Handvatten voor functionele lichtbeleving op maat

vrijdag 28 maart 2014
timer 3 min
Besparen op licht is een hot item bij gemeenten en wegbeheerders. Op veel plekken verdwijnen lichtmasten of gaat het licht uit op bepaalde tijdstippen. Dit levert veelal een kostenbesparing op, maar heiligt het doel altijd de middelen? En moet het doel altijd kostenbesparing zijn? Kunnen en mogen begrippen als Verkeersveiligheid en Sociale veiligheid de donker- en lichtkeuzes nog wel bepalen? De NSVV probeert aan de hand van deze vragen een richtlijn op te stellen voor gemeenten en wegbeheerders die met deze problemen worstelen.

Binnen de NSVV rees de vraag of gemeenten wel de juiste criteria hanteerden bij het reduceren van lichtmasten. Piet Verburg: “We vroegen ons af: Gaat dit wel goed? Waarom stonden die lichtmasten er in eerste instantie? Die reden moet wel in overweging worden genomen bij de beslissing om licht te reduceren. Kostenbesparing moet niet altijd het hoofddoel zijn.” De NSVV merkte dat gemeenten en wegbeheerders behoefte hadden aan handvatten bij het maken van de keuze voor meer of minder licht. “We hadden al wel een richtlijn, maar daarin was de keuze voor licht al gemaakt en moest alleen nog bepaald worden hoe dat licht eruit moest komen te zien.”

 

Beleving voor iedereen anders

Bij het ontwikkelen van de richtlijn kwamen ontzettend veel factoren om de hoek kijken die van invloed kunnen zijn op de keuze voor licht. “Tegenwoordig speelt beleving een hele grote rol. Maar jouw beleving is niet hetzelfde als die van mij. Ik voel me veilig in mijn eigen straat, ook als het donkers is, omdat ik weet hoe die straat eruit ziet. Dat geldt niet voor een vreemde. De beleving hangt onder meer af van leeftijd, de plek en eerdere ervaringen die iemand heeft gehad.” Naast persoonlijke zaken, zijn er nog veel meer dingen die de discussie over licht beïnvloeden. Zo zijn de mogelijkheden tegenwoordig onbegrensd, willen gemeente besparen, maar toch ook duurzaam zijn. Het komt neer op maatwerk, hoe wil de NSVV dan een richtlijn opstellen die tegemoet komt aan de wensen van iedereen? “Die vraag hebben wij onszelf ook gesteld”, geeft Verburg aan. “Het is dan ook niet zo dat we zeggen dat situatie A altijd om oplossing B vraagt. Elke plek is anders. Een woonwijk in een grote stad vraagt andere oplossingen dan een woonwijk in een dorp.”

 

Spanningsveld

Tijdens de Week van de Openbare Ruimte zal in een workshop in worden gegaan op de vragen die een gemeente zichzelf moet stellen bij de keuze voor licht. Omgevingspsycholoog Joren van Dijk kan daarbij helpen. Hoe reageren mensen, hoe beleven ze de ruimte? Marnix Lieffijn zal vanuit zijn ervaring als ‘lichtman’ meer ingaan op de techniek en het ontwerp. Wellicht dat hier ook een spanningsveld ontstaat. Tijdens de sessie zal veel informatie gegeven worden. Maar ook wordt met de deelnemers aan de workshops gesproken en  gediscussieerd  over lichtbeleving en de functie van licht. “Uiteindelijk hopen we als NSVV meer inzicht te krijgen in de behoefte die gemeenten hebben met betrekking tot de richtlijn die we gaan opstellen.


De sessie Van ‘functie van licht’ naar ‘lichtbeleving op maat’ vindt plaats tijdens de Themadag Licht van de Week van de Openbare Ruimte. Kijk voor het tijdstip, het uitgebreide programma en aanmelden op www.wvdor.nl

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bewegingssensoren laten gemeente Helmond maximaal besparen

3 apr om 09:57 uur

De gemeente Helmond is al zo’n tien jaar bezig met het ‘verslimmen’ van de openbare ruimte. Op het gebied van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zó maak je impact in je eigen gemeente

25 mrt om 09:41 uur

Wil jij ook je gemeente mooier, groener en slimmer maken? Kom naar de kennissessie van Signify op 16 april in…

Lees verder »
flash_onNieuws

An ode to darkness, speciale editie van 'Scape Magazine

19 mrt om 13:32 uur

'Scape, het internationale tijdschrift voor landschapsarchitectuur en stedenbouw - wijdt een gehele editie aan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Minder is meer voor duurzame buitenruimtes

8 mrt om 09:12 uur

Een fraaie, goed ontworpen buitenruimte speelt een cruciale rol in hoe we een stad, dorp, of landelijk gebied…

Lees verder »
rrrrrrrr
descriptionArtikel

Innovatie in openbare verlichting: doorontwikkeling armaturen

20 jan om 10:00 uur
De rol van openbare verlichting in de transitie naar duurzaamheid en circulariteit is cruciaal. Het gebruik van…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Column Chantal Verspaille: Laadpalen

19 jan om 12:15 uur
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad en schrijft regelmatig een column voor Straatbeeld. Dit keer…
Lees verder »
eeeeeeee
descriptionArtikel

Lichtmasten die de biodiversiteit bevorderen

17 jan om 11:05 uur
Valmont komt met een nieuw product op de markt genaamd LINNÉ. Dit in samenwerking met een Frans bureau voor Design…
Lees verder »
flash_onNieuws

Ledlampen moeten zebrapaden Harlingen beter zichtbaar maken

12 jan om 12:07 uur

Op initiatief van raadslid Antoinette Berkhouwer is in Harlingen een eerste zebrapad voorzien van…

Lees verder »