Nieuws

'Zwevende' straatverlichting op Catharinaplein Eindhoven

Het Catharinaplein in Eindhoven is als eerste ter wereld verlicht met FreeStreet LED-straatverlichting van Philips. Het sfeervolle plein is een aangename ontmoetingsplek vanwege het ´zwevend´ licht onder en tussen de bomen. FreeStreet is een kabelsysteem met geïntegreerde LED-verlichting.

‘Zwevende’ straatverlichting

 

Verlichting tbv publieke ruimte


De gemeente koos voor FreeStreet, omdat het zwevende verlichtingssysteem is aangepast aan hoe mensen zich bewegen en gedragen, in plaats van dat mensen zich moeten aanpassen aan waar de verlichting staat. “Dit vind ik een goed voorbeeld van technologische vooruitgang”, zegt Mary-Ann Schreurs, wethouder van innovatie, cultuur en openbare ruimte in de gemeente Eindhoven. “Enerzijds hebben we profijt van de nieuwe verlichting vanwege het minimaal gebruik van lantaarnpalen waardoor extra publieke ruimte over blijft voor voetgangers en fietsers. Anderzijds draagt het sfeervolle licht ‘s avonds bij aan de intimiteit van het plein.”

Lichtplatfporm tussen de bomen


“Het FreeStreet systeem is als een verlaagd lichtplatform tussen de bomen gespannen, op ongeveer vier en halve meter hoogte”, aldus Petra Hulst, Lighting Designer Philips. “Het lichtsysteem hangt aan slechts vier palen, net onder de boomkruin van de volwassen bomen. In tegenstelling tot conventionele lantaarnpalen is het lichtpunt daarmee laag ingezet en is er overal licht, zowel onder als tussen de bomen.”

Dutch Design Award 2011


De LED-straatverlichting is duurzaam en energiezuinig, terwijl de onderhoudskosten lager liggen dan bij conventionele verlichtingsoplossingen. Het ontwerp van FreeStreet is bijzonder omdat de LED-lampen verwerkt zijn ín de kabel, als ware de lamp een verdikking van de kabel. Hierdoor is het mogelijk om grote ruimtes te overspannen terwijl de lampen altijd naar beneden gericht blijven omdat de kabels niet schommelen. FreeStreet is vanwege dit unieke ontwerp onderscheiden als prijswinnaar van de Dutch Design Award 2011.


Tot slot zegt wethouder Schreurs: “Ik denk dat mensen de nieuwe verlichting niet eens zullen opmerken, omdat het hen niet belemmert. We verwachten dat ze meer gebruik zullen maken van het plein nu het ´s avonds goed en sfeervol verlicht is. Zeker in combinatie met de bankjes rondom de net geplante bomen, is het plein nu een gezellig trefpunt.”
  

 

 

Deel dit artikel