ontvanger in elke lichtmast. De ontvanger is zo klein en krachtig dat bij de meeste armaturen geen externe ontvanger nogdig is, wat de kans op lekkages minimaliseert. De FM-zendmasten bereiken iedere plek in Nederland, hebben een noodstroomvoorziening en de zendapparaten zijn dubbel uitgevoerd: zodra er eentje uitvalt, neemt de ander het direct over. Zo heet de R-tf®-infrastructuur een bedrijfszekerheid van meer dan 99,8 procent.

Zo werkt het in praktijk

In een computerprogramma worden de gewenste commando’s opgesteld voor schakelen of dimmen. Dat kan voor elke lichtmast anders zijn, voor groepen van lichtmasten, per straat, wijk, gemeente, regio of landelijk en het kan ook variëren van dag tot dag. Dit pakket commando’s wordt via een reguliere internetverbinding verstuurd naar de radiozender. Vanaf daar worden de commando’s rechtstreeks naar alle ontvangers gestuurd. De ontvanger in elke lichtmast of schakelkast herkent zijn unieke ID-code en ontvangt het commando. Hij kan acuut reageren (bij calamiteiten direct alle licht aan, of juist midden in de nacht een keer extra uit), of instructies opslaan in zijn geheugenchip en uitvoeren op het gewenste tijdstip. Ziut kan R-tf® met diverse andere lichtmanagement-systemen combineren en beheren vanuit één centrale controlroom. Het systeem is vanaf dit najaar beschikbaar.

 

Meer artikelen met dit thema

Een druk­te van je­wel­ste on­der de grond

26 apr om 14:31 uur

Hoe goed heeft jouw gemeente alle kabels in beeld?

We zien het niet altijd, maar ze zijn er wel. Kabels…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bewegingssensoren laten gemeente Helmond maximaal besparen

3 apr om 09:57 uur

De gemeente Helmond is al zo’n tien jaar bezig met het ‘verslimmen’ van de openbare ruimte. Op het gebied van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zó maak je impact in je eigen gemeente

25 mrt om 09:41 uur

Wil jij ook je gemeente mooier, groener en slimmer maken? Kom naar de kennissessie van Signify op 16 april in…

Lees verder »
flash_onNieuws

An ode to darkness, speciale editie van 'Scape Magazine

19 mrt om 13:32 uur

'Scape, het internationale tijdschrift voor landschapsarchitectuur en stedenbouw - wijdt een gehele editie aan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Minder is meer voor duurzame buitenruimtes

8 mrt om 09:12 uur

Een fraaie, goed ontworpen buitenruimte speelt een cruciale rol in hoe we een stad, dorp, of landelijk gebied…

Lees verder »
rrrrrrrr
descriptionArtikel

Innovatie in openbare verlichting: doorontwikkeling armaturen

20 jan om 10:00 uur
De rol van openbare verlichting in de transitie naar duurzaamheid en circulariteit is cruciaal. Het gebruik van…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Column Chantal Verspaille: Laadpalen

19 jan om 12:15 uur
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad en schrijft regelmatig een column voor Straatbeeld. Dit keer…
Lees verder »
eeeeeeee
descriptionArtikel

Lichtmasten die de biodiversiteit bevorderen

17 jan om 11:05 uur
Valmont komt met een nieuw product op de markt genaamd LINNÉ. Dit in samenwerking met een Frans bureau voor Design…
Lees verder »