5 vragen aan: Richard Boerop

maandag 27 mei 2013
timer 3 min
Straatbeeld stelt in iedere editie vijf vaste, open vragen aan professionals met hart voor openbare ruimte. Dit keer is het woord aan Richard Boerop, accountmanager Stedelijke Verlichting Philips Lighting.

5 vragen aan: Richard Boerop

Namens Philips werkt Richard Boerop dagelijks met landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen aan het nachtbeeld van Nederland. In zijn functie is hij een schakel tussen klant en productontwikkeling en helpt hij de vraag en behoefte van gemeenten en steden op het gebied van verlichting te vertalen naar nieuw te ontwikkelen producten.

Uw passie voor openbare ruimte?


Licht! Misschien wel het mooiste vormgevingsinstrument voor de openbare ruimte. Met licht kunnen we de omgeving zichtbaar maken, vormgeven en laten sprankelen. Een evenwichtig lichtplan kan uitnodigen en verwelkomen maar kan je ook nederig het hoofd laten buigen voor de machtige geschiedenis van een plek. Wat je niet wil laten zien, laat je donker. Kan het nog mooier?

De trend van 2012?


Citymarketing en verduurzaming. Elk jaar verhuizen 60 miljoen mensen naar stedelijke gebieden. Grote steden staan daarmee voor de grote uitdaging om dat publiek naar juist hún stad te trekken terwijl zij intussen hun energieverbruik zo laag mogelijk moeten houden en moeten voldoen aan milieuwetgeving. Als tegenhanger van de verstedelijking hebben veel gemeenten te kampen met krimp. In beide gevallen moet je zorgen dat je inwoners en bedrijven de beste omstandigheden biedt om te wonen en werken. Licht is dan een relatief goedkoop en uiterst efficiënt middel om de openbare ruimte te verbeteren.
Feit is dat gemeenten minder te besteden hebben en daarom soms de oude, vervuilende technologie nog een paar jaar langer laten staan. Begrijpelijk, maar absoluut een verkeerde keuze. Maatschappelijk is het niet aanvaardbaar om de verduurzaming tot stilstand te laten komen, maar bovendien doet het uiteindelijk pijn in de portemonnee; nieuwe technologie is op de lange duur altijd goedkoper.

Een praktijkvoorbeeld van duurzaam ondernemen?


Pay-per-Lux. In dit proefconcept betaalt de gebruiker alleen voor de werkelijk gebruikte hoeveelheid licht en is geen eigenaar van de verlichtingsinstallatie zelf. Zo kan de gebruiker optimaal gebruik maken van nieuwe, energiezuinige innovaties. Na afloop van de contractperiode zal Philips de verlichtingsproducten weer terugnemen in het productieproces nemen en de grondstoffen hergebruiken. Philips heeft deze proef samen met architect Thomas Rau opgestart. Het kantoor van zijn architectenbureau RAU wordt op basis van dit nieuwe dienstverleningsconcept verlicht.

Waardoor laat u zich inspireren?


Het samenspel van materialen en licht. Hoe het strijklicht van een ondergaande zon een extra dimensie geeft aan een natuurstenen plaveisel. De beleving van een verlichte omgeving, of het nu daglicht of kunstlicht is, beïnvloedt onze emotionele gesteldheid. We hebben steeds meer kennis van deze interacties en maken daar met kunstlicht al functioneel gebruik van middels dynamische verlichtingssystemen in scholen, kantoren en gezondheidszorg. Die kennis maakt van licht een haast oneindige gereedschapskist voor de belevenis van de openbare ruimte.

Gouden tip aan collega’s in de openbare ruimte?


Ontwerpers van de openbare ruimte zouden altijd twee ontwerpen moeten maken, één voor overdag en één voor ’s avonds. Want niet alleen de beleving van de omgeving is anders in de avond en nacht, ook de functionaliteit verandert. Voor een goed ontwerp is een goede lichtontwerper van onschatbare waarde. Nederland kent veel professionele lichtontwerpers die onafhankelijk van een leverancier een goed lichtplan kunnen maken. Dat kost geld, maar zonder nachtbeeld is een plan maar half af.
 

 

 

Meer artikelen met dit thema

Een druk­te van je­wel­ste on­der de grond

26 apr om 14:31 uur

Hoe goed heeft jouw gemeente alle kabels in beeld?

We zien het niet altijd, maar ze zijn er wel. Kabels…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bewegingssensoren laten gemeente Helmond maximaal besparen

3 apr om 09:57 uur

De gemeente Helmond is al zo’n tien jaar bezig met het ‘verslimmen’ van de openbare ruimte. Op het gebied van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zó maak je impact in je eigen gemeente

25 mrt om 09:41 uur

Wil jij ook je gemeente mooier, groener en slimmer maken? Kom naar de kennissessie van Signify op 16 april in…

Lees verder »
flash_onNieuws

An ode to darkness, speciale editie van 'Scape Magazine

19 mrt om 13:32 uur

'Scape, het internationale tijdschrift voor landschapsarchitectuur en stedenbouw - wijdt een gehele editie aan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Minder is meer voor duurzame buitenruimtes

8 mrt om 09:12 uur

Een fraaie, goed ontworpen buitenruimte speelt een cruciale rol in hoe we een stad, dorp, of landelijk gebied…

Lees verder »
rrrrrrrr
descriptionArtikel

Innovatie in openbare verlichting: doorontwikkeling armaturen

20 jan om 10:00 uur
De rol van openbare verlichting in de transitie naar duurzaamheid en circulariteit is cruciaal. Het gebruik van…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Column Chantal Verspaille: Laadpalen

19 jan om 12:15 uur
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad en schrijft regelmatig een column voor Straatbeeld. Dit keer…
Lees verder »
eeeeeeee
descriptionArtikel

Lichtmasten die de biodiversiteit bevorderen

17 jan om 11:05 uur
Valmont komt met een nieuw product op de markt genaamd LINNÉ. Dit in samenwerking met een Frans bureau voor Design…
Lees verder »