Nieuws

Amsterdam experimenteert met de leefstraat

Gemeente Amsterdam experimenteert volop met leefstraten. In dit type straat worden auto's geweerd: het geeft inwoners de ruimte de straat tijdelijk een andere inrichting en invulling te geven.

In een leefstraat kunnen buurtbewoners samenkomen en activiteiten organiseren. Het is een initiatief van en voor de straat. In 2016 en 2017 was de Hugo de Grootkade in Amsterdam onderdeel van de pilot Leefstraten. Omdat deze straat best lang is, was het een bijzondere locatie. 

In het midden van de straat is een zorgcentrum voor ouderen gevestigd. De activiteiten die daar werden georganiseerd, waren voornamelijk gericht op ouderen. Mede door deze activiteiten, verdwenen er tijdelijk parkeerplekken. Hier waren veel mensen niet over te spreken. Daarom moet er in de toekomst een alternatief worden aangeboden om te parkeren, zo stellen de bewoners. 


Voor een leefstraat geldt een aantal regels:

  • Minimaal tweederde van de inwoners in de straat moet voorstander zijn van dit initiatief
  • Een leefstraat kan maximaal 30 dagen bestaan
  • Initiatiefnemers moeten vanaf het begin samenwerken met bewoners en ondernemers. Het meest optimale is als het als volledig gezamenlijk project wordt ervaren
  • Activiteiten vinden in overleg met ondernemers en omwonenden plaats 
  • Voor een leefstraat is een evenementenvergunning nodig 
  • Er worden heldere afspraken gemaakt met alle bewoners in de straat over toegankelijkheid. Zo moet parkeergelegenheid voor gehandicapten ten alle tijde beschikbaar blijven. Daarnaast moet de straat bereikbaar blijven voor hulpdiensten

Deel dit artikel