RvS: Ontwerpbesluit niet enkel op internet
Gemeentelijke verordening
Alleen als in een wettelijk voorschrift, bijvoorbeeld een gemeentelijke verordening, is vastgelegd dat ontwerpbesluiten voortaan alleen nog worden gepubliceerd op de website, kan een kennisgeving in de lokale krant achterwege blijven.
Minimaal één niet elektronische wijze
De Raad van State deed uitspraak over afzonderlijke besluiten van de gemeenten Deventer en Losser en van de provincie Limburg. Het was voor het eerst dat de Raad van State in een uitspraak naar voren brengt dat het bericht dat een ontwerpbesluit ter inzage ligt, niet uitsluitend via internet kan worden gepubliceerd. Die kennisgeving moet ook op minimaal één niet elektronische, geschikte wijze worden gepubliceerd.
Vooraf goed regelen
‘Communiceren via internet kan een geschikte wijze zijn, maar dan moet je dat wel vooraf goed regelen’, vat een woordvoerster van de Raad van State samen. Daarvan zijn nog niet alle overheden zich bewust, blijkt uit de uitspraken van woensdag. De provincie Limburg en gemeente Losser publiceerden een kennisgeving over een milieuvergunning alleen op hun websites, terwijl ze daar geen verordening voor hebben.
Ook in de buurgemeente publiceren
In Deventer lag de situatie ingewikkelder. Weliswaar publiceerde de gemeente het besluit over een revisievergunning voor een pluimveebedrijf zowel op de website als in de lokale krant. De gemeente verzuimde echter om ook aan de bel te trekken in buurgemeente Lochem, 150 meter bij de kippenfarm vandaan. Ook inwoners aan de grens van die gemeente zijn belanghebbenden bij het besluit, maar zij ontvangen de Deventer Post niet. Dat Deventer ook via de gemeentelijke website had gecommuniceerd volstaat niet, aldus de Raad van State met verwijzing naar artikel 3:12, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht.
E-maildienst Den Haag
Steeds meer gemeenten gebruiken internet en e-maildiensten om inwoners te informeren over besluiten bij hen in de buurt. Zoals in Den Haag, waar inwoners per e-mail de bekendmakingen kunnen ontvangen die normaal altijd in het huis-aan-huisblad stonden.
Bron: Binnenlands Bestuur
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Mijn Plek: Het Koopmansplein in Assen
24 apr om 08:46 uurDiane Schepers draagt vanuit haar functie als adviseur klimaatadaptatie, riolering en stedelijk water al…
Klimaatadaptieve stad begint in eigen tuin
16 apr om 12:10 uurOldenzaal wil groener worden en roept inwoners op om mee te doen. Met de Groenblauwe Tuinsubsidie kunnen…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…