‘Maak de openbare ruimte ouderenproof’
Voorzitter Pauline Meurs van de RVZ heeft de verkenning ‘Ruimte voor redzaamheid’ overhandigd aan aan Jantine Kriens van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
De inrichting van de openbare ruimte kan ouderen hinderen bij hun dagelijkse bezigheden. Gebrek aan rustpunten zoals bankjes, smalle trottoirs en het ontbreken van beschutting tegen weer en wind, kunnen ouderen ervan weerhouden erop uit te gaan. Dat beperkt de zelfredzaamheid van ouderen en de mogelijkheden om hun leven zelfstandig en met hulp van hun sociale contacten vorm te geven.
Nieuw onderdeel
De Raad ziet een toegankelijke openbare ruimte als nieuw onderdeel van de algemene voorzieningen waarmee gemeenten ouderen ondersteunen. Een toegankelijke publieke ruimte is een veilige ruimte, die beweegvriendelijk is, de weg wijst aan wie hem vergeten is, en mensen helpt elkaar te ontmoeten.
Bij afwegingen omtrent ruimtelijke ordening is het nodig oog te hebben voor de zelfredzaamheid van ouderen. Het is dus van belang dat op lokaal niveau de wethouders Ruimtelijke ordening en Volksgezondheid/Welzijn met elkaar in gesprek gaan.
Veel te winnen
Vanwege de sterke toename van het aantal ouderen in de samenleving in de komende decennia is er veel te winnen als gemeenten tijdig gaan nadenken over het goed benutten van de publieke ruimte. Ook nadenken over de tijdelijke invulling van in onbruik geraakte gebouwen en terreinen en die voor meerdere functies geschikt maken, kunnen bijdragen aan meer flexibiliteit. Gemeenten kunnen daarbij samenwerken met bedrijven, maatschappelijke instellingen en burgers zelf, aldus de RVZ. Bron: Ouderenjournaal
Over het ouderenproof maken van de openbare ruimte organiseert stedenbouwkundige Annemieke Molster een werkatelier tijdens de Dag Ruimte & Stad op 22 april op Landgoed De Vanenburg in Putten. Deze dag maakt deel uit van de Week van de Openbare Ruimte van 21-23 april.
Lees ook een recent verschenen artikel van Annemieke Molster in Stedebouw & Architectuur over het geschikt maken van de openbare ruimte voor ouderen,
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Mijn Plek: Het Koopmansplein in Assen
24 apr om 08:46 uurDiane Schepers draagt vanuit haar functie als adviseur klimaatadaptatie, riolering en stedelijk water al…
Klimaatadaptieve stad begint in eigen tuin
16 apr om 12:10 uurOldenzaal wil groener worden en roept inwoners op om mee te doen. Met de Groenblauwe Tuinsubsidie kunnen…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…