Nijmegen start onderzoek naar luchtkwaliteit Waalkade
Het is voor het eerst in Nederland dat hier onderzoek naar wordt gedaan. Tegelijkertijd wil de gemeente Nijmegen ook de luchtkwaliteit verbeteren. Daarom wordt er als experiment een fijnstofafvanger geplaatst.
Scheepvaart
Per jaar meren zo’n 1500 schepen af aan de Waalkade. Daarvan zijn er 600 cruiseschepen. Deze cruiseschepen gebruiken veel elektriciteit als ze zijn afgemeerd. Soms wordt het eigen aggregaat gebruikt, maar meestal maakt het schip gebruik van de walstroomvoorziening. Het meetnet moet de gemeente inzicht gaan geven welk effect het gebruik van walstroom heeft op de omgeving. Uiteindelijk moeten alle verzamelde gegevens meer inzicht geven en daarmee de gemeente helpen om de omgevingskwaliteit van de Waalkade te verbeteren.
Fijnstofvanger
Volgens de leverancier creëert de fijnstofvanger Pamares een ‘bel’ van schone lucht rondom het systeem met een diameter van 12 meter in deze buitenluchtsituatie, ongeacht de soort en mate van vervuiling. Het verbruikt slechts 18 Watt. Het is voor het eerst dat dit systeem wordt toegepast in een open omgeving met veel scheepvaart. Exact ditzelfde systeem is effectief gebleken in afgesloten ruimtes (stallen). Daar worden momenteel percentages fijnstofafvangst van 50 tot 85 procent behaald.
Congres Ports and the City
Nijmegen Green Capital en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat organiseren in samenwerking met Acquire Publishing op 12 en 13 april het internationaal congres Ports and the City. Dit congres is de aanleiding voor het installeren van het meetnet.
Het meetnet blijft tot het eind van het jaar actief. De gegevens worden doorlopend ververst en zijn openbaar toegankelijk via de site nijmegen.nl/meetnetwaalkade. Vanwege analyse van meetresultaten zijn de eerste conclusies pas na enkele maanden te trekken.

De Waalkade in Nijmegen.
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
De speelzijdige stad: hoe we onze steden speelser en beweegvriendelijker maken
6 mrt om 09:26 uurIn een tijd waarin kinderen minder buitenspelen en steden steeds drukker worden, is het belangrijker dan ooit…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…
'Kijk bij het normeren van groen vooral naar de kwaliteit'
17 mrt om 11:09 uurApeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor meest speelvriendelijke gemeente
13 mrt om 08:17 uurCROW vraagt om feedback op vernieuwd IMBOR
12 mrt om 09:33 uurCROW heeft een nieuwe versie van het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte (IMBOR) ontwikkeld en legt deze ter…
Het onderschatte potentieel van schoolpleinen
10 mrt om 08:44 uurSchoolpleinen bieden vaak meer mogelijkheden dan alleen een speelplek voor kinderen. Van vergroening tot…