Stadsbreed Lichtplan Rotterdam

zaterdag 20 november 2010
timer 3 min
Met het Lichtplan brengt Rotterdam niet alleen de beeldkwaliteit terug in haar straten, maar zorgt zij ook voor efficiënt beheer en hoogstaande lichtprestaties tegen minder energieverbruik. De eerste stadsbrede visie voor openbare verlichting in Nederland.
Stadsbreed Lichtplan Rotterdam

Stadsbreed Lichtplan Rotterdam

Met de ontwikkeling van het Lichtplan Rotterdam brengt de havenstad niet alleen de beeldkwaliteit terug in haar straten, maar zorgt zij ook voor efficiënt beheer en hoogstaande lichtprestaties tegen minder energieverbruik. De eerste stadsbrede visie voor openbare verlichting in Nederland.

Wildgroei


De gemeente Rotterdam kocht in 2005 haar openbaar verlichtingpark terug van City Tec. Jarenlang inkoopbeleid dat niet over de grenzen van deelgemeenten, wijken of zelfs straten reikte, in combinatie met uiteenlopende inrichtingsplannen met ieder hun eigen ontwerpuitgangspunten, had geresulteerd in een wildgroei aan verschillende lichtmaterialen. Met de ontwikkeling van het Lichtplan Rotterdam brengt de havenstad niet alleen de beeldkwaliteit terug in haar straten, maar zorgt zij ook voor efficiënt beheer en hoogstaande lichtprestaties tegen minder energieverbruik. De eerste stadsbrede visie voor openbare verlichting in Nederland.

Aanleiding Lichtplan


Tijdens Rotterdam 2007 City of Architecture, nodigden de gemeente en The European Lighting Designers Association zes internationaal bekende lichtontwerpers uit om voor zes locaties aan het Rotterdamse waterfront een verlichtingsplan te ontwikkelen en uit te voeren. Een maand lang was het resultaat te bewonderen. Het bleek een inspiratiebron voor het gemeentebestuur om ambities en afdelingen te bundelen en in 2010 tot één alomvattende lichtvisie voor de hele stad te komen.

Standaardisering en beeldkwaliteit


Het Lichtplan Rotterdam is gestoeld op drie poten, drie vlakken waarop winst behaald moet worden. Allereerst moet al het lichtmeubilair gestandaardiseerd worden. De wildgroei aan verschillende masten, armaturen en lampen maakt het beheer inefficiënt en kostbaar, en de controle en verbetering van lichtprestaties praktisch onmogelijk. De tweede poot is de beeldkwaliteit van de stad, zowel bij dag als bij nacht. De nieuwe openbare verlichting moet, samen met de ontwikkelde ontwerprichtlijnen, de verblijfsfunctie van de openbare ruimte bij nacht versterken en moet qua vormgeving een passende aanvulling zijn op de ‘Rotterdamse Stijl’. Dit handboek werd in 2008 samengesteld ten bate van een eenduidige basiskwaliteit van de openbare ruimte.


Klimaatdoelstellingen


Ten slotte moet het lichtplan bijdragen aan het behalen van de doelstelling van het Rotterdam Climate Initiative (RCI). De doelstelling van dit ambitieuze klimaatprogramma, waarin de gemeente samenwerkt met Havenbedrijf Rotterdam NV, DCMR Milieudienst Rijnmond en Deltalinqs, is onder meer vijftig procent minder CO2 uitstoot in 2025 ten opzichte van 1990. Aangezien openbare verlichting binnen gemeenten de meeste energie verbruikt, kan op dat gebied een grote slag worden geslagen.

Interview


Hoe verliep de ontwikkeling van het plan? Wat zijn de doelstellingen? Hoe staat het met de uitvoering? Straatbeeld vroeg het aan projectmanager Anne de Leeuw, Arno Struik van Gemeentewerken - Beheer Buitenruimte en Onnie Tjia van dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting (dS+V) - Stedenbouw/Landschap.

Lees het uitgebreide artikel in Straatbeeld #5.

Terug naar overzicht >>>

 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bewegingssensoren laten gemeente Helmond maximaal besparen

3 apr om 09:57 uur

De gemeente Helmond is al zo’n tien jaar bezig met het ‘verslimmen’ van de openbare ruimte. Op het gebied van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zó maak je impact in je eigen gemeente

25 mrt om 09:41 uur

Wil jij ook je gemeente mooier, groener en slimmer maken? Kom naar de kennissessie van Signify op 16 april in…

Lees verder »
flash_onNieuws

An ode to darkness, speciale editie van 'Scape Magazine

19 mrt om 13:32 uur

'Scape, het internationale tijdschrift voor landschapsarchitectuur en stedenbouw - wijdt een gehele editie aan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Minder is meer voor duurzame buitenruimtes

8 mrt om 09:12 uur

Een fraaie, goed ontworpen buitenruimte speelt een cruciale rol in hoe we een stad, dorp, of landelijk gebied…

Lees verder »
rrrrrrrr
descriptionArtikel

Innovatie in openbare verlichting: doorontwikkeling armaturen

20 jan om 10:00 uur
De rol van openbare verlichting in de transitie naar duurzaamheid en circulariteit is cruciaal. Het gebruik van…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Column Chantal Verspaille: Laadpalen

19 jan om 12:15 uur
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad en schrijft regelmatig een column voor Straatbeeld. Dit keer…
Lees verder »
eeeeeeee
descriptionArtikel

Lichtmasten die de biodiversiteit bevorderen

17 jan om 11:05 uur
Valmont komt met een nieuw product op de markt genaamd LINNÉ. Dit in samenwerking met een Frans bureau voor Design…
Lees verder »
flash_onNieuws

Ledlampen moeten zebrapaden Harlingen beter zichtbaar maken

12 jan om 12:07 uur

Op initiatief van raadslid Antoinette Berkhouwer is in Harlingen een eerste zebrapad voorzien van…

Lees verder »