Meer inzet gemeenten gevraagd voor een veilige openbare sportomgeving
Sport en bewegen dragen bij aan een gezonde leefstijl en samenleving. Maar de keerzijde van de medaille is dat blessures op de loer liggen. In 2019 kregen 4,4 miljoen
sporters samen 5,5 miljoen blessures. Van deze blessures ontstond 67 procent accuut. Bij zes procent van de sporters die een blessure kregen had deze voorkomen kunnen worden als de omgeving veiliger was geweest.
Normen, keuren en markeren
Een steeds groter deel van de sportactiviteiten vindt plaats in de openbare ruimte, zoals op straten en pleinen, in parken, in bossen, in plassen/meren en op zee. Daar ligt
een gemeentelijke taak om een veilige openbare sportomgeving te creëren om blessures te voorkomen. Ruim de helft van de gemeenten geeft aan de openbare ruimte zo in te richten dat burgers er veilig kunnen sporten, zodat sportblessures kunnen worden voorkomen (54%). Deze gemeenten houden zich bijvoorbeeld aan de wettelijke veiligheidsnormen en keuren openbare speelvoorzieningen en sportparken regelmatig. Bij het ontwerp en de aanleg van nieuwe sport- en beweegvoorzieningen kijken specialisten mee of dit volgens wet- en regelgeving gebeurt.
In veel mindere mate geven gemeenten aan normen en regels voor sporters op te stellen (8%) of een netwerk van partijen samen te brengen om te werken aan een veilige
openbare beweegruimte (12%). Gemeenten die dit wel doen, plaatsen bijvoorbeeld informatieborden voor sporters bij openbare sportvoorzieningen (zoals een skatepark)
over hoe ze deze veilig kunnen gebruiken. Daarnaast hebben gemeenten aparte routes gemarkeerd voor mountainbikers, ruiters, wandelaars en fietsers. Vanuit het
lokale sportakkoord zijn veiligheidsnetwerken opgezet, zoals een team van buurtsportcoaches, sportverenigingen en andere betrokken partijen bij sport- en beweegbeleid.
Kennis verbeteren en inzetten op monitoring
Naast de inrichting van een veilige sport- en beweegomgeving kunnen gemeenten ook de kennis en vaardigheden van organisaties, professionals en sporters verbeteren en inzetten op risico-inventarisaties en monitoring van ongevallen.
-> De factsheet van Mulier Instituut is hier te vinden
Bron: Mulier Instituut


Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Focus op: exposanten Vakbeurs Openbare Ruimte uitgelicht
22 sep om 11:31 uurSpeel- en Speurkaart: maak van de vakantie een buitenbelevenis
20 okt om 10:52 uurVakbeurs Openbare Ruimte, Focus Op: Twee Heren
22 sep om 10:28 uurVakbeurs Openbare Ruimte, Focus Op: MH2O
22 sep om 09:43 uurSpelen, dat is een vak apart
20 sep om 10:46 uurJong en oud samen in beweging op het Beweegpad in Hoogeveen
19 sep om 15:02 uurIn het Drentse Hoogeveen is in 2022, naast woonzorgcentrum Bilderdijk, het Beweegpad geopend. Het Beweegpad is…
Statiegeld: een oplossing met een nieuw probleem voor openbare ruimtes
18 sep om 17:16 uurEen ironische twist in het statiegeldverhaal: wat bedoeld was om de straten schoner te maken, leidt nu tot…
Terrassen worden groter: wat doet dit met de stad?
6 sep om 12:12 uurDe trend van grotere terrassen in steden is in opmars. Steeds meer horecagelegenheden breiden hun buitenruimtes…