Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd

donderdag 7 november 2024

Vlnr: Joop Polfliet (Directeur Openbare Werken bij Stadsbeheer, gemeente Rotterdam) en Johan Moolenaar (concerndirecteur ruimte en economie gemeente Apeldoorn) en Sandra Koster (Platform31).

Om bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond optimaal op elkaar af te kunnen stemmen, is integraal samenwerken noodzakelijk. Dat was een belangrijke uitkomst van de dit voorjaar afgeronde City Deal Openbare Ruimte. Maandag 4 november werd tijdens de Dag van de Stad in Apeldoorn met het platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte (ISOR) het vervolg op die City Deal officieel gepresenteerd.

Koppelkansen benutten en desinvesteringen voorkomen

Bij de inrichting van de openbare ruimte dienen maatschappelijke opgaven als klimaatadaptatie, de energietransitie, biodiversiteit en duurzame mobiliteit te worden afgestemd op het uiteenlopende gebruik van die ruimte voor verplaatsing, ontspanning, ontmoeting en beweging. Een integrale aanpak is nodig om die opgaven in de schaarse ruimte in te passen, te voorkomen dat de straat voortdurend openligt, koppelkansen te benutten, desinvesteringen te voorkomen, alle investeringen samen meer waarde te laten opleveren en om alle belangen op elkaar af te stemmen.

ISOR borduurt voort op de City Deal Openbare Ruimte, waarin de afgelopen drie jaar twaalf gemeenten, vier departementen en diverse kennisinstellingen samenwerkten om te breken met oude gewoontes, sectorale budgetten, belemmerende wet- en regelgeving en het gevecht om de ruimte. Die samenwerking zette nut en noodzaak van integraal samenwerken op de agenda en dat leidde tot de routekaart ‘Op weg naar Integralië, een perspectief voor ieder die succesvol aan de slag wil in de stedelijke boven- en ondergrond’. De routekaart biedt aanbevelingen waar gemeentelijke organisaties mee van start kunnen, samen met lokale partners als netbeheerders, woningcorporaties, waterschappen en verwijst ook naar instrumenten die de City Deal heeft ontwikkeld.  

Platform ISOR werkt verder uit

Het platform ISOR gaat aan de slag met een bredere adoptie en het verder ontwikkelen van de kennis en de instrumenten uit de City Deal. In het platform komen gemeenten, rijksoverheid en kennisinstellingen samen om kennis te delen, te experimenteren, te innoveren en op te schalen en zo de professionalisering van integrale samenwerking aan te jagen en te versnellen. 

ISOR zorgt voor het uitwisselen van best practices, het testen en verbeteren van bestaand en relatief nieuw instrumentarium in de praktijk, het opschaalbaar maken van instrumenten, het (laten) ontwikkelen van trainingen en het identificeren van knelpunten tussen praktijk en nationaal beleid, normen of standaarden. De ontwikkelde producten, richtlijnen en standaarden worden breed verspreid binnen en buiten het ISOR-netwerk door middel van onder andere trainingen, bijeenkomsten, webinars, podcasts, de eigen website, en een objectenbibliotheek. Borging en toepassing van de ontwikkelde producten binnen de eigen gemeente is een voorwaarde bij deelname aan het platform.

Een belangrijk doel van het platform is landelijke opschaling en daarom doet ook de Rijksoverheid mee. Ook de kennispartners van ISOR, zoals brancheverenigingen en onderzoeks- en standaardisatie instituten, hebben een belangrijke rol in het opschalen van integrale samenwerking in de openbare ruimte.

Overheidsprogramma

Platform ISOR is een overheidsprogramma met als belangrijkste doelgroepen gemeenten en rijksoverheid. Het richt zich op gemeentelijke professionals op het gebied van de fysieke leefomgeving: assetmanagers, projectmanagers, contractmanagers, beleidsmakers, ontwerpers, management en directies. Ook rijksprofessionals die werken aan de transitieopgaven in de openbare ruimte delen mee in de ontwikkelde kennis. Meer informatie vind je op de website van het platform.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

FURNS: jouw partner in maatwerk en advies

1 mei om 09:53 uur

Bij FURNS geloven we in de kracht van duurzaamheid. De transitie naar een circulaire economie is in volle gang…

Lees verder »
flash_onNieuws

Eerste sessies MOVE24 bekend

30 jun om 10:54 uur

Spelen, sporten, bewegen en ontmoeten zijn de pijlers van de tweede editie van MOVE24. Dit keer krijgt het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Duurzaamheid als bestaansrecht

27 jun om 10:59 uur

Als familieorganisatie is Schréder continu bezig met het overdragen naar de nieuwe generatie. Micha de Jong…

Lees verder »
flash_onNieuws

Succesvolle vierde editie Circulaire Openbare Ruimte Congres

25 jun om 14:28 uur

Tevredenheid alom op het vierde Circulaire Openbare Ruimte Congres. In Nijmegen verzamelden zich op 19 juni…

Lees verder »
descriptionArtikel

Piketpaaltjes slaan op weg naar circulaire lichtmasten in Amsterdam

17 jun om 15:25 uur

Naar voren struikelen. Zo omschrijft Hans van Bakel van de gemeente Amsterdam zijn stappen om het areaal van…

Lees verder »
flash_onNieuws

GWW-programma Building Balance en CO2-monitor in de prijzen

6 jun om 16:31 uur

Het GWW-programma van Building Balance en CO2-monitor Nederland hebben bij de WOW-dag op 6 juni de WOW-prijs…

Lees verder »
descriptionArtikel

Het onderschatte potentieel van schoolpleinen

5 jun om 08:00 uur

Schoolpleinen worden vaak alleen gebruikt voor spelende kinderen, maar ze bieden veel meer mogelijkheden. Ze…

Lees verder »
descriptionArtikel

Innovatieve verkeersmonitoring met Zebra-Safe

3 jun om 08:00 uur

Traffic Care, al zestien jaar actief in het verbeteren van verkeersveiligheid, zet met hun Zebra-Safe…

Lees verder »