Nieuws

Definitief ontwerp Wilhelminaplein

Leeuwarden onthuld Het definitieve ontwerp voor het nieuwe Wilhelminaplein in Leeuwarden is bekend. De inwoners van Leeuwarden kozen in de vorig jaar gehouden enquête voor het door Hosper ontworpen model ‘Tapijt’.

Definitief ontwerp WilhelminapleinTapijt van natuursteen


De omgeving van het plein zal bestaan uit de rode klinkers die elders in de binnenstad ook zijn toegepast. In het midden wordt er een multifunctioneel ‘tapijt’ van drie soorten natuursteen gerealiseerd dat bestemd is voor terras, markt, kermis en evenementen. In het tapijt worden ledlampen en kleine fonteinen verwerkt. De vloer in het hele gebied is vlak, zonder stoepen en randen, wat het plein goed toegankelijk moet maken met rollators en roelstoelen. Verschillende ‘boombanken’ dienen als zitplek voor bezoekers van het plein.

Project Nieuw Zaailand


Het ontwerp van het Wilhelminaplein is de laatste stap en de kroon op het project Nieuw Zaailand. Het college van burgemeester en wethouders legt het definitieve ontwerp op 30 mei ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad. Alleen auto's met een bestemming op het plein hebben toegang tot het nieuwe Wilhelminaplein en delen de ruimte met het langzame verkeer. De gemeente heeft het plan om op het Beursplein een veilige microrotonde te maken voor fietsers en auto’s. Op het Harmonieplein/ Ruiterskwartier zijn bushaltes voorzien en de Prins Hendrikkade krijgt een smallere rijbaan van klinkers.

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel