Nieuws

Vernieuwd Stationsplein Utrecht nu eindelijk gereed

Na een verbouwing van ruim vijf jaar is het nieuwe Stationsplein voor Utrecht Centraal gereed. Waar het Stationsplein voorheen volgeparkeerd stond met fietsen en gebouwen zonder publieksfuncties, is deze openbare ruimte nu getransformeerd tot belangrijke ontmoetingsplek.

Met het nieuwe Stationsplein is er meer ruimte voor cultuur, woningen, ontspanning, winkels en is er een betere bereikbaarheid. Ook de leefbaarheid en veiligheid zijn verbeterd. Hierin speelt verlichting een belangrijke rol. De juiste verlichting draagt namelijk bij aan een aangename sfeer, verhoogt daarnaast het gevoel van veiligheid en stimuleert sociale interactie.

In de kijker

Het Stationsplein is ontworpen door Ector Hoogstad Architecten en is een echte blikvanger, met winkels en horeca onder een transparant 'bollendak'. Arup, aangesteld voor het lichtontwerp voor onder meer het Stationsplein, heeft Schréder benaderd om het Stationsplein in de schijnwerpers te zetten. In samenwerking met BAM Bouw en Techniek is Schréder een ontwikkelingstraject gestart, met als resultaat op maat gemaakte armaturen die perfect integreren in de grote kolommen die de dakconstructie dragen.

Gewenst effect

Dankzij de nauwe samenwerking op het gebied van montage en lichttechniek, sluit het concept aan bij de lichtvisie van Arup en voldoet deze aan de gewenste levensduur en lichtopbrengst. De armaturen zijn spiraalgewijs in de kolommen geplaatst, wat zorgt voor een gelijkmatig lichteffect. Door het toepassen van zowel downlights als uplights, worden zowel op het plein als het bollendak uitgelicht. 

Deel dit artikel