Nieuws

Heerlens' stationsgebied Maankwartier heeft mooiste bomen

De nieuwe stationsomgeving Maankwartier in Heerlen kreeg op 28 september de prijs voor het Boomproject 2017, tijdens de Dag van de Openbare Ruimte in Utrecht. Bij het ontwerp van het stationsgebied is gekozen voor het gebruik van honingbomen, die volgens de jury bijdragen aan een fijne en veilige beleving van de openbare ruimte. Het stationsgebied is bedacht door kunstenaar Michel Huisman. Het is een stationsgebied waar mensen kunnen wonen, werken en recreëren.

Maankwartier is een nieuwbouwproject, maar het lijkt alsof het er al jaren ligt, omdat de grote honingbomen goed in het gebied passen. De honingbomen, van de soort Sophora Japonica, zijn ongeveer twaalf meter hoog en wegen tussen de vier en zes ton. Boomverzorgingsbedrijf TGS legt uit hoe het ontwerp tot stand is gekomen: “We kwamen met het idee om verhogingen aan te brengen met daaronder een ingenieus watermanagementsysteem opgebouwd uit kunststof units om de dertig jaar oude bomen van water te voorzien, zelfs in lange, droge periodes. Kunstenaar Huisman heeft daarop terpen ontworpen, die elk op een permavoid-component liggen. Deze componenten kunnen stuk voor stuk 4.000 liter water vasthouden.” Permavoid is een permanente holte die is ontwikkeld als funderingsvervanger. De bomen zelf zijn verankerd in een stalen constructie.

 

De werking van het bewateringssysteem

Voor het bewateren van de bomen, wordt regenwater gebruikt. Hiervoor zijn op het Maanplein vijf kolken geïnstalleerd, waar het regenwater tijdens een bui naartoe stroomt. De componenten van de bomen vullen zich vervolgens met water. De terpen zuigen een groot gedeelte van het water op en zorgen ervoor dat het beschikbaar is voor de bomen. Als het teveel heeft geregend en er een overschot aan water ontstaat, lopen de componenten over en wordt het water afgevoerd. Deze manier zorgt tevens voor een optimale zuurstof- en waterhuishouding van de bomen.

 

Maankwartier is een stedelijke ontwikkeling en bestaat uit drie delen: Zuid, Noord en een Plaat over het spoor. Het Maanplein ligt aan de noordelijke kant van het Maankwartier. Het stationsgebied beschikt over een bijzondere architectuur met accenten van het Romeinse verleden. Volgens Huisman zijn de bomen sfeerbepalend voor het Maanplein. “Het Maanplein is op deze manier een goede combinatie van groen en een bebouwde omgeving”, aldus de kunstenaar. Op het Maanplein is tevens het grootste Maankwartier-kunstwerk gelegen, genoemd Heliostaat. Deze Maantoren vangt licht op dat via een vijver reflecteert in de supermarkt en de ondergrondse parkeergarage. 

 

 

 

 

Deel dit artikel