Park Vijfsluizen in Vlaardingen showcase van een klimaatadaptieve woonwijk

maandag 12 april 2021
timer 3 min
In het oosten van Vlaardingen werkt projectontwikkelaar Heijmans aan Park Vijfsluizen. In deze woonwijk staan de woningen ten dienste van de natuurlijke omgeving. Alles wat in het gebied wordt ontwikkeld, is onderdeel van een biodivers en klimaatadaptief park.

Het Park Vijfsluizen is een uniek project, zo stipt ook ontwikkelaar Ron van den Brink van Heijmans aan: "We hebben dit project bestempeld als een showcase. Ons eerste doel is leren van de ontwikkelingen die we hier inzetten, om voorbeelden te creëren waar we later op terug kunnen grijpen." Zo'n ambitie vraagt om een nieuwe aanpak. Die realiseert Heijmans door het perspectief te verschuiven: alles wat hier wordt ontwikkeld, is onderdeel van een biodivers en klimaatadaptief park.

Historische kenmerken

Het Park Vijfsluizen wordt ontwikkeld op een voormalig sportpark dat in de jaren 50 tot de jaren 90 werd gebruikt door medewerkers van Shell. De locatie is intussen overwoekerd, maar heeft daardoor onwijs veel historische waarde. "Het groen is daar zeer waardevol", aldus Van den Brink. "Er staan bomen van zeventig jaar oud. Ook staat er een sportgebouw uit 1952 dat is bestempeld als karakteristiek bebouwing, dus dat hebben wij omarmd in de centrale stedenbouwkundige as." Andere historische kenmerken, zoals een openluchtzwembad, worden als 'herinnering' opgenomen in het ontwerp.

Voorop staat echter het groen. Bomen worden zoveel mogelijk behouden en waar dat niet mogelijk is, worden ze eventueel teruggesnoeid tot stam zodat ze de biodiversiteit ten goede komen. In sommige deelplannen is het daarom alsof men 'in een bos woont', vertelt Van den Brink. "Alles wat we hier maken, draagt bij aan de biodiversiteit. De woningen staan dus niet in de weg, ze zijn onderdeel van het park. Dit hebben we per deelgebied opgedeeld in biotopen. Elke biotoop is gericht op verschillende soorten dieren, waar onder andere de woningen en erfafscheidingen op afgestemd zijn, bijvoorbeeld met nestvoorzieningen of specifieke soorten beplanting. Alsook groene daken: een kans die we niet wilden laten liggen."

Klimaatadaptieve woonwijk

Park Vijfsluizen wordt niet alleen een groene wijk, het wordt vooral een wijk met een gezond binnen- én buitenklimaat. "Waar wij ons op concentreren, is dat het hele gebied niet opwarmt", aldus de ontwikkelaar. "Het park is een natuurlijk stipje in een stedelijk gebied, met eromheen veel hittestress. Wij willen dat dit stipje zo blijft, zonder hittestress." Daarvoor zet Heijmans diverse voorzieningen in. Denk aan groene daken - en waar dit niet kan: witte dakbedekking - maar ook het tegengaan van steenachtige materialen zodat regenwater goed kan infiltreren in de bodem. "Ook worden nieuwe bomen op grotere afstand van elkaar geplant, zodat ze groter kunnen worden en dus meer schaduw creëren."

Daar blijft het niet bij. Park Vijfsluizen is niet voor niets een showcase, dus Van den Brink zoekt continu naar de nieuwste ontwikkelingen om toe te voegen. "Wat wij vandaag bedenken, is over vijf jaar oud nieuws", zegt hij. "Mijn taak voor het komende half jaar is voor de laatste deelplannen de nieuwste toffe dingen toe te voegen. Ik zie bijvoorbeeld ontwerpkansen om woningen echt deel te maken van het bos, maar ook om meer te halen uit smart technologie, sociale cohesie en slimme oplossingen om water vast te houden."

Verbindingsfestival

Heijmans presenteert als festivalsponsor een online sessie over het project tijdens het Verbindingsfestival op 22 april. Shahid Talib, directeur Heijmans Smart City, en Ivana Somers-Gardenier, wethouder gemeente Vlaardingen, nemen je mee in het integrale gebruik van technologie en datagedreven oplossingen waar in Park Vijfsluizen optimaal gebruik van wordt gemaakt. 

Meld je nu alvast aan voor het Verbindingsfestival; het is gratis!

Meer artikelen met dit thema

‘Je ziet ons vooral op plaatsen waar opdrachtgevers iets opvallends willen creëren’

17 mei om 14:55 uur
METTEN Stein+Design ontwikkelt hoogwaardige en duurzame betonstenen voor de openbare ruimte. Bij het Duitse…
Lees verder »

Een slimme stad, hoe doe je dat?

11 mei om 16:04 uurtimer2 min
Yvonne Kemmerling is voorzitter van de Future City Foundation, een organisatie die zich bezighoudt met…
Lees verder »

Ruinen zet met kwaliteitsimpuls centrum weer op de kaart

10 mei om 13:13 uur
Ruinen weer op de kaart met een bruisend en vitaal centrum. Met deze doelstelling is gemeente De Wolden, waar…
Lees verder »

Interactieve fontein in Leuven zorgt voor spectaculaire watershow

10 mei om 09:47 uurtimer2 min
Rots Maatwerk heeft in opdracht van de Belgische stad Leuven een interactieve fontein aangelegd op het H.…
Lees verder »

Wormer heeft speellocatie met recyclebare onderplaten

4 mei om 15:48 uurtimer2 min
NOVUM Nederland is totaalleverancier van speel- en sporttoestellen. Samen met het zusterbedrijf Prokuru heeft het…
Lees verder »

Apeldoornse klimaatstraat is gereed

23 apr om 08:00 uurtimer2 min
De klimaatstraat in Apeldoorn is gereed. Zo is er een Marktstroom door het centrum, een wadi en meer groen in het…
Lees verder »

Stappenplan klimaatadaptie en energietransitie

22 apr om 08:00 uurtimer4 min
In 4 stappen een uitvoeringsplan voor klimaatadaptatie en energietransitie. Tijdens het opstellen van een…
Lees verder »

Omgevingsvisie gemeente Assen; groen, toegankelijk, ontspannen en veilig

14 apr om 08:00 uurtimer2 min
Het college van B&W van de gemeente Assen heeft de Omgevingsvisie 2040 gepresenteerd. Het doel is om wat Assen…
Lees verder »