Project

Gietijzeren hekwerk voor uitgebreid Oosterpark Amsterdam

Het Amsterdamse Oosterpark verdubbelt in oppervlakte. Een monumentaal hekwerk geeft het park een passende klassieke uitstraling.

Met 5,3 miljoen bezoekers is het Oosterpark in Amsterdam het drukst bezochte park van de stad. De groene oase in het centrum van de hoofdstad barstte dan ook uit haar voegen.  Om ook in de toekomst plek te kunnen bieden aan al deze mensen startte de gemeente enkele jaren geleden het project Verdubbeling Oosterpark. Van 2015 tot en met 2018 wordt het park stap voor stap uitgebreid. In 2015 werd het eerste deel van het project opgeleverd, momenteel wordt hard gewerkt aan fase 3 en 4.

 

Deze fasen richten zich op de noordkant van het park, bij de Mauritskade. Hier staan onder meer de gebouwen van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, Hotel Arena, de Generator Hostels en het Tropenmuseum. De eigenaren van deze gebouwen hebben hun hekken weggehaald en het groen loopt straks tussen de gebouwen door richting Mauritskade. De historische panden worden bovendien opgeknapt en keren zich meer naar het park toe.


Centrale assen

Bij de uitbreiding van het park sluit Sant en Co aan bij de open landschappelijke signatuur van het oorspronkelijke ontwerp van landschapsarchitect L.H. Springer. Die bestond onder meer uit twee centrale assen, van noord naar zuid en van oost naar west. In de loop der jaren waren deze lijnen een beetje vervaagd. Bij de herinrichting van het park zijn ze in ere hersteld. De komende tijd wordt nog veel gedaan om de miljoenen bezoekers een aantrekkelijk park te kunnen bieden. Zo zal er onder meer een speeltuin gerealiseerd worden met natuurlijke elementen en wordt een skateterrein gemaakt dat tevens dient als pauzelandschap.

 

Voor een klassieke, parkachtige uitstraling is het hekwerk aan de achterzijde van het Koninklijk Instituut van de Tropen dat in eerste instantie bedoeld was om mensen te weren, vervangen door een monumentaal gietijzeren hekwerk. Bureau Sant en Co, dat het ontwerp voor het gehele park maakte, tekende ook voor het ontwerp van het hekwerk. Het bedrijf Beebop werd als leverancier gekozen. “Een groot en prestigieus project”, erkent Arjan Leliveld van Beebop. Eind jaren negentig was hij al betrokken bij het vervangen van het oorspronkelijke hekwerk, dat uit 1890 stamde. “We hebben destijds het oorspronkelijke ontwerp aangehouden bij het vervaardigen van het nieuwe parkhek. Nu, bij de uitbreiding van het park, is het ontwerp iets aangepast.” Naast de gewone hekwerken leverde Beebop ook enkele toegangspoorten die als ontsluiting dienen. In het geval van het Oosterpark is gekozen voor maatwerk, maar Beebop biedt ook standaard oplossingen voor hekwerken. Bovendien levert het bedrijf ook speeltoestellen, valondergronden en parkmeubilair.


Technische vertaalslag

Hoewel het ontwerp van het hekwerk wordt voorgeschreven, is Beebop niet slechts een uitvoerende partij. “Wij maken de technische vertaalslag van ontwerp naar product”, legt Leliveld uit. “Zo adviseren we bijvoorbeeld over de afmetingen en sterkte van de toegepaste materialen. Onze expertise op dit gebied is de reden geweest dat men met ons in zee is gegaan.” Met het betrekken van de gebouwen aan de Mauritskade bij het park wordt de omvang van het geheel een stuk groter. Meters hekwerk zijn dus benodigd. Bij het gebouw van het KIT is gekozen voor een lagere variant van het hek, namelijk 1,10 meter hoogte. “Hiermee geven we het geheel een wat vriendelijker en transparanter uiterlijk”, legt Leliveld uit. “Hier hebben we bolletjes op de punten van de spijlen geplaatst zodat men zich niet kan bezeren. Bij het hoge hekwerk zitten er punten op de spijlen.” Voor het gieten en plaatsen van de elementen werkt Beebop met vaste onderaannemers. “Vooral het gieten is een aparte tak van sport die erg veel tijd vergt. Wij hebben de technische kennis in huis om opdrachtgevers goed te adviseren.” Het resultaat van deze vaardigheden is goed terug te zien in de hoofdstad. Het monumentale karakter van het hekwerk geeft het Oosterpark de uitstraling die past bij de statuur van het best bezochte park van Amsterdam.

Deel dit artikel