Park Vijfsluizen in Vlaardingen showcase van een klimaatadaptieve woonwijk

maandag 12 april 2021
timer 3 min
In het oosten van Vlaardingen werkt projectontwikkelaar Heijmans aan Park Vijfsluizen. In deze woonwijk staan de woningen ten dienste van de natuurlijke omgeving. Alles wat in het gebied wordt ontwikkeld, is onderdeel van een biodivers en klimaatadaptief park.

Het Park Vijfsluizen is een uniek project, zo stipt ook ontwikkelaar Ron van den Brink van Heijmans aan: "We hebben dit project bestempeld als een showcase. Ons eerste doel is leren van de ontwikkelingen die we hier inzetten, om voorbeelden te creëren waar we later op terug kunnen grijpen." Zo'n ambitie vraagt om een nieuwe aanpak. Die realiseert Heijmans door het perspectief te verschuiven: alles wat hier wordt ontwikkeld, is onderdeel van een biodivers en klimaatadaptief park.

Historische kenmerken

Het Park Vijfsluizen wordt ontwikkeld op een voormalig sportpark dat in de jaren 50 tot de jaren 90 werd gebruikt door medewerkers van Shell. De locatie is intussen overwoekerd, maar heeft daardoor onwijs veel historische waarde. "Het groen is daar zeer waardevol", aldus Van den Brink. "Er staan bomen van zeventig jaar oud. Ook staat er een sportgebouw uit 1952 dat is bestempeld als karakteristiek bebouwing, dus dat hebben wij omarmd in de centrale stedenbouwkundige as." Andere historische kenmerken, zoals een openluchtzwembad, worden als 'herinnering' opgenomen in het ontwerp.

Voorop staat echter het groen. Bomen worden zoveel mogelijk behouden en waar dat niet mogelijk is, worden ze eventueel teruggesnoeid tot stam zodat ze de biodiversiteit ten goede komen. In sommige deelplannen is het daarom alsof men 'in een bos woont', vertelt Van den Brink. "Alles wat we hier maken, draagt bij aan de biodiversiteit. De woningen staan dus niet in de weg, ze zijn onderdeel van het park. Dit hebben we per deelgebied opgedeeld in biotopen. Elke biotoop is gericht op verschillende soorten dieren, waar onder andere de woningen en erfafscheidingen op afgestemd zijn, bijvoorbeeld met nestvoorzieningen of specifieke soorten beplanting. Alsook groene daken: een kans die we niet wilden laten liggen."

Klimaatadaptieve woonwijk

Park Vijfsluizen wordt niet alleen een groene wijk, het wordt vooral een wijk met een gezond binnen- én buitenklimaat. "Waar wij ons op concentreren, is dat het hele gebied niet opwarmt", aldus de ontwikkelaar. "Het park is een natuurlijk stipje in een stedelijk gebied, met eromheen veel hittestress. Wij willen dat dit stipje zo blijft, zonder hittestress." Daarvoor zet Heijmans diverse voorzieningen in. Denk aan groene daken - en waar dit niet kan: witte dakbedekking - maar ook het tegengaan van steenachtige materialen zodat regenwater goed kan infiltreren in de bodem. "Ook worden nieuwe bomen op grotere afstand van elkaar geplant, zodat ze groter kunnen worden en dus meer schaduw creëren."

Daar blijft het niet bij. Park Vijfsluizen is niet voor niets een showcase, dus Van den Brink zoekt continu naar de nieuwste ontwikkelingen om toe te voegen. "Wat wij vandaag bedenken, is over vijf jaar oud nieuws", zegt hij. "Mijn taak voor het komende half jaar is voor de laatste deelplannen de nieuwste toffe dingen toe te voegen. Ik zie bijvoorbeeld ontwerpkansen om woningen echt deel te maken van het bos, maar ook om meer te halen uit smart technologie, sociale cohesie en slimme oplossingen om water vast te houden."

Verbindingsfestival

Heijmans presenteert als festivalsponsor een online sessie over het project tijdens het Verbindingsfestival op 22 april. Shahid Talib, directeur Heijmans Smart City, en Ivana Somers-Gardenier, wethouder gemeente Vlaardingen, nemen je mee in het integrale gebruik van technologie en datagedreven oplossingen waar in Park Vijfsluizen optimaal gebruik van wordt gemaakt. 

Meld je nu alvast aan voor het Verbindingsfestival; het is gratis!

Meer artikelen met dit thema

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
descriptionArtikel

De ideale samenruimte vraagt om een andere kijk

3 feb om 10:42 uur

Het leven speelt zich grotendeels buitenshuis af, overal waar mensen samenkomen. Deze samenruimtes zijn goed…

Lees verder »
eee
descriptionArtikel

Groene oase maakt van Raalte weer een stralend dorpshart

21 jan om 16:03 uur
Het centrum van Raalte heeft een metamorfose ondergaan. Het is getransformeerd van een versteende omgeving naar…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Verduurzamen van de buitenruimte met groen, blauw én grijs

18 jan om 12:07 uur
Bij het ontwerpen, realiseren en in stand houden van de openbare ruimte is veel aandacht voor verduurzaming. Dit…
Lees verder »

De Gedenktuin; een plek waar kinderen kunnen spelen, ontdekken en herdenken

9 jan om 11:43 uur

Ons hart gaat sneller kloppen als we mogen samenwerken, als er aandacht is voor vorm, materiaal, kleur en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Inwoners Hoogkerk verbeteren leefbaarheid met eigen burgerbegroting

2 jan om 09:17 uur

Hoe zou het zijn als je als inwoner van een dorp of stad geheel of gedeeltelijk kunt meebeslissen over waar het…

Lees verder »

West End Square in Dallas brengt boeiende balans tussen geschiedenis, innovatie en natuur

8 dec 2023

Het West End Historic District in Dallas (VS), ooit een buurt met oude pakhuizen en fabrieken, is nu een…

Lees verder »