Vriezenveen krijgt circulaire en klimaatadaptieve straat
Op het eerste oog lijkt het te gaan om alleen het vervangen van een nieuw wegdek, maar niets is minder waar, aldus Koster: “Dit is nu één van de projecten waar klimaatadaptatie, circulariteit en duurzaamheid in praktijk wordt gebracht." Het werk aan de straat sluit aan op de campagne over klimaatadaptatie, die onlangs van start is gegaan. "We zijn nu halverwege het werk, er moet nog een en ander gebeuren, maar je kan goed zien wat we als gemeente doen om Twenterand toekomstbestendig te maken", zo zegt Koster. "Een groot deel van de effecten van klimaatverandering kunnen we op een slimme manier oplossen. We proberen dit zo veel mogelijk zichtbaar te doen, maar als het niet kan, dan op verantwoorde wijze onder de rijbaan. De planning is dat het gehele werk voor het einde van het jaar klaar is."
De werkzaamheden aan de Dunantstraat bestaan uit het vervangen van het vuilwaterriool voor een nieuw riool, het aanleggen van een stabiele waterbuffer onder de rijweg Aquabase, het neerleggen van een extra doek (GeoClean aquatextiel, het blauwe doek op de foto) om te voorkomen dat minerale oliën in de bodem of het grondwater komen. Het water wordt opgeslagen onder de rijbaan en vervolgens wordt het geïnfiltreerd en/of vertraagd afgevoerd. De kolken voeren het water via een afvoerbuis naar het een holle ruimte onder de rijbaan. Deze ruimte wordt bij nat weer gevuld en vervolgens weer langzaam water afgeven aan de ondergrond. Bij extreem veel regenval in korte tijd is er voor een piekbelasting een ‘ontsnapping’ gemaakt naar het vuilwaterriool. Het systeem vult zich met water en de lucht wordt via luchtroosters uit het systeem gelaten.
De betonverhardingen van de straat worden nieuw geleverd. Dat product is duurzaam gemaakt. Reduton is cementloos beton waar betongranulaat inzit. Dat is gerecycled materiaal. Reduton is afkomstig van het van oorsprong Vriezenveens bedrijf v.d. Bosch Beton. De gebakken stenen die uit de rijweg komen, worden ook weer toegepast in de nieuwe rijbaan.

Op de foto van links naar rechts: Roel Koster (wethouder gemeente Twenterand), Berry Mullink (v.d. Bosch Beton) en Rick Jansen (Reko Raalte). Fotobron: gemeente Twenterand
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
FURNS: jouw partner in maatwerk en advies
1 mei om 09:53 uurBij FURNS geloven we in de kracht van duurzaamheid. De transitie naar een circulaire economie is in volle gang…
Groningen zet vol in op Warm Mix Asfalt: ‘Het is geen rocket science’
10 jul om 12:32 uurWerken met Warm Mix Asfalt? ‘Ga het gewoon doen.’ Tot die conclusie komt de gemeente Groningen, dat Warm Mix…
Young professional in de openbare ruimte: Trevor Verberne
10 jul om 10:29 uurIn deze aflevering van onze rubriek Young Professional is het de beurt aan Trevor Verberne (31). Trevor is…
Verkeersborden uit windturbineafval: revolutie in recycling
8 jul om 11:36 uurDe opwekking van duurzame energie groeit in hoog tempo, en dat is goed nieuws. Windmolens domineren steeds…
Duurzaamheid als bestaansrecht
27 jun om 10:59 uurAls familieorganisatie is Schréder continu bezig met het overdragen naar de nieuwe generatie. Micha de Jong…
Succesvolle vierde editie Circulaire Openbare Ruimte Congres
25 jun om 14:28 uurTevredenheid alom op het vierde Circulaire Openbare Ruimte Congres. In Nijmegen verzamelden zich op 19 juni…
Piketpaaltjes slaan op weg naar circulaire lichtmasten in Amsterdam
17 jun om 15:25 uurNaar voren struikelen. Zo omschrijft Hans van Bakel van de gemeente Amsterdam zijn stappen om het areaal van…
GWW-programma Building Balance en CO2-monitor in de prijzen
6 jun om 16:31 uurHet GWW-programma van Building Balance en CO2-monitor Nederland hebben bij de WOW-dag op 6 juni de WOW-prijs…