Project

Gezond onderwijsterrein ROC Twente

In het voorjaar van 2014 werd BTL benaderd door de VHG voor de sponsoring van één vierkante meter vlindertuin. Tijdens het gesprek met de ROC bleek dat er nog geen ontwerp was en dat hiervoor ook nog niets geregeld was. Samen met Nijha, leverancier van speel- en beweegtoestellen, werd een presentatie gehouden en een voorstel gemaakt voor het volledige ontwerp- en participatietraject.

Ontwerpsessies met studenten

Tijdens het ontwerptraject zijn er diverse sessies georganiseerd met studenten en docenten van het ROC. Jantje Beton is vanuit het project Gezonde Schoolpleinen betrokken als projectbegeleider en was sessieleider. De sessies waren bijzondere gesprekken en hebben creatieve bijdragen aan het ontwerp opgeleverd. Na presentatie van het definitieve ontwerp bleek de vlindertuin helaas niet door te gaan, maar kreeg BTL wel de opdracht voor de realisatie van het volledige ontwerp.
 

Strakke lijnen

Omdat de terreinbestrating uit tegels van 8 cm dik bestond, is besloten om deze niet te knippen, maar om de lijnen in de bestrating te zagen. Hierdoor ontstonden direct de strakke vormen uit het ontwerp. De tegels zijn langs de randen omsloten met kunststofplinten die ervoor zorgen dat de bestrating blijft liggen, maar die ook dienen ter afscheiding tussen de grond en de halfverharding in de natuurlijk ogende centrale verblijfsruimte op het terrein.


Sfeervol onderwijsterrein

Om het vlakke terrein te doorbreken en vervoersstromen beter te kanaliseren is ervoor gekozen om heuvels aan te brengen. Deze zorgen tevens voor rust en een intieme sfeer. Deze sfeer komt ook terug in de centrale verblijfsruimte: hier staan banken en zitblokken rondom een mooie Tillia europeae. Gecombineerd met de uitlichting van deze Hollandse linde door drie grondspots wordt ook ‘s avonds een sfeervol plein gecreëerd.


Direct na de opdracht is gestart met de realisatie van het onderwijsterrein. Zo kunnen de vierdejaarsstudenten, die een grote bijdrage hebben geleverd, het resultaat van hun inspanningen zien en ervaren voordat zij de opleiding verlaten!


Inmiddels is de eerste fase is afgerond. De tweede fase, met daarin een tafeltennistafel, een sportveldje en een beweegparcours, wordt opgestart zodra de benodigde materialen binnen zijn.

Deel dit artikel