Nieuws

Nieuwe fietstunnel voor Amsterdam CS

In Amsterdam is afgelopen zaterdag de nieuwe fiets- en voetgangerstunnel geopend die een directe verbinding vormt tussen het centrum van de stad en de veerponten. In de tunnel is een kunstwerk van Irma Boon aangebracht.

De tunnel is 110 meter lang en 10 meter breed en ligt ten westen van het station, tussen de IJhal en de nieuwe taxistandplaats. 

 

Het kunstwerk van Irma Boon bestaat uit keramische tegels en laat een Rotterdams oorlogsschip zien die van het centrum naar het IJ vaart. Tegelfabriek Tichelaar vervaardigde de 46.000 wandtegeltjes voor dit project, naast de 33.000 vloertegels.


Het bijzondere ontwerp van Irma Boom loopt via de vloer over in de wand en zelfs het plafond. Uitgangspunt vormde een eerder Tichelaar voor het Rijksmuseum gerestaureerd tegeltableau Cornelis Bouwmeester. De eerste 20 meter bestaat uit een sterk vergrote reproductie van dit tableau. De rest van de tegelbekleding van de tunnel zal bestaan uit een rapport van deze afbeelding, waarin de decoratie op een vloeiende manier verdwijnt en vanuit het midden van de tunnel richting het IJ zal overgaan in een hedendaagse, abstractie van het origineel.


Het decor wordt volledig handgeschilderd overgebracht op de ondergrond, die bestaat uit handgevormde tegels van het traditionele Oud Hollandse formaat 13 x 13 cm, die al meer dan drie eeuwen door de fabriek worden gemaakt. "Wij hebben de bekleding zo ontwikkeld dat het aan alle specifieke eisen van de locatie voldoet. Zo is de zeeklei die normaalgesproken door ons wordt gebruikt, bij dit project vervangen door een ingekochte klei, die bij een hogere temperatuur is afgestookt om zo een vorstbestand en slijtvast product te verkrijgen. Vanwege het feit dat elke tegel een uniek plek in de tunnel krijgt hebben we bij dit project ook het zetten van de tegels als onderdeel van het werk aangenomen", zo is te lezen op de website van Tichelaar.

Deel dit artikel