Nieuws

Amsterdam scoort gemiddeld in Green View Index

Amsterdam is middenmoter in de Green View Index. Tampa in Florida is de groenste stad ter wereld. Parijs scoort van alle onderzochte steden het minst.

Bovenop de Eiffeltoren op een zomerdag heb je een mooi uitzicht over Champ de Mars, één van de meest populaire parken van Frankrijk. Als je aan dat beeld de bomenlanen in het centrum van Parijs toevoegt, is het net alsof de Franse hoofdstad één groene oase is. Dat beeld is nogal vertekend. Volgens de Green View Index, een samenwerkingsverband tussen het World Economic Forum en Senseable Cities Laboratory, is Parijs helemaal niet zo groen.

Google Street View

De Green View Index gebruikt beelden van Google Street View om de 'groene bekleding' van de stad te berekenen en te vergelijken. De groene score wordt bepaald vanuit het perspectief van de voetganger. In hoeveel procent van de stad heeft de voetganger uitzicht op groen? De absolute koploper is Tampa in de Amerikaanse staat Florida, met 36,1 procent. Amsterdam scoort met 20,6 procent gemiddeld, terwijl Parijs met 8,8 procent de rode lantaarn draagt. De index geeft in totaal 27 steden een score. De top-3 wordt naast Tampa gecompleteerd door Singapore en Oslo.

Parijs aan het vergroenen 

De burgemeester van Parijs, Penelope Komites, is het niet eens met de lage score voor haar stad. "Het groen van stadsparken en bossen wordt niet meegerekend. En deze zijn nu juist belangrijk voor Parijs", zegt Komites memorend aan het feit dat Google Street View nauwelijks stadsparken vastlegt. Ondanks de ontevredenheid over de cijfers is Parijs druk bezig om de stad te vergroenen. Voor 2020 wil de stad twintigduizend nieuwe bomen planten. Bij achthonderd scholen worden groene ruimtes gecreëerd.

Oude steden

Oudere steden zoals Parijs zijn vaak minder groen dan nieuwe steden. Daar heeft Carlo Ratti, directeur van MIT Senseable City Lab, wel een verklaring voor. "In enkele gebieden in Parijs is helemaal geen groen te vinden omdat er door de nauwe straten en stoepen weinig ruimte voor onder meer bomen is." Toch zijn de wijds opgezette boulevards in Parijs wereldberoemd. "Maar deze straten zijn niet de regel in de stad, meer de uitzondering", zegt Ratti. Hij geeft aan dat om verschillende redenen steden zouden moeten vergroenen. "Niet alleen de temperatuur in de stad gaat omlaag, ook voor gezondheidsredenen kan groen in de stad wonderen doen." Hij doelt daarmee op een rapport van de universiteiten van Oxford en Hongkong. Daaruit blijkt dat natuur in de stad de kans op een depressie met vier procent verlaagt.

Deel dit artikel