Nieuws

Haagse dwergvleermuizen krijgen tijdelijk onderkomen

Er is een oplossing gevonden voor de dwergvleermuizen die leven rond het provinciehuis in Den Haag. Het provinciehuis wordt verbouwd en de vleermuizen krijgen een eigen onderkomen.

Het hoofdgebouw van de provincie Zuid-Holland wordt de komende jaren gerenoveerd en verduurzaamd. Tijdens de bouwvoorbereidingen is onderzoek gedaan naar de aanwezige flora en fauna rond het gebouw. Hierbij zijn mogelijke verblijfplaatsen gevonden van de dwergvleermuis. Daarom zijn er nu speciale vleermuizenkasten geplaatst.

De kasten zijn geplaatst op delen van het provinciehuis, waar geen werkzaamheden plaatsvinden. De aannemer maakt op de plekken in het gebouw waar de verblijfplaatsen zijn gevonden tochtgaten in de dakconstructie. “De vleermuizen vinden tocht vervelend en gaan zelf op zoek naar een andere plek”, zo schrijft de provincie. Na de renovatie in 2022 worden het tijdelijk onderkomen van de vleermuis weer verwijderd. In het ontwerp van het vernieuwede provinciehuis is rekening gehouden met openingen waar de vleermuizen zich thuis kunnen voelen.

Kantoorgenoten

"Door te zorgen voor goede huisvesting voor onze ‘kantoorgenoten’ brengen we ons eigen beleid op het gebied van natuurbescherming in de praktijk. Vleermuizen zijn bijzondere dieren die de moeite van het beschermen waard zijn", zegt gedeputeerde Berend Potjer van Natuur. "Daarbij zijn vleermuizen belangrijk als graadmeter voor hoe het gaat met onze natuur. Ze eten insecten. Dus, als het goed gaat met de vleermuizen, weet je ook dat het goed gaat met de insecten. En als het goed gaat met insecten, gaat het goed met de rest van de natuur."

Deel dit artikel