Project

Nieuwe lichtmasten voor Aalsmeerderdijk in Rijsenhout

De gemeente Haarlemmermeer heeft gekozen voor elf nieuwe mastcombinaties waarbij zonnepanelen zijn geïntegreerd. Een in het oog springende combinatie is het eindresultaat.

Nieuwe lichtmasten voor Aalsmeerderdijk in Rijsenhout

 

De door de gemeente Haarlemmermeer gekozen armaturen van het type Philips Urban Star LED geeft het project een bijzondere uitstraling. Het armatuur is op een lichtpunthoogte van 4 meter geplaatst en bevind zich aan de noordzijde van de zonnepanelen. Door de gekozen armatuurpositie is het armatuur geen sta in de weg voor de opbrengsten van de PV modules. De mastcombinatie is voorzien van een viertal PV modules met een totale lengte van 6800 mm. De mast kent een totale hoogte van 9,5 meter.

Stalen onderzijde

In tegenstelling tot de standaard gangbare Touché varianten, waarbij de onderzijde in aluminium uitgevoerd is, heeft de gemeente Haarlemmermeer gekozen voor een stalen onderzijde. Dit stalen deel is thermisch verzinkt, gecoat in Ral 7043 en voorzien van een tweetal mastdeuren. Gezien de positie van de masten en gezien mogelijke hoge waterstanden van de naast het project gelegen ringvaart van de Haarlemmermeerpolder en de Westeinderplassen is ervoor gekozen om de mastdeuren vanaf 1090 mm, gerekend vanaf het maaiveld, te positioneren. Achter de mastdeuren zijn de benodigde materialen zoals omvormer en elektrische aansluitingen gehuisvest.
 

Windmolen

De masten zijn op speciale grondstukken, welke thermisch verzinkt zijn en welke van een tweelaags coating voorzien zijn, geplaatst. Deze grondstukken kennen een lengte van 2500 mm. Alle benodigde bevestiging materialen om de mast en het grondstuk aan elkaar te verbinden zijn in RVS uitgevoerd. De grondstukken zijn van een drietal vleugels en kabel invoer en uitvoer gaten voorzien. Buiten de toegepaste solar modules is de mast voorzien van een windmolen met verticale windvlakken. Deze windmolen heeft als voordeel dat hij zeer stil is en bij de minst geringste wind al in werking treedt. Om zorg te dragen dat de windmolen bij hoge windsnelheden, boven windkracht 9, niet overbelast raakt is hier een automatische blokkering in verwerkt. De masten kennen een totale hoogte van 9,5 meter en zijn door hun uiterst slanke verschijning een storende obstakels aldus van Arnhem. In het totaal zijn er 11 masten in dit project geplaatst.

Voor leverancier  Mast Services Nederland BV was dit een uniek project, waarin een samenwerking met Imtech Infra werd aangegaan. Het project is bijna gereed,op een paar kleine dingen na.

 

 

Deel dit artikel