Nieuws

Genomineerden ELCA Trend Award 2018 krijgen bezoek van de jury

De vier Nederlandse projecten die genomineerd zijn voor de prestigieuze ELCA Trend Award 2018 kregen de afgelopen week de juryleden op bezoek. De award wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een project dat voldoet aan het hoogste professionele niveau in de hoveniers- en groenvoorzieningsbranche.

Nederland is dit jaar gastland voor de ELCA Trend Award 2018. Van de vier voorgedragen inzenders verwacht de jury dat zij op de onderdelen duurzaamheid en onderhoud net even een stapje verder zijn gegaan. Ook kijken juryleden hoe trendsettend het project is en of het als voorbeeld kan dienen voor innovatie in de sector.

De genomineerden

De Groenzoom (BTL)
De Groenzoom is een natuur- en recreatiegebied van 560 hectare en is gelegen in een voormalig gebied met veel melkvee- en glastuinbouwbedrijven in de omgeving van Berkel en Rodenrijs. Het gebied is door BTL getransformeerd tot een gebied voor natuurontwikkeling, excursies en educatie. Het tijdschrift GroenEffect heeft er als eens een mooi artikel over geschreven.

Circl (Donkergroen)
Circl op de Amsterdamse Zuidas is energiezuinig en een demontabel gebouwontwerp, waarbij alle voor het gebouw gebruikte materialen, in de toekomst worden hergebruikt. Donkergroen realiseerde een honderd procent circulaire daktuin met ecologische aspecten.

Green Dream (Herman Vaessen BV)  
Het duurzaamste kantoor ter wereld is het, 99,4% BREAAM-certificering in 2016, de Green Dream in het Limburgse Haelen. Enkel duurzame bouwmaterialen zijn gebruikt en het kantoor is energieneutraal. Rond het gebouw bevindt zich een natuurrijke tuin waar natuurbeleving en de meerwaarde van biodiversiteit voor de medewerkers centraal staan. Green Dream is een ontwerp van Iverna Zaalberg - Natuur bij Huis.

De Knoop (Koninklijke Ginkelgroep)
Knoopkazerne in Utrecht is omgetoverd tot efficiënt en aantrekkelijk rijkskantoor met vergadercentrum en gastwerkplekken. Hierbij is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van het oorspronkelijke materiaal. De Koninklijke Ginkelgroep gaf het omliggende stuk grond een duurzame metamorfose. Zo werden daktuinen, groene gevels en kleurrijke beplantingen aangelegd.

Europese koepelorganisatie

ELCA, European Landscape Contractors Association, is de koepelorganisatie in Europa met in totaal 27 aangesloten landen. Het is de missie van deze organisatie om het belang van groen voor de samenleving te benadrukken en de verbinding met architectuur, creativiteit, duurzaamheid, bouw en nieuwe ontwikkelingen op hoog niveau te stimuleren. VHG, de Nederlandse branchevereniging voor ondernemers in het groen, is het Nederlandse lid van de ELCA. Iedere twee jaar wordt er een land aangewezen om als gastland te dienen voor de Trend Award. De prijs wordt uiteindelijk uitgereikt tijdens de internationale vakbeurs GaLaBau in het Duitse Nürnberg.

Deel dit artikel