Meer inzet gemeenten gevraagd voor een veilige openbare sportomgeving
Sport en bewegen dragen bij aan een gezonde leefstijl en samenleving. Maar de keerzijde van de medaille is dat blessures op de loer liggen. In 2019 kregen 4,4 miljoen
sporters samen 5,5 miljoen blessures. Van deze blessures ontstond 67 procent accuut. Bij zes procent van de sporters die een blessure kregen had deze voorkomen kunnen worden als de omgeving veiliger was geweest.
Normen, keuren en markeren
Een steeds groter deel van de sportactiviteiten vindt plaats in de openbare ruimte, zoals op straten en pleinen, in parken, in bossen, in plassen/meren en op zee. Daar ligt
een gemeentelijke taak om een veilige openbare sportomgeving te creëren om blessures te voorkomen. Ruim de helft van de gemeenten geeft aan de openbare ruimte zo in te richten dat burgers er veilig kunnen sporten, zodat sportblessures kunnen worden voorkomen (54%). Deze gemeenten houden zich bijvoorbeeld aan de wettelijke veiligheidsnormen en keuren openbare speelvoorzieningen en sportparken regelmatig. Bij het ontwerp en de aanleg van nieuwe sport- en beweegvoorzieningen kijken specialisten mee of dit volgens wet- en regelgeving gebeurt.
In veel mindere mate geven gemeenten aan normen en regels voor sporters op te stellen (8%) of een netwerk van partijen samen te brengen om te werken aan een veilige
openbare beweegruimte (12%). Gemeenten die dit wel doen, plaatsen bijvoorbeeld informatieborden voor sporters bij openbare sportvoorzieningen (zoals een skatepark)
over hoe ze deze veilig kunnen gebruiken. Daarnaast hebben gemeenten aparte routes gemarkeerd voor mountainbikers, ruiters, wandelaars en fietsers. Vanuit het
lokale sportakkoord zijn veiligheidsnetwerken opgezet, zoals een team van buurtsportcoaches, sportverenigingen en andere betrokken partijen bij sport- en beweegbeleid.
Kennis verbeteren en inzetten op monitoring
Naast de inrichting van een veilige sport- en beweegomgeving kunnen gemeenten ook de kennis en vaardigheden van organisaties, professionals en sporters verbeteren en inzetten op risico-inventarisaties en monitoring van ongevallen.
-> De factsheet van Mulier Instituut is hier te vinden
Bron: Mulier Instituut

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Mijn Plek: Het Koopmansplein in Assen
24 apr om 08:46 uurDiane Schepers draagt vanuit haar functie als adviseur klimaatadaptatie, riolering en stedelijk water al…
Klimaatadaptieve stad begint in eigen tuin
16 apr om 12:10 uurOldenzaal wil groener worden en roept inwoners op om mee te doen. Met de Groenblauwe Tuinsubsidie kunnen…
Breda uitgeroepen tot meest speelvriendelijke gemeente van Nederland
11 apr om 13:21 uurDe gemeente Breda heeft de Jantje Beton Prijs 2025 gewonnen en mag zich de komende twee jaar de meest…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…