Nieuws

Circulaire speellocaties zijn in Almere de norm

De gemeente Almere maakt werk van circulaire speellocaties. Circulair aanbesteden is de norm geworden en de kinderen in de stad mogen zelf meepraten over het uiteindelijke ontwerp.

 

Thea Attevelt is adviseur spelen bij de gemeente Almere. Door verschillende omstandigheden ontstonden er de nodige kansen voor frisse ideeën. “Wij hadden te maken met een nieuwe aanbesteding, ander speelbeleid en een nieuw team van mensen die zich bezighouden met spelen in de gemeente. Dat was een mooi moment om alles door elkaar te schudden. We zijn vanaf dat moment speellocaties circulair gaan inrichten. In het verleden werden toestellen in speeltuinen één op één vervangen. Nu werken we in speelbuurten – delen van wijken waarbinnen kinderen spelen”

Kinderen beslissen mee

De kinderen in Almere praten mee over het uiteindelijk ontwerp, vertelt Attevelt. “We laten kinderen zelf bepalen waar de speellocaties komen. Dat kan op een schoolplein zijn, maar ook een veldje in de buurt. Ook mogen ze meedenken over het ontwerp. We vragen kinderen uit de buurt naar hun voorkeuren; wat doen ze het liefst buiten. Dat kan klimmen zijn, maar ook bouwen of skeeleren.”

Gemeente Almere werkt samen met Krinkels, Idverde en Donker Groep aan de speelomgeving van morgen. “We hebben met deze partijen het convenant circulair spelen opgesteld, waarin we steeds bezig zijn om het beleid te verbeteren. Alle materialen die nog herbruikbaar zijn en verwijderd worden uit speeltuinen slaan we op in onze marktplaats. Op deze digitale locatie staan alle onderdelen uit speeltuinen, van prullenbakken tot speeltoestellen. Als we een speellocatie inrichten kijken we eerst welke toestellen er nog beschikbaar zijn. Daarnaast werken we ook nauw samen met andere projecten binnen de gemeente. Ook daar zijn verschillende materialen voor handen, denk bijvoorbeeld aan stoeptegels.” Attevelt roept op om gewoon te beginnen met circulariteit. “Vroeger was het veel normaler om materialen te hergebruiken. Dingen die je over had gaf je weg of je maakte er nieuwe dingen van. Zo moeilijk hoeft het niet te zijn.”

Circulair spelen is een belangrijke pijler uit het speel en beweegbeleid “Samen op Avontuur”. Circulair werken vraagt om samenwerking, (kennis) delen en om daadkracht. In Almere ontstaat langzaamaan een speelomgeving die goed is voor de fysieke wereld van morgen, bijdraagt aan de sociale en motorische ontwikkelingen van kinderen en ook nog eens super leuk is om in te spelen. Thea Attevelt en Lucas Visser (Krinkels) komen er alles over vertellen tijdens de Verbindingsdag Circulaire Openbare Ruimte. Bekijk het programma en meld je gratis aan.

Deel dit artikel