‘Speelbranche moet gezamenlijk streven naar circulaire speelplekken’

donderdag 25 maart 2021
timer 3 min
Elise Weegels (Speelplan) en Vincent Verbeek (Gemeente Alphen aan den Rijn) komen tijdens de Verbindingsdag Circulaire Openbare Ruimte meer vertellen over circulaire toepassingen voor urban sportparken en speelplekken. Urban sportparken zijn vooral interessant omdat deze locaties zich goed lenen voor het hergebruik van allerlei materialen.

In een urban sportpark worden met name sporten gedaan die eerder in de stad plaatsvonden, zoals freerunning en calisthenics. Speelplan maakte, in samenwerking met freerunner Dave Hogenboom en de gemeente Alphen aan den Rijn, een ontwerp voor urban sportpark Zegerplas. Urban sportparken zijn vanuit circulair oogpunt vooral interessant omdat deze locaties zich goed lenen voor het hergebruik van allerlei materialen. “Er zijn op Zegerplas onder meer verschillende parcours voor freerunning. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende circulaire elementen zoals boomstammen, rioolbuizen en keerwanden”, vertelt Weegels. “Deze werden in het verleden gebruikt in de bouw, maar nu hergebruikt voor het urban sportpark. Zegerplas is behoorlijk uitgebreid ten opzichte van de oude situatie, maar het is eigenlijk alweer te klein voor de hoeveelheid mensen die er gebruik van maken.”

Totaalplaatje

Er moet vanuit de speelbranche met een kritische blik gekeken worden waar kansen en knelpunten liggen bij het realiseren van circulaire speel- en sportruimte, zo stelt Weegels. “We zien nu met name op lokaal gebied dat er materialen zoals hout of beton worden hergebruikt. De uitdaging is dat er een samenwerking ontstaat tussen alle partijen in de speelbranche om speellocaties te verduurzamen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan toestellenleveranciers die speeltoestellen terugnemen, vervolgens uit elkaar halen en de bruikbare materialen opnieuw gebruiken. We moeten meer naar het totaalplaatje kijken in plaats van enkel naar lokale initiatieven. Door goed samen te werken kunnen we gezamenlijk streven naar duurzame en circulaire speel- en sportlocaties.”

Grotere rol

Toch merkt Weegels dat steeds meer gemeenten bezig zijn met circulaire speellocaties. “Vooral bij de aanbesteding krijgt circulariteit een steeds belangrijkere rol. Ook worden er verwachtingen geschetst naar markpartijen om de eigen bedrijfsvoering zo duurzaam mogelijk in te richten.” Er zijn ook valkuilen als het gaat om het circulair inrichten van speellocaties. Weegels: “vaak worden er natuurlijke elementen gebruikt, maar die sluiten soms niet aan op de speelbehoefte van de wijk. Je ziet dan dat speellocaties niet of nauwelijks worden gebruikt.”

Elise Weegels (Speelplan) en Vincent Verbeek (Gemeente Alphen aan den Rijn) komen tijdens de Verbindingsdag Circulaire Openbare Ruimte meer vertellen over circulaire toepassingen in urban sportparken en speelplekken. Bekijk hier het programma en meld je gratis aan.

Meer artikelen met dit thema

‘Je ziet ons vooral op plaatsen waar opdrachtgevers iets opvallends willen creëren’

17 mei om 14:55 uur
METTEN Stein+Design ontwikkelt hoogwaardige en duurzame betonstenen voor de openbare ruimte. Bij het Duitse…
Lees verder »

Met slimme kasten wordt stroom beheersbaar gemaakt

17 mei om 11:25 uurtimer5 min
Met SLIMME kast van het bedrijf PUTkast techniek worden de energiekosten voor evenementen, markten, havens en…
Lees verder »

SIG BOR moet zorgen voor meer regie op standaarden

17 mei om 10:48 uurtimer4 min
Vanuit GeoBusiness Nederland, de branchevereniging voor bedrijven die werken met geo-informatie, is vorig jaar de…
Lees verder »

Een slimme stad, hoe doe je dat?

11 mei om 16:04 uurtimer2 min
Yvonne Kemmerling is voorzitter van de Future City Foundation, een organisatie die zich bezighoudt met…
Lees verder »

Interactieve fontein in Leuven zorgt voor spectaculaire watershow

10 mei om 09:47 uurtimer2 min
Rots Maatwerk heeft in opdracht van de Belgische stad Leuven een interactieve fontein aangelegd op het H.…
Lees verder »

Spray Park onmisbaar in slimme openbare ruimte

5 mei om 15:59 uurtimer2 min
Kinderen voelen zich van nature aangetrokken tot water. Spetteren, verplaatsen van water en verleggen van stromen…
Lees verder »

Wormer heeft speellocatie met recyclebare onderplaten

4 mei om 15:48 uurtimer2 min
NOVUM Nederland is totaalleverancier van speel- en sporttoestellen. Samen met het zusterbedrijf Prokuru heeft het…
Lees verder »

Denemarken maakt werk van groene norm

19 apr om 08:00 uurtimer2 min
De Groene Norm is een initiatief van Green Cities Europe. De norm is met name gericht op politici, ambtenaren,…
Lees verder »