Kerb-IT zorgt voor meer groen langs de weg

dinsdag 6 april 2021
timer 3 min
Dagelijks passeren 6.000 voertuigen de doorgaande weg tussen Standdaarbuiten en Oudenbosch in de provincie Noord-Brabant. De slechte staat van de riolering en wegfundering en de wateroverlast bij hevige regenbuien was voor de gemeente Halderberge reden tot groot onderhoud aan deze drukbezochte weg richting de welbekende basiliek in Oudenbosch. Ingenieursbureau Royal Haskoning DHV werd ingeschakeld om hier een toekomstbestendige oplossing voor te ontwerpen. De verouderde trottoirbanden werden vervangen door Kerb-IT, een waterinfiltrerend bandensysteem om verdroging tegen te gaan.

In 2012 kwam uit het rapport van riool- en weginspectie naar voren dat het rioolstelsel in zeer slechte staat verkeerde en aan vervanging toe was. Bovendien was er veel wateroverlast richting de kern van Oudenbosch. "Vanuit de discipline riolering kwam de vraag wat we daaraan konden doen, mede gezien de klimaatverandering en de wens om onze straten zo veel als mogelijk klimaatadaptief in te richten", vertelt Leo Kaan, projectleider civiele techniek bij de gemeente Halderberge. "Daaruit ontstond de wens om het hemelwater van de daken af te koppelen en zo mogelijk te infiltreren in de bodem. Omdat ook de bestrating aan het einde van zijn levensduur was en we rekening wilden houden met alle netwerkbeheerders die daar ook hun werkzaamheden moesten uitvoeren, wilden we een ontwerp waarmee we de komende 50 tot 75 jaar niet meer de straat open hoefden te halen."

Verdroging tegengaan 

Anton Elenbaas van Ingenieursbureau Royal Haskoning vertelt: "Tijdens de ontwerpfase kwam de nieuw ontwikkelde Kerb-IT waterinfiltrerende trottoirband in beeld. Kerb-IT is een nieuw waterinfiltrerend bandensysteem en bedoeld om verdroging in stedelijk gebied tegen te gaan. Bij kleine buien kan 90 procent van de totale neerslag opgevangen en geïnfiltreerd worden. Het water dat op straat valt, komt dankzij de gaten aan de voorzijde van de band langzaam in het systeem, waar het poreuze beton een waterbuffer vormt. Bij droogte wordt het opgevangen water afgegeven aan groenperken of boomwortels die onder het trottoir liggen." Leo Kaan: "Toen het voorstel van de Kerb-IT banden ter sprake kwam, waren we gelijk enthousiast. We zijn een gemeente die groen en water hoog in het vaandel hebben staan, evenals innovatie en klimaatadaptie. We hebben dus ook de financiële middelen om klimaatadaptieve investeringen te doen. De Kerb-IT band sluit heel goed aan bij deze gedachte en is een mooie kantoplossing waarbij de functie - de bestrating bij elkaar houden - onverminderd blijft."

Monitoring 

Begin dit jaar is de monitoring van het project van start gegaan met software en sensoren van ConnectedGreen. "We hebben in de groenperken langs de doorgaande route op verschillende dieptes vochtsensorengeplaatst waarmee je realtime kunt meten of er voldoende water voor de beplanting beschikbaar is", vertelt René Voogt van Connected Green. "Het effect van de poreuze stoeprand is met onze meetapparatuur heel goed te meten. En de gemeente heeft er gelijk profijt van. Als je opmerkt dat de grond nat genoeg is, hoef je niet bij te sproeien. Daar bespaart de gemeente direct veel tijd en water mee."

Lees hier meer over Kerb-IT 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Circulaire en klimaatadaptieve straatbakstenen worden de norm in de openbare ruimte

19 mei om 13:46 uurtimer4 min
Straatstenenfabrikant Vandersanden wil voorop lopen in de sector en bijdragen aan de duurzame transformatie van de…
Lees verder »

PUTkast techniek breidt assortiment uit door overname

16 mei om 13:49 uurtimer2 min
Onlangs heeft PUTkast techniek de vertegenwoordiging van het Duitse Moser Systemelektrik overgenomen van Cuprohaag…
Lees verder »
descriptionArtikel

Circulariteit is ook duurzaam omgaan met de materialen

16 mei om 11:59 uurtimer3 min
Firma Grijsen maakt werk van het thema circulariteit. Materialen krijgen een tweede leven en daarnaast heeft het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Molenplein in Made: van verkeersfunctie naar verblijfsfunctie

16 mei om 11:52 uurtimer3 min
Het centrum van het Brabantse Made is in verschillende fases opnieuw ingericht. Een blikvanger hierbij is het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Fontein Blauwe Golven in Arnhem gaat weer spuiten

10 mei om 00:06 uurtimer3 min
De Blauwe Golven in Arnhem worden de komende periode opgeknapt. Naast de aanpak van het kunstwerk en de…
Lees verder »

Panoramakijker met gesproken tekst

2 mei om 17:22 uurtimer2 min
Euroscope Benelux is reeds op vele plaatsen aanwezig met panoramakijkers waarmee u al dan niet tegen betaling van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Enschede wapent zich tegen wateroverlast en hittestress

31 mrt om 11:12 uur
De Overijsselse stad Enschede kampt al decennialang met wateroverlast. Deze waterproblematiek wordt grotendeels…
Lees verder »
person_outlineBlog

Smart City, Smart Mobility, Smartphone vragen om Smart Choices

29 mrt om 11:37 uurtimer3 min
Heden ten dagen wordt alles gemeten en uitgedrukt in cijfers en euro’s. Rondje 29,04 sec, 812 bezette…
Lees verder »