Nieuws

Dafne Schippersbrug leidt fietsers over daktuin van school

De Dafne Schippersbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht wordt maandag 3 april opengesteld. Het bouwwerk integreert een fiets- en voetgangersbrug met een school en een plantsoen tot één samenhangend geheel.

De brug is een winnend ontwerp van NEXT architects en Rudy Uytenhaak Architectenbureau, in samenwerking met Arup en Bureau B+B. Fietsers die vanaf het centrum van Utrecht, via de wijk Oog in Al, via de fietsbrug over het kanaal naar de nieuwe wijk Leidsche Rijn fietsen, gaan straks eerst met een ruime bocht langs het Victor Hugoplantsoen de hoogte in, om geleidelijk over het dak met daktuin van de school te worden geleid.


"In een vloeiende beweging worden fietsroute, park en school samengebracht tot een samenhangend geheel van infrastructuur, architectuur en landschap" zegt Marijn Schenk van NEXT architects.

Indrukwekkende verschijning

Met een lengte van 110 meter is de Dafne Schippersbrug een indrukwekkende verschijning: het dek hangt 9 meter boven water en het hoogste punt van de brug steekt bijna 35 meter boven het water uit. Tegelijkertijd past de hangbrug naadloos in de dichtbebouwde omgeving. Hiervoor is gekozen voor een slanke hangbrug die is gespannen tussen twee asymmetrische pylonen. Dankzij de Dafne Schippersbrug zullen naar verwachting ruim 7.000 fietsers dagelijks vele minuten tijdwinst hebben op hun route.


De brug is vernoemd naar Dafne Schippers, omdat de atlete is geboren in de Utrechtse wijk Oog in Al.

Deel dit artikel