‘Speelbranche moet gezamenlijk streven naar circulaire speelplekken’
In een urban sportpark worden met name sporten gedaan die eerder in de stad plaatsvonden, zoals freerunning en calisthenics. Speelplan maakte, in samenwerking met freerunner Dave Hogenboom en de gemeente Alphen aan den Rijn, een ontwerp voor urban sportpark Zegerplas. Urban sportparken zijn vanuit circulair oogpunt vooral interessant omdat deze locaties zich goed lenen voor het hergebruik van allerlei materialen. “Er zijn op Zegerplas onder meer verschillende parcours voor freerunning. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende circulaire elementen zoals boomstammen, rioolbuizen en keerwanden”, vertelt Weegels. “Deze werden in het verleden gebruikt in de bouw, maar nu hergebruikt voor het urban sportpark. Zegerplas is behoorlijk uitgebreid ten opzichte van de oude situatie, maar het is eigenlijk alweer te klein voor de hoeveelheid mensen die er gebruik van maken.”
Totaalplaatje
Er moet vanuit de speelbranche met een kritische blik gekeken worden waar kansen en knelpunten liggen bij het realiseren van circulaire speel- en sportruimte, zo stelt Weegels. “We zien nu met name op lokaal gebied dat er materialen zoals hout of beton worden hergebruikt. De uitdaging is dat er een samenwerking ontstaat tussen alle partijen in de speelbranche om speellocaties te verduurzamen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan toestellenleveranciers die speeltoestellen terugnemen, vervolgens uit elkaar halen en de bruikbare materialen opnieuw gebruiken. We moeten meer naar het totaalplaatje kijken in plaats van enkel naar lokale initiatieven. Door goed samen te werken kunnen we gezamenlijk streven naar duurzame en circulaire speel- en sportlocaties.”
Grotere rol
Toch merkt Weegels dat steeds meer gemeenten bezig zijn met circulaire speellocaties. “Vooral bij de aanbesteding krijgt circulariteit een steeds belangrijkere rol. Ook worden er verwachtingen geschetst naar markpartijen om de eigen bedrijfsvoering zo duurzaam mogelijk in te richten.” Er zijn ook valkuilen als het gaat om het circulair inrichten van speellocaties. Weegels: “vaak worden er natuurlijke elementen gebruikt, maar die sluiten soms niet aan op de speelbehoefte van de wijk. Je ziet dan dat speellocaties niet of nauwelijks worden gebruikt.”
Elise Weegels (Speelplan) en Vincent Verbeek (Gemeente Alphen aan den Rijn) komen tijdens de Verbindingsdag Circulaire Openbare Ruimte meer vertellen over circulaire toepassingen in urban sportparken en speelplekken. Bekijk hier het programma en meld je gratis aan.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Innovatieve oversteekplaatsen verbeteren verkeersveiligheid Etten-Leur
2 dec om 09:49 uurIn de strijd voor een veiliger straatbeeld heeft Etten-Leur een vooruitstrevende stap gezet. De gemeente heeft…
Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker
29 nov om 09:11 uurIn deze rubriek bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te stellen. Maurice…
Ga nú aan de slag met circulariteit bij infra
26 nov om 08:51 uurDat is de dringende oproep van Marc de Rooy van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW): “Er kan…
Utrecht gaat dode bomen vaker laten staan
22 nov om 17:29 uurDe gemeente Utrecht kiest ervoor om dode bomen en boomstronken vaker laten staan. Deze kunnen namelijk van…
Trends in buitensporten in de openbare ruimte en hoe gemeentes hierop inspelen
18 nov om 09:05 uurDe groeiende focus op een gezonde levensstijl en het toenemende bewustzijn van de voordelen van buitensporten…
Expertcolumn Tobias Strating: praktische circulaire openbare ruimte in de regio
18 nov om 08:50 uurTobias Strating is Afdelingshoofd kenniscluster Energie & Milieu bij Roelofs. In zijn expertcolumn gaat hij…
Knipperlichten in wegdek maken oversteken in Valkenburg veiliger
16 nov om 10:38 uurBreda test verschillende manieren van scooter- en fietsparkeren
15 nov om 13:52 uurBreda draait een pilot voor fiets- en scooterparkeerplaatsen. De gemeente wil de stad zo nog fietsvriendelijker…