Nieuws

Nieuw Stationsplein Utrecht Oost duurzaam

Utrecht wil graag een duurzaam Stationsplein Oost. Op dit moment wordt het Stationsplein Oost ontworpen en uitgetekend, hét moment om duurzaamheid mee te nemen. Wethouder Victor Everhardt (Stationsgebied) ondertekent daartoe een intentieverklaring met het Project Duurzame Pleinen.

Nieuw Stationsplein Utrecht Oost duurzaam


De duurzame aanleg houdt onder meer in dat de benodigde materialen duurzaam worden ingekocht, dat aandacht wordt besteed aan de arbeidsomstandigheden waaronder producten zijn gemaakt en men tracht ambitieuzer te zijn dan de milieucriteria van het rijk.

Verhoogd plein met fietsenstalling


Hoog Catharijne en Utrecht Centraal gaan nu nog vrijwel ongemerkt in elkaar over, maar worden in de toekomst ‘losgeknipt'. De huidige stationstraverse verdwijnt. Hiervoor in de plaats komt een groot verhoogd plein, Stationsplein Oost, met een fietsenstalling voor 12.500 fietsen eronder.


Duurzame pleinen


Nu worden sociale - en milieucriteria meestal nog niet meegenomen bij de projectontwikkeling, inrichting of aanbesteding van een plein. Het project ‘Duurzame pleinen', een gezamenlijk initiatief van SOMO, CREM en Human Right at Work, wil daar verandering in brengen. In Nederland bestaan er nog geen duurzaam tot stand gekomen pleinen. In het buitenland wordt al druk geëxperimenteerd met het ontwerpen en aanleggen van duurzame pleinen. Het project heeft als doel om Nederlandse gemeenten die willen pionieren met duurzame pleinen, te stimuleren en te begeleiden bij de ontwikkeling.

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel